Νέα σεζόν, νέα ξεκινήματα δεν λένε; Μάλλον αυτό ισχύει για όλους, αφού εκεί που νομίζεις ότι ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας έχει πια τα πάντα, συνήθως τέτοια εποχή ακολουθεί και αυτός αυτή τη γενικότερη διάθεση ανανέωσης. Και ξαφνικά, κάπου εκεί σε δρόμους, στενάκια, πλατείες και πιάτσες, χωρούν κι άλλα εστιατόρια, καφέ, φούρνοι, street food spots και μπαρ. 

Και φέτος λοιπόν με το ξεκίνημα της σεζόν η κινητικότητα είναι μεγάλη, γι’ αυτό εδώ συγκεντρώσαμε ό,τι νέο πήρε το μάτι μας το τελευταίο διάστημα για να ανακαλύψεις με την παρέα σου.

Στη Γλυφάδα αδελφές μου…

Αυτές τις μέρες συζητείται έντονα η άφιξη του βραβευμένου με αστέρι Michelin Λούκα Σπικάτσι στη Γλυφάδα, η οποία μετρά αρκετές νέες αφίξεις τελευταία και καταγράφει έντονη κινητικότητα. Το Pino (Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.41.777) σήκωσε αυλαία πριν από λίγες ημέρες και σερβίρει όλο το μεγαλείο της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας με πρωταγωνίστρια την pizza romana, αλλά και κρασιά και κοκτέιλ από παραγωγούς της Ιταλίας. 

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και διάθεση, στην ίδια περιοχή άνοιξε πριν από μερικές ημέρες ένα βιβλιοπωλείο – καφέ που απευθύνεται σε μεγάλους και μικρούς (ίσως λίγο περισσότερο σε μικρούς). Το Booki Kluki (Φιλικής Εταιρίας 10, Γλυφάδα) είναι ένα καφέ που φιλοδοξεί να γίνει στέκι για όσους ψάχνουν ένα σημείο για να χαλαρώσουν, να διαβάσουν το βιβλίο τους παρέα με έναν καφέ και μία γλυκιά λιχουδιά. Διοργανώνουν επίσης workshops για τα παιδιά, προβολές ταινιών και άλλες δραστηριότητες. 

Λούκα Σπικάτσι

Ο Λούκα Σπικάτσι του Pino

Dopios

Από τον Dopios του Χριστόφορου Πέσκια της Γλυφάδας

Ένα ακόμη βιβλιοκαφέ όμως προσγειώθηκε στην περιοχή, το TEO Books (Δούσμανη 3, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.81.68), που απευθύνεται ίσως περισσότερο στους ενήλικες αυτή τη φορά, με στόχο να γίνει σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τον καφέ και τα βιβλία, θέλουν να παρακολουθήσουν διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια κλπ.

Και για να αιτιολογήσουμε την αρχική παραδοχή περί κινητικότητας στην περιοχή, ας μην ξεχνάμε ότι νωρίτερα ήρθε στη Γλυφάδα η άφιξη του γνωστού και αγαπημένου προφιτερόλ του κέντρου της Αθήνας, Choureal (Λαζαράκη 39, τηλ. 210-89.80.988). Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε και την πολυσυζητημένη «κάθοδο» του Dopios, του σύγχρονου μεζεδοπωλείου του Χριστόφορου Πέσκια στην ίδια περιοχή (Λαοδίκης 31, 210-89.81.747). Ενδιαφέρον είχε ακόμη και το νέο all day εγχείρημα του pastry chef Δημήτρη Μακρυνιώτη που περιλαμβάνει καφέ, πρωινό, μέχρι τα περίφημα γλυκά του στη δική του Routina (Δούσμανη 8, Γλυφάδα, τηλ. 210- 89.8.2736). 

Πέριξ του κέντρου για φαγητό και ποτό 

Και ανεβαίνοντας σιγά - σιγά προς το κέντρο, σχεδόν αποκλείεται να μην άκουσες για την επιστροφή του εμβληματικού Καφενείου στο Κολωνάκι (Λουκιανού 26, Αθήνα, τηλ. 210-72.39.600) που στο απόγειο της αίγλης του μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, το Καφενείο ανοίγει ξανά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Ο Γιώργος Μελισσάρης, μαζί με την ομάδα του, ανέλαβε την αναβίωσή του, με στόχο να διατηρήσει την ιδιαίτερη αύρα του. Στην κουζίνα θα βρίσκεται η σεφ Κυριακή Φωτόπουλου, η οποία έχει επιμεληθεί ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη γαστρονομία. 

