Υλικά
- ½ κιλό αθερίνα φρέσκια
- περίπου 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
- λεμόνι για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
Ρομπόλα με αρώματα πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας και δροσιστική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Robola Sarris Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την τηγανητή αθερίνα ξεπλένουμε καλά την αθερίνα σε σουρωτήρι και τη στραγγίζουμε πολύ καλά. Αν η αθερίνα είναι πολύ μικρή σε μέγεθος δεν την καθαρίζουμε. Αν είναι λίγο μεγαλύτερη τότε μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο το κεφάλι της.
- Αφού τη στραγγίσουμε τη στεγνώνουμε απαλά αλλά πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Όσο καλύτερα τη στεγνώσουμε, τόσο πιο τραγανή θα βγει.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε μέσα σταδιακά την αθερίνα και ανακατεύουμε καλά ώστε να αλευρωθεί ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει το περιττό αλεύρι πριν τη ρίξουμε στο τηγάνι.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα άφθονο λάδι, τουλάχιστον 2-3 δάχτυλα, και το ζεσταίνουμε καλά.
- Ρίχνουμε την αθερίνα λίγη - λίγη στο καυτό λάδι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Τηγανίζουμε για 2–3 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
- Τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
- Τη σερβίρουμε αμέσως με λεμόνι στο πλάι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα μπορούμε να ανακατέψουμε το αλεύρι με λίγο σιμιγδάλι ψιλό.
Καρολίνα Δωρίτη