Υλικά
Για τη ζύμη μπριζέ
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδος κρύο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 2-3 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 αυγά
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- βούτυρο για τα φορμάκια
Chardonnay με αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και βανίλιας, συμπύκνωση και πλούσια υφή. Η πρόταση του WSPC: Chardonnay - Κτήμα Κατσαρού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις ατομικές κις λορέν με γραβιέρα και ζαμπόν ξεκινάμε από τη ζύμη. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και τα δουλεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει ένα «ψιχουλιαστό» μείγμα. Συνεχίζουμε να το δουλεύουμε προσθέτοντας το αλάτι και 1-1 κουταλιά το νερό.
- Θέλουμε ίσα - ίσα να ενωθούν τα υλικά, επομένως πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ορθογώνιο σχήμα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Συνεχίζουμε με τη γέμιση: σε μπολ χτυπάμε καλά με σύρμα τα αυγά, την κρέμα, το τυρί και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ζαμπόν και πιπέρι.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε φρατζολάκι. Τη μοιράζουμε σε 6 μέρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε 6 φορμάκια για ταρτάκια. Με το χέρι μας, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης και το μεταφέρουμε στο φορμάκι φροντίζοντας να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά του μέχρι πάνω.
- Τρυπάμε με πιρούνι και ψήνουμε τη ζύμη στον φούρνο για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε τα φορμάκια από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο, αλλά εξακολουθούν να είναι χλιαρά, μοιράζουμε μέσα τη γέμιση.
- Τα βάζουμε ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα τους.
Αντί για ζαμπόν μπορούμε να βάλουμε μπέικον ψιλοκομμένο, που θα σοτάρουμε προηγουμένως.