
Λάτρεις του κρέατος, ήρθε και φέτος η στιγμή σας γιατί μετράμε αντίστροφα για την Τσικνοπέμπτη, στην οποία όλα χωρούν, αρκεί να βγάζουν τσίκνα. Από ζουμερά μπιφτέκια, μέχρι μερακλίδικα παϊδάκια, χωριάτικα λουκάνικα, σουβλάκια πάσης φύσεως – εννοείται –, μπριζόλες, πανσέτες και πάει λέγοντας. Εμείς στο Cookout.gr το αγαπάμε το κρέας, τόσο στο σπίτι, όσο και έξω και εδώ συγκεντρώσαμε αυτές τις ταβέρνες- ψησταριές με καλό κρέας που ονειρεύεσαι τέτοιες μέρες, από κάθε άκρη της Αθήνας.
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Νίκη Μηταρέα, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου
Το Κουτούκι του Γρίλλη
Οι παλαιοί κάτοικοι των περιοχών του Ταύρου, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου είναι βέβαιο ότι έχουν περάσει πολλές ωραίες στιγμές στο Κουτούκι του Γρίλλη που κάποτε το έβρισκες ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια και χωράφια και τώρα είναι λίγο χαμένο ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες, δίπλα στον πολυσύχναστο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο. Όμως παραμένει εκεί που το έφτιαξε ο παππούς Γρίλλης με καταγωγή από τη Νάξο και τη Μικρά Ασία. Σήμερα, το ιστορικό κουτούκι έχει κάπως εκσυγχρονιστεί αλλά όχι τόσο όσο να χάσει την αυθεντικότητα ή το χρώμα του, άλλωστε παραμένει στα χέρια της οικογένειας που το δημιούργησε τη δεκαετία του ’70. Φημιζόταν πάντοτε για το καλό βαρελίσιο κρασί, τα κεφτεδάκια και τα λιμπιστά παϊδάκια του, παράδοση που φαίνεται να κρατά έως σήμερα. Ν.Μ.
Το Κουτούκι του Γρίλλη. Αναξαγόρα 7, Ταύρος, τηλ. 210-34.68.017
Σπανός
Πίσω από τα ΚΤΕΛ της Αχαρνών βρίσκεται η ταβέρνα του Σπανού – όπως είναι και το όνομα του ιδιοκτήτη της, ένα τυπικό δείγμα χασαποταβέρνας με σούβλες και φοβερή ψησταριά, με κοντοσούβλι ψημένο στη μπόλια - σκέτο λουκούμι, με ζουμερό αγρινιώτικο κοκορέτσι, με επικό παϊδάκι -αρνίσιο και προβατίνας, με άπαιχτο λουκάνικο και ό,τι ψητό της ώρας τραβάει η όρεξή σου. Από διακόσμηση μην περιμένεις πολλά, το δαιδαλώδες οικοδόμημα έχει δημιουργηθεί και έχει διακοσμηθεί λίγο λίγο με ό,τι μπορείς να φανταστείς από γκλίτσες και κεντήματα στους τοίχους μέχρι παλιά αντικείμενα, βιβλία, περιοδικά και σεμεδάκια, απ’ το 1981 και μετά που την ξεκίνησε ο Σπανός με τη γυναίκα του. Η Γεωργία, μια γλυκύτατη αεικίνητη Λευκαδίτισσα, χρυσοχέρα και μερακλού που από τα χέρια της περνά ό,τι δεν βγαίνει από το κάρβουνο. Η τηγανητή πατάτα είναι όνειρο κι αν είσαι φίλος και τυχερός θα βρεις και σαλιγκάρια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στο τέλος η Γεωργία θα σε γλυκάνει με λευκαδίτικη λαδόπιτα ή χαλβά σιμιγδαλένιο του ονείρου! Ι.Σ.
