
Sour Cocktails: μπορεί αν το ψάχνεις με τα cocktails να έχεις ακούσει τον όρο, μπορεί και όχι. Κι όμως, ακόμη και αν δεν σου λέει κάτι, τα cocktails που ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι κάτι παραπάνω από γνωστά για σένα.
Με βάση όσα παραθέτει ο Philip Greene στο νέο του βιβλίο «Sours: A History of the World’s Most Storied Cocktail Style», πρόκειται για μια κατηγορία γεμάτη λατρεμένα κλασικά – ένα ποτό - δυναστεία, της οποίας η κληρονομιά έχει επισκιαστεί από τους πιο διάσημους απογόνους της. Το Whiskey Sour και το Amaretto Sour είναι ξεκάθαρα Sours, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όλοι αυτοί που τσουγκρίζουν Cosmopolitans και Collins ή ετοιμάζουν Μαργαρίτες, Mai Tais και Mojitos, γνωρίζουν άραγε ότι όλα αυτά είναι παρακλάδια της μεγάλης οικογένειας των Sour;
Τα Sour έχουν τη δική τους κλασική τριάδα: απόσταγμα (το «δυνατό»), γλυκαντικό (ζάχαρη, σιρόπι ή λικέρ) και όξινο (χυμός εσπεριδοειδών, συνήθως λεμόνι ή λάιμ). «Και πόσα ποτά προέκυψαν από αυτή τη βάση;», αναρωτιέται ο Greene στο βιβλίο του. «Τα βασικά sour, τα αφρώδη όπως τα Tom Collins, όλα τα tiki drinks, τα fizzes – τόσα πολλά προέρχονται από αυτή την τριπλή φόρμουλα».
Τελικά, ίσως τα Sour χρειάζονται ένα rebranding, γιατί τελικά τα ποτά δεν είναι απλώς ξινά. Μόλις συνειδητοποιήσεις πως το «Sour» είναι όρος που χρησιμοποιείται εδώ και 175 χρόνια... τότε αρχίζεις να το ψάχνεις πραγματικά».
Ένα από τα πιο τέλεια παραδείγματα απλού Sour είναι το daiquiri, που δεν είναι τίποτα άλλο από ρούμι, ζάχαρη και χυμό λάιμ (εκτός από τον πάγο). Ακριβώς λόγω της απλότητάς του, κάθε συστατικό παίζει τεράστιο ρόλο – από την επιλογή στο ρούμι και τη μορφή της ζάχαρης, μέχρι την ώρα που έχει περάσει από το στύψιμο του χυμού. Οι ειδικοί συχνά ζητούν ένα daiquiri όταν δοκιμάζουν ένα καινούριο μπαρ – είναι το τέλειο τεστ για το επίπεδο του bartender. Το gimlet, με βάση το gin, είναι ένα εξίσου απαιτητικό sour, ενώ η margarita, με το άγγιγμα του triple sec, ανήκει στην υποκατηγορία των daisies – sours στα οποία η γλυκύτητα προέρχεται από λικέρ πορτοκαλιού.
Λίγη ιστορία για τα Sour
Ο Greene αναλύει όλες αυτές τις υποκατηγορίες στο βιβλίο του: από το απλό sour μέχρι το New Orleans sour· τα αφρώδη sour, τα Collins, τα fizz, mule, crusta, sling, fix και swizzle. Και πλαισιώνει αυτή την εκπαίδευση με συνταγές που μετατρέπουν τη θεωρία σε νόστιμη πράξη.
Όπως δείχνει το βιβλίο του, η ρίζα όλων αυτών των μικρών όξινων απολαύσεων βρίσκεται στο punch bowl: στο μπολ της «γροθιάς», όπου τα στοιχεία του δυνατού, του γλυκού και του όξινου ανακατεύονταν από παλιά. Το punch ήταν ήδη καθιερωμένο από τα μέσα του 17ου αιώνα – ένα ποτό για παρέα, και όταν το σέρβιραν, όλοι ήξεραν ότι θα μείνουν μέχρι να αδειάσει το μπολ. «Με την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν οι άνθρωποι ήθελαν ατομικά ποτά για να πιουν και να φύγουν, γεννήθηκε το κοκτέιλ», λέει ο Greene. «Αγαπούσαν το punch, κι απλώς το μετέτρεψαν σε ατομικό σέρβις». Τα πρώτα γραπτά για τα Sour εμφανίστηκαν το 1850, αλλά πιθανότατα υπήρχαν και πιο πριν – απλώς δεν τα ονόμαζαν έτσι.
Είτε φτιάχνεις ένα punch για παρέα, είτε απολαμβάνεις το προσωπικό σου Sour μετά τη δουλειά, είναι μια «εύκολη κατηγορία να κατακτήσεις αν καταλάβεις τις αναλογίες», λέει ο Greene. «Μπορεί να σου δώσει ιδέες για να πειραματιστείς ή να καινοτομήσεις στο σπίτι».
Κοκτέιλ Southside
Αυτό το κλασικό gin sour, με ζωηρές νότες από χυμούς λεμονιού και λάιμ και βοτανικό άρωμα από φρέσκο δυόσμο, είναι ιδανικό για τους πιο ζεστούς μήνες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου Philip Greene, μπορεί ακόμη και να αλλάξει γνώμη στους πιο πεισματάρηδες... gin-haters. Δες εδώ τη συνταγή:
Υλικά
Για το απλό σιρόπι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
Για το ποτό
- πάγο
- 60 ml London dry gin
- 15 ml σιρόπι απλό
- 15 ml χυμό λεμονιού φρέσκο
- 15 ml χυμό λάιμ φρέσκο
- 6 φύλλα δυόσμου φρέσκου + 1 κλωνάρι για γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Για το απλό σιρόπι, τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα (1 έως 2 λίτρα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση. Το σιρόπι διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 μήνες.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, μετά μεταφέρουμε το μείγμα σε βαζάκι ή μπουκάλι και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πλήρως για περίπου 1 ώρα. Θα μας δώσει σχεδόν 1½ φλιτζάνι σιρόπι.
- Για το ποτό, βάζουμε ένα ποτήρι coupe στην κατάψυξη για 5 λεπτά να παγώσει.
- Μόλις είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα σέικερ με πάγο. Πρόσθεσε το gin, το σιρόπι, τους χυμούς λεμονιού και λάιμ, και τα φύλλα δυόσμου. Κουνάμε δυνατά για περίπου 20 δευτερόλεπτα, ώστε να παγώσει, να αραιωθεί και να «σπάσει» ο δυόσμος. Στραγγίζουμε το μείγμα διπλά, δηλαδή μέσα από το καπάκι του σέικερ και επιπλέον από λεπτή σήτα, και το ρίχνουμε στο παγωμένο ποτήρι coupe.
- Χτυπάμε ελαφρά το κλωνάρι δυόσμου ανάμεσα στις παλάμες σου για να βγάλει άρωμα, φτιάξε το λίγο και βάλε το στο ποτό ως γαρνιτούρα. Σερβίρεις αμέσως.
Παραλλαγές:
- Southside Fizz: Αντί για coupe, σέρβιρέ το σε ψηλό ποτήρι με πάγο, συμπλήρωσε με ανθρακούχο νερό (club soda ή σέλτζερ) και γαρνίρισε με δυόσμο.
- Αν δεν έχεις έτοιμο απλό σιρόπι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη στο σέικερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία.
Πηγή: The Washington Post