
Το γαλακτομπούρεκο, ένα από τα πιο παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά διατηρεί σταθερά τη θέση του ως αγαπημένη μας επιλογή σε οικογενειακά, γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο. Με βασικά του συστατικά το τραγανό φύλλο, την πλούσια κρέμα και το αρωματικό σιρόπι, είναι ομολογουμένως δύσκολο να του αντισταθείς. Ας δούμε, πού θα αγοράσεις το καλύτερο!
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Καρολίνα Δωρίτη, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου
Το Κοσμικόν
Το Κοσμικόν μπορεί να είναι αλυσίδα καταστημάτων, όμως θα έλεγα ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στο γαλακτομπούρεκο, σπάει κάθε στερεότυπο σχετικά με την κοινή άποψη ότι οι αλυσίδες χάνουν σε ποιότητα. Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό το υπέροχο άρωμα που με κατακλύζει κάθε φορά που μπαίνω σε ένα από τα καταστήματά του, ούτε το γεγονός ότι έχω βρεθεί τυχερή και έχω πάρει το ταψάκι που μόλις βγήκε ζεστό-ζεστό στη βιτρίνα, ενώ το σιρόπι έχει χυθεί με ευλάβεια πάνω του μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν. Φρεσκότατο γαλακτομπούρεκο, με βελούδινη κρέμα και χρυσαφένιο, κρατσανιστό φύλλο Αξίζει να δοκιμάσεις και την εκδοχή που αντί για φύλλο, η κρέμα βρίσκεται ανάμεσα σε φύλλα από κανταΐφι, το οποίο είναι ιδιαίτερα τραγανό. Γ.Π.
Δες εδώ πού θα βρεις το κοντινότερό σου κατάστημα Κοσμικόν.
Το Πρώτο
Το Πρώτο στο Ελληνικό είναι ένα πολύ πολύ μικρό μαγαζάκι επί της