Σπανός. Αριστείδου Οικονόμου 2, Κάτω Πατήσια, τηλ. 210-83.27.381, 6932661140
Μυρτιά
Σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο του Πανιώνιου, η Μυρτιά αποτελεί κλασικό προορισμό για όσους αγαπούν το κρέας και τις πραγματικά μεγάλες μερίδες. Μια κλειστή, αλλά καταπράσινη αυλή μπροστά και ένας άνετος χώρος μέσα, που ειδικά τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν ασφυκτικά από οικογένειες και παρέες (θα σου έλεγα να μην επιχειρήσεις να πας χωρίς κράτηση πριν) και ανάμεσα στα τραπέζια σβέλτοι σερβιτόροι με δίσκους φορτωμένους με ψητά κρέατα και τα γύρω-γύρω που τα συνοδεύουν. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις παϊδάκια, ζουμερές χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλά και μπιφτέκια, τα οποία θα συνοδεύσεις με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και τζατζικάκι. Ο κατάλογος έχει και άλλα πολλά, αλλά θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις μόνος σου! Στο τέλος θα σε κεράσουν και αφράτους λουκουμάδες με μέλι και σοκολάτα, που είναι το ιδανικό φινάλε μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα. Μ.Σ.
Μυρτιά. Αϊδονίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.70.708
Κοροπούλης
Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα φάω προβατίνα - και ότι θα μου αρέσει - και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγω να γράψω για αυτή την ταβέρνα. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Οδηγώντας την Αθηνών - Σουνίου, λίγο πριν φτάσεις στην Κερατέα, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Πέτα, μπορεί να μην το έχεις ακούσει ποτέ ή να είσαι από τους τυχερούς που σε έχει οδηγήσει εκεί κάποιος φίλος που ξέρει από την περιοχή, αλλά θα πετύχεις πάνω στον δρόμο την ταβέρνα του Κοροπούλη. Κλασική χασαποταβέρνα, από αυτές που τον χειμώνα μπαίνεις μέσα και η ζέστη από το τζάκι σε κατακλύζει, μυρίζεις τσίκνα από την ψησταριά που ψήνει αδιάκοπα μπροστά σου, ακούς δυνατές ομιλίες, γέλια και τσουγκρίσματα ποτηριών γεμάτα κρασί. Φρόντισε να πας πεινασμένος γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες, και παραγγείλτε για τη μέση, για να δοκιμάσετε λίγο από τα καλύτερά του.
Στον Κοροπούλη φτιάχνουν το μπιφτέκι - σήμα κατατεθέν του μαγαζιού που πιάνει ένα πιάτο ολόκληρο και περιέχει κυρίως κιμά προβατίνας, σε συνδυασμό με μοσχαρίσιο, ζουμερό και ψημένο όπως πρέπει. Στα must είναι και το μοσχαρίσιο συκώτι, ειδικά αν σου αρέσουν αυτά και βέβαια τα αρνίσια παϊδάκια που τα ψιλοκόβουν με απίστευτη τέχνη. Όμως αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όταν οι φίλοι μου - που ήξεραν βέβαια - επέμεναν να δοκιμάσω το φιλέτο προβατίνας. Πιστεύοντας ότι θα το παραμερίσω τρώγοντας από τα υπόλοιπα, αυτό το φιλέτο ήταν κομμένο σε λεπτές φλοίδες σχεδόν αριστοτεχνικά, ζουμερό, μαλακό και συγκλονιστικά νόστιμο που με έκανε τελικά να πέσω με τα μούτρα. Πασπαλίζεται απλώς με ρίγανη που του δίνει επίσης αυτό το κάτι, δεν νιώθεις καμία «προβατίλα» και απολαμβάνεις έναν απίστευτο μεζέ. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα και οφείλω επίσης να σου πω ότι κάνουν φρέσκες πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι που σου φέρνουν σε μία μερίδα - βουνό και πολύ ωραία τυροκαυτερή για τις αντίστοιχες βουτιές. Γ.Π.
