Ελαφριά αλλά γεμάτη χαρακτήρα, λειτουργεί ιδανικά ως κυρίως ή συνοδευτικό και μπορεί να γίνει η βάση για δεκάδες παραλλαγές - προσθέτοντας φέτα ή άλλο τυρί, ψητά ή βραστά λαχανικά, τόνο, βραστό αυγό κ.α. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και κρατάει τέλεια στο ψυγείο.
            Υλικά
            
                - 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικο, ξερά
 - 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
 - ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
 - ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
 - 120 ml ελαιόλαδο
 - χυμό από 1 λεμόνι μεγάλο ή 2 κ.σ. ξύδι λευκό
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Sauvignon Blanc από το Friuli της Ιταλίας με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και νύξεις βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Bidoli
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, πιπεριά Φλωρίνης και μυρωδικά, βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν για περίπου 25–30 λεπτά.
 - Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 - Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα φασόλια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
 - Σε ένα δεύτερο, μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
 - Προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
 
- Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο κλεισμένη αεροστεγώς σε δοχείο για 2-3 ημέρες.
 - Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο αγγούρι, ντοματίνια, φέτα ή ακόμα και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.
 
Καρολίνα Δωρίτη