Κάτι που συζητιέται επίσης αυτόν τον καιρό είναι το γεγονός ότι τα Δώδεκα Πιάτα, η σύγχρονη ταβέρνα του βραβευμένου με Michelin Παύλου Κυριάκη απέκτησε αδελφάκι στο Σύνταγμα (Ρόμβης 9, Σύνταγμα, τηλ. 210-33.17.215), με ελαφρώς διαφοροποιημένο μενού, αλλά ίδιο concept και αισθητική. 

Για φαγητό επίσης «παίζει» πολύ αυτόν τον καιρό το Άτλας (Φιλοτίμου 11 & Αίγλης 57, Κυψέλη, τηλ. 210-44.04.031), το νέο μεζεδοπωλείο της Κυψέλης, μίας γειτονιάς που φαίνεται να μην ησυχάζει ποτέ. Για κρασί, τσίπουρο, μπίρα, κεφτέδες, μοσχαράκι με μελιτζάνες όσο είναι η εποχή τους και πολλά ακόμη. 

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και το πολυσυζητημένο ¡Topa! στη Φωκίωνος Νέγρη στον αριθμό 43 (τηλ. 210-86.60.889) που άνοιξε τον Ιούλιο και κάνει ακόμη χαμό. Μαγαζί φτιαγμένο από τον Δάνη Αγαπητό και τον Άρη Σκλαβενίτη, που είναι οι άνθρωποι πίσω από το γνωστό wine bar Oinoscent στο κέντρο της Αθήνας. 

Topa

Το ¡Topa! έγινε viral για τα μεζεδάκια...

Topa

αλλά και για την ατμόσφαιρά του.

Στην ίδια περιοχή είδαμε μέσα στο καλοκαίρι και το Τέλειον (Ιθάκης 40, Κυψέλη), που διατήρησε το όνομα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου που βρισκόταν μέχρι το 2011 στο σημείο αυτό. Ωστόσο, πλέον είναι ένα καθαρόαιμο μπαρ που όμως σέβεται την ιστορία του κτιρίου και διατηρεί, ως ένα σημείο, την αισθητική του. 

Μάλλον η Κυψέλη είχε πολλά νέα να μας δώσει, αφού εκεί άνοιξε πριν από λίγο καιρό και μία ταράτσα, ονόματι Κόκορας (Σποράδων 40, τηλ. 698-98.0.7667), με urban αισθητική, θέα Ακρόπολη και ένα τεράστιο γκράφιτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της. 

Το Άθος (Σιατίστης 9, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ. 211-00.84.610), από την άλλη, είναι ένα εστιατόριο που ήρθε για να βάλει την Ακαδημία Πλάτωνος στο παιχνίδι, δημιούργημα των Δημήτρη Χατζηβασιλείου, Δημήτρη Γραμματικάκη και Παναγιώτη Πανταζή, που γνωρίστηκαν στο Pharaoh. Το Άθος έχει ανοιχτή κουζίνα και τα φαγητά του θυμίζουν κάτι από Κρήτη και τον τρόπο που μαγειρεύουν στο νησί. 

Στο σπίτι του Κυριακού Πιττάκη, ενός από τους πρώτους αρχαιολόγους της πρωτεύουσας και του ανθρώπου που ανακάλυψε την «Κλεψύδρα της Ακρόπολης», στεγάζεται πια το Liystor (Ερμού 92-94 και Πιττάκη 1, τηλ. 210-22.41.113).

Liystor

Από την κουζίνα του Liystor

Hafu

Ο Σωτήρης Κοντιζάς ήρθε πάλι στο προσκήνιο με το Hafu

Τα βλέμματα βέβαια μέσα στο καλοκαίρι τράβηξε και το Hafu (Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 215-21.55.550), το νέο project του Σωτήρη Κοντιζά, στη στοά Δραγατσανίου και πολύ κοντά στο δικό του Tanpopo, με – τι άλλο – ασιατική κουζίνα. 

Στον κόσμο του κρασιού τώρα, στη Βαρνάβα βρήκαμε ένα ακόμη wine bar, το Φaoς (Πλατεία Βαρνάβα 1, Παγκράτι), με μία σφιχτή λίστα με ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και διαφορετικές ποικιλίες, κοκτέιλ και βέβαια τσιμπολογήματα από τον Γιάννη Οικονόμου. 

Από την άλλη, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου The Modernist Hotel βρίσκουμε πια το 1818 (Ιωάννου Γενναδίου 4, μέσα στο The Modernist Hotel, τηλ. 216-00.02.130), το νέο μπαρ της πόλης που προσφέρει θέα, κοκτέιλ, μουσική και για να μπεις χρειάζεσαι... κωδικό, αφού το concept είναι λίγο speakeasy. 

Στο Κουκάκι τώρα, το παλιό Scamp (Ορλώφ 1 και Βεΐκου, Κουκάκι, τηλ. 210-92.16.616), άνοιξε τον Αύγουστο ξανά στην περιοχή ανανεωμένο. Πρόκειται για ένα μπαράκι που έχει επενδύσει στα σωστά σημεία: ατμόσφαιρα, κοκτέιλ και ποιότητα. 

Μην ξεχνάς βέβαια και το Ideal (Κιάφας 8, Εξάρχεια) το viral μπαρ των Εξαρχείων με τη φωτεινή επιγραφή που τα βράδια γεμίζει τον δρόμο με κόσμο και αποκλείεται να μην έχεις πετύχει μέχρι τώρα σε κάποιο story στα social. 

Ideal


Για ψωμιά, ζύμες και brunch

Τα new age bakeries της Αθήνας μάλλον δεν τελειώνουν ποτέ. Στις τελευταίες εξελίξεις έχουμε το ινσταγκραμικό Φαρίν Μουά στα δυτικά προάστια (Ερυθραίας 2, Περιστέρι, τηλ. 210-57.54.553). Φρέσκα ψωμιά, ζύμες, μπισκότα και σάντουιτς γεμιστά με αλλαντικά και τυριά, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που βρίσκεις στο νέο μαγαζί του Περιστερίου, δια χειρός Φίλιππου Αλεξίου. 

Πίσω στο κέντρο, στην Ασκληπιού βρίσκουμε πια το Alouatou (Ασκληπιού 87, Εξάρχεια) ένα λίγο πιο premium bakery – all day bar δια χειρός Στέφανου Κουρή με προζυμένιο ψωμί, πίτσες και άλλες ζύμες που σε περιμένουν το πρωί παρέα με καφέ, ενώ όσο περνάει η μέρα, το «γυρνάει» σε κρασί και κοκτέιλ. 

Αλίμονο και αν δεν άνοιγε νέος φούρνος και στο Παγκράτι, όπου πριν από λίγες ημέρες κατέφτασε το Batard (Πύρρωνος 23, Παγκράτι, τηλ. 210-75.18.573) ένα νέο microbakery με ιδιοκτήτες τον Δήμο Μπαλόπουλο και τον Γιώργο Κηρύκο, δύο σεφ που άφησαν τα εστιατόρια και αποφάσισαν να επενδύσουν στο δικό τους φυσικό προζύμι. 

Και στα βόρεια προάστια βέβαια έχουμε νέο bakery, ονόματι Ok Fyne (Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.01.633) που βρέθηκε στο Χαλάνδρι, για σάντουιτς, ψωμί, άλλες ζυμαρένιες δημιουργίες, αλλά και απεριτίβο, όσο περνά η μέρα. 

Peggy Sue

Το Peggy Sue περηφανεύεται για ένα από τα πιο viral brunch πιάτα της πόλης.

Στην άλλη άκρη της Αθήνας – σχεδόν – στη Νέα Σμύρνη, δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και να μην είσαι νότιος να μην είχες ακούσει από κάποιο φίλο ή γνωστό για το Peggy Sue, με το χαρακτηριστικό neon moto «Peggy, μοναδική μου αγάπη» στον εσωτερικό του χώρο, και το Jenga, το viral πιάτο με τηγανητούς λουκουμάδες σε σχήμα που θυμίζει το τουβλάκι του γνωστού παιχνιδιού. Το βουτάς σε πραλίνα σοκολάτας και καραμέλα και κάνεις τα αντίστοιχα story στα social. Ε, αυτό απέκτησε το καλοκαίρι το αδελφάκι του, αυτή τη φορά στο Θησείο, για να το προσεγγίσουν ακόμη περισσότεροι. (Θησείου 15, Θησείο, τηλ. 210-23.00.887). 

Για τους φίλους του street food 

Και street food έχουμε βέβαια, αφού στον Κεραμεικό, πάνω από ένα στούντιο φωτογραφίας που διατηρούν οι ίδιοι ιδιοκτήτες, άνοιξε ένα self service spot για κλασική ναπολιτάνικη πίτσα, το Knack & Snack (Περσεφόνης 7, Κεραμεικός)

Επίσης αποκλείεται να μην πήρες είδηση τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από το Taco Bell (Κολοκοτρώνη 13) στο Χαλάνδρι με το που άνοιξε στις αρχές του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για άφιξη του διάσημου αμερικάνικου brand στην Ελλάδα, το οποίο φέρνει μαζί του όλες τις αγαπημένες signature επιλογές των Taco Bell, όπως tacos, burritos, quesadillas, nachos. Σύντομα μάλιστα θα κάνει και delivery. 

Taco Bell

Τα διάσημα, αμερικάνικα Taco Bell βρίσκονται πια και στην Αθήνα.

Για τους φίλους των burger, στο τέλος Ιουνίου άνοιξε τις πόρτες του το One Burger Athens (Αγάθωνος 7, Αθήνα) για smashed burger σε έναν ιδιαίτερο χώρο που θυμίζει περισσότερο νησί, παρά μπεργκεράδικο. 

Τι έρχεται…

Οι εξελίξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ, αφού πολλά ετοιμάζονται και αναμένεται να μας παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα.  

Από τον σεφ Θωμά Μάτσα θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο στο Σύνταγμα το Thirio, σε συνεργασία με την ομάδα του γνωστού εστιατορίου Striggla στο Μαρούσι, με πιάτα ελληνικής ταυτότητας αλλά με δημιουργική ματιά και μενού που θα αλλάζει ανά περιόδους. 

Σύντομα, μέχρι το τέλος του μήνα, λέγεται ότι θα κάνει πρεμιέρα το νέο εγχείρημα της Εrgon, μία Ταβέρνα στην οδό Ερμού, που θα λέγεται – πολύ απλά - «Ταβέρνα Ερμού». Το μενού θα εξυμνεί την ελληνική κουζίνα και όλα τα φρέσκα υλικά της. 

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να δούμε ξανά το δημοφιλές Artisanal της Κηφισιάς, αλλά ανανεωμένο – και πλήρως ανακαινισμένο - με σεφ και ιδιοκτήτη τον Γιάννη Παρίκο

Ο Νίκος Ρούσσος που ξέρουμε από το Funky Gourmet ετοιμάζει το νέο του εγχείρημα που θα βρει τη θέση του στην Άνω Γλυφάδα. Ο λόγος για το S&Co, που ο ίδιος θα παρουσιάσει σε συνεργασία με τους αδελφούς Σόβολους, της γνωστής αλυσίδας φούρνων, με τον Αλέξανδρο Γεροντιδάκη στην κουζίνα. Θα ξεκινάει από το πρωί για καφέ και brunch και θα συνεχίζει με πιάτα comfort για την υπόλοιπη μέρα. 

Σύντομα έρχεται και το Φίλινγκς και το More Φίλινγκς, στον χώρο που μέχρι πριν λίγο καιρό στέγαζε τη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου. Εκεί θα βρίσκουμε ένα ακόμη bakery με όλες τις ζυμαρένιες λιχουδιές, ενώ στο More Φίλινγκς θα συναντάμε το κομμάτι του εστιατορίου, με brunch και κυρίως πιάτα με ελληνικές συνταγές για τη συνέχεια. 

Από τη συμπρωτεύουσα αναμένεται να μας έρθει το Balboa, το μπεργκεράδικο που αγαπούν οι Θεσσαλονικείς για το smashed burger

Επομένως, μένουμε συντονισμένοι.