Κοροπούλης. Λεωφ. Αθηνών - Σουνίου 46, Νέος Κουβαράς (ή Πέτα), τηλ. 2299-069354
Γίδι
Στην χασαποταβέρνα Γίδι στη Μεταμόρφωση η μυρωδιά της τσίκνας είναι λιγωτική και σε τραβάει από τη μύτη. Όλα εδώ, έχουν να κάνουν με την παράδοση. Τα παϊδάκια έρχονται στο τραπέζι και δέχονται επίθεση από την παρέα. Για μαχαιροπίρουνο ούτε λόγος. Τρώγονται με το χέρι. Το γαρδουμπάκι πατάει στην παράδοση όπου τα εντεράκια τυλίγονται μαστόρικα γύρω από τα γλυκάδια, ψήνονται ιδανικά –τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα- και σερβίρονται κομμένα και πασπαλισμένα με ρίγανη πάνω σε πίτα μαζί με ντομάτα σε καρεδάκια, κρεμμύδι ξερό. «Το Γίδι υπηρετεί την ιδέα της παλαιάς κοπής χασαποταβέρνας και η κουζίνα προσφέρει φαγητό χειροποίητο», εξηγεί ο δημιουργός της Βασίλης Ακρίβος. Οι φιλόδοξοι παίκτες του κρέατος θα αισθανθούν εκεί ότι ανεβάζουν το επίπεδό τους σε όλα τα στάδια της γευστικής εμπειρίας που τους προσφέρονται σε ένα περιβάλλον χαλαρό. Ν.Μ.
Γίδι. Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210-28.28.848
Χρύσανθος
Η αγαπημένη μου ταβέρνα στην Αθήνα όταν θέλω να φάω μοσχαρίσια γάλακτος. Μα δεν υπάρχει καλύτερη γάλακτος σας λέω. Ο Χρύσανθος είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στα σύνορα των Βριλησσίων και της Πεντέλης, που είναι γνωστή σε όλους μας στα βόρεια. Σερβίρει λίγα και καλά: δύο σαλάτες, ανάλογα με την εποχή, λάχανο καρότο και χόρτα τώρα, πατάτες τηγανητές, φέτα, τζατζίκι, χωριάτικο λουκάνικο, μπιφτέκι, σταβλίσια, φιλέτο και μπριζόλα γάλακτος, που για μένα είναι η τοπ στην Αθήνα. Γιατί η μεγάλη μαεστρία του Χρύσανθου είναι στο ψήσιμο, που έρχεται ακριβώς όπως το ζητήσεις, αλλά και στο κρέας που είναι διαλεχτό και μαλακό. Σπιτικά και νόστιμα είναι και τα γλυκά, όπως το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο και η καρυδόπιτα. Η κράτηση είναι απαραίτητη και σίγουρα θα αναμετρηθείς με την υπομονή σου όταν έχει κόσμο. Ν.Λ.
Χρύσανθος. Μεταμορφώσεως & Κολοκοτρώνη 10, Πεντέλη, τηλ. 210-80.43.342
Ρουμελιώτης
Τον αγάπησα για το χοιρινό κοντοσούβλι, συνεχίζω να επιστρέφω για τα μπιφτεκάκια κοτόπουλου. Ο Ρουμελιώτης είναι από τις κλασικές ταβέρνες της Γλυφάδας, που όμως δεν θα τον βρεις στο πολυσύχναστο κέντρο της, αλλά από την επάνω πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η διακόσμηση του χώρου έχει ανανεωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και το προφίλ του μπορεί να μην θυμίζει τόσο την ταβέρνα που ήταν στο ξεκίνημά της, αλλά παραμένει κλασικό στέκι για ψητό κρέας στα νότια. Εδώ αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, τα οποία ωστόσο εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα από τις σούβλες του, αλλά και τη μεγάλη χοιρινή μπριζόλα. Αν ωστόσο θέλεις κάτι πιο «ελαφρύ» σου συστήνω να μην παραλείψεις και τα μπιφτεκάκια κοτόπουλου, που είναι πραγματικά πολύ νόστιμα. Γίνεται και γεμιστό -ένα μεγάλο μπιφτέκι, δηλαδή- με φέτα, ντομάτα και πιπεριά, αλλά προσωπικά θεωρώ την απλή εκδοχή του καλύτερη. Για να συνοδεύσεις το κρέας ζήτα τη σαλάτα του Θωμά που είναι μεγάλη και χορταστική και, φυσικά, μην παραλείψεις και μία αλλοιφή, για να «γλιστρίσει» το κρέας. Στο τέλος θα σε κεράσουν και σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με παγωτό. Μ.Σ.
