Υλικά
  • ½ κιλό αθερίνα φρέσκια
  • περίπου 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • λεμόνι για το σερβίρισμα
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
     

Ρομπόλα με αρώματα πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας και δροσιστική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Robola Sarris Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τηγανητή αθερίνα ξεπλένουμε καλά την αθερίνα σε σουρωτήρι και τη στραγγίζουμε πολύ καλά. Αν η αθερίνα είναι πολύ μικρή σε μέγεθος δεν την καθαρίζουμε. Αν είναι λίγο μεγαλύτερη τότε μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο το κεφάλι της.
  2. Αφού τη στραγγίσουμε τη στεγνώνουμε απαλά αλλά πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Όσο καλύτερα τη στεγνώσουμε, τόσο πιο τραγανή θα βγει.
  3. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Ρίχνουμε μέσα σταδιακά την αθερίνα και ανακατεύουμε καλά ώστε να αλευρωθεί ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει το περιττό αλεύρι πριν τη ρίξουμε στο τηγάνι.
  5. Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Ρίχνουμε μέσα άφθονο λάδι, τουλάχιστον 2-3 δάχτυλα, και το ζεσταίνουμε καλά.
  7. Ρίχνουμε την αθερίνα λίγη - λίγη στο καυτό λάδι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
  8. Τηγανίζουμε για 2–3 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
  9. Τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
  10. Τη σερβίρουμε αμέσως με λεμόνι στο πλάι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα μπορούμε να ανακατέψουμε το αλεύρι με λίγο σιμιγδάλι ψιλό.