
Υλικά
Για το σιρόπι
- 450 ml χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι ή ό,τι μας αρέσει)
- 450 ml νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
- 450 ml μέλι
Για το χαλβά
- 180 γρ. πολύ ήπιο ελαιόλαδο (ή μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο)
- 350 γρ. σιμιγδάλι (μισό χοντρό και μισό ψιλό)
- 2 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
- 80 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Λευκό, γλυκό Semillon και Gewurztraminer με αρώματα εξωτικών φρούτων, lime, ροδάκινου, μανταρινιού και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Sole - Κτήμα Βιβλία Χώρα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε με το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σιγοβράζουμε για 3-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Για τον χαλβά
- Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κουκουνάρι και το τζίντζερ και καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να το σιμιγδάλι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα.
- Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι (προσεκτικά, γιατί θα κάνει φουσκάλες και θα πιτσιλίσει) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να μην κολλάει το μείγμα στα πλαϊνά της κατσαρόλας.
- Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ και ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
- Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με κανέλα.
Αν δεν μας αρέσει το κουκουνάρι, μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.