Ρουμελιώτης. Χειμάρρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210-96.07.562
Ελαιώνας
Στην Παιανία, μια ταβέρνα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Θωμά, λίγο πιο έξω από το κέντρο της Παιανίας, είναι εδώ και χρόνια σταθερή αξία στην εστίαση. Και βέβαια για τις ημέρες τις κρεοφαγίας, είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις, αν με ρωτάς. Μην περιμένεις κάτι πρωτοποριακό. Είναι μια κλασική ταβέρνα, εξοχική όπως τις λέγαμε παλιά: Με τηγανητά κολοκυθάκια, χειροποίητη ηπειρώτικη πίτα, χεράτες φρεσκοκομμένες, τηγανητές πατάτες. Τις κλασικές σαλάτες και ορεκτικά, και νόστιμα μανιτάρια πλευρώτους στα κάρβουνα. Τα ορεκτικά τους, συμπεριλαμβάνουν χωριάτικο λουκάνικο, κοκορέτσι, αλλά και γαρδουμπίτσα ρουμελιώτικη. Οι ψήστες τους, που έχουν χρόνια πείρα, προσφέρουν καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια, πεντανόστιμες μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Πολλές φορές έχει και μικρά live-άκια με λαϊκή μουσική. Ν.Δ.
Ελαιώνας. Αγίου Θωμά 15, Παιανία, τηλ. 210-66.43.442
Χριστόφορος
Υπήρχε περίπτωση να λείπει ο Χριστόφορος στα Καλύβια από αυτό τον οδηγό; Ίσως η πιο φημισμένη ταβέρνα-ψησταριά στα Καλύβια, είναι γνωστή για τις εντυπωσιακά μεγάλες μερίδες της και το θρυλικό, τεραστίου μεγέθους μπιφτέκι της που την έχει κάνει γνωστή σε όλη την Αθήνα. Ακόμη και αν χρειάζονται χιλιόμετρα για να φτάσεις μέχρι εκεί, ειδικά τα Σαββατοκύριακα στον Χριστόφορο γίνεται το αδιαχώρητο και όλοι ψάχνουν με τα μανίας ένα τραπέζι για να καθίσουν. Όχι άδικα όμως, αφού αν θες νόστιμα κρεατικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι ιδανική λύση. Το βαρβάτο μπιφτέκι του (και από ποσότητα και από γεύση), είτε σκέτο είτε γεμιστό με φέτα, φτιάχνεται από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και είναι πραγματικά must, όπως και τα φημισμένα παϊδάκια του που ψήνονται με μαεστρία στη σχάρα. Θα έλεγα να μη χάσεις και μία από τις μπριζόλες του- είτε χοιρινή είτε μοσχαρίσια-, που σε κάθε περίπτωση είναι ζουμερές, νόστιμες, ενώ το μέγεθός τους όταν φτάσουν στο τραπέζι θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα. Γ.Π.
Χριστόφορος. Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, τηλ. 22990-48.266
Αξώτης
Σε αυτές εδώ τις ανηφοριές του Πολυγώνου, με τα δρομάκια να σου κόβουν την ανάσα και την Αθήνα να αποκτά θέα υπερυψωμένη, δεν πρόκειται να έρθεις χωρίς αιτία. Κάποτε, εδώ ήταν μια ταπεινή γειτονιά, καταφύγιο κάθε Ναξιώτη που αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Εδώ ερχόταν να βρει τους δικούς του, να βρει συμπαράσταση, να βρει μια σταλιά χώρο για μια στρωματσάδα πριν προκύψει το πρώτο μεροκάματο. Εδώ πάνω δεν είχε τίποτα, ούτε δρόμους, ούτε μαγαζιά, ούτε έφτανε το λεωφορείο.
Από εκείνα τα χρόνια έχει τις ρίζες της εδώ η οικογένεια του Νίκου Βάσιλα, που κατάγεται από τη Δανακό της Νάξου. Ο παππούς του, Νίκος κι αυτός, άνοιξε το 1956 στη γειτονιά μια ταβέρνα όπου σύχναζαν οι παλιοί οικοδόμοι, η εργατιά της γειτονιάς. Σήμερα, ο χρόνος δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Το παλιό ψυγείο με τα σκαλίσματα, τα κρασοβάρελα, οι παλιές διαφημίσεις στον ραμποτέ τοίχο, τα καρό τραπεζομάντιλα, κυρίως, όμως η πατίνα του χρόνου είναι εδώ, για να σε επιστρέψει πίσω στην αγνή εποχή της παλιάς, αθηναϊκής, λαϊκής ταβέρνας. Ο Νίκος και η Εύη η γυναίκα του, δεν κάνουν πολλά πράγματα.
Τα λίγα, όμως, που κάνουν, αγγίζουν την πιο συγκινητική γεύση, την πιο βαθιά νοστιμιά. Το παϊδάκι τους, λεπτοκομμένο, χρυσοψημμένο, με ολοτράγανη πετσούλα και βελούδινο κρέας, είναι για μένα, το πιο λιμπιστό της Αθήνας. Το ίδιο και η χοιρινή μπριζόλα, που δεν μοιάζει με καμμιά από όσες έχεις δοκιμάσει. Ζεστά χόρτα όσο χρειάζεται ψημένα, τζατζίκι με τραγανό αγγουράκι, ολόφρεσκο και σπιτικό, χειροποίητη τυροκαυτερή και κυρίως, η πιο μαμαδίστικη πατάτα της πόλης σε ένα βουνό, που δεν θέλεις με τίποτα να κατεβεί. Για το τέλος, το γλυκό που θα σε επιστρέψει στο παρελθόν: χαλβάς του μπακάλη με στυμμένο λεμόνι. Ε.Π.
Αξώτης. Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, τηλ. 210-64.59.130
Τα Πλατάνια
Παλιά οικογενειακή ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή με πολύ ωραία ψητά… φυσικά στα κάρβουνα. Έχει φανταστική σπαλομπριζόλα και τέλεια αρνίσια παϊδάκια σωστά κομμένα και ψημένα. Πολύ ωραίο κοκορέτσι και κοντοσούβλι κοτόπουλου αλλά και συκώτι μοσχαρίσιο. Λαχταριστές οι τηγανητές πατάτες τους φρέσκιες, κομμένες στο χέρι λεπτές και ωραία τηγανισμένες. Κλασικές ελληνικές σαλάτες: χωριάτικη, χόρτα εποχής, λάχανο καρότο ή μαρούλι όλες φτιαγμένες με μεράκι και φρεσκότατες. Χειροποίητο τζατζίκι και ταραμοσαλάτα, ωραίο σαγανάκι και άλλα ωραία ορεκτικά θα συμπληρώσουν το τσιμπούσι. Στο τέλος προσφέρουν ωραίο κορμό σοκολάτας ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Κ.Δ.
Τα Πλατάνια. Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210-65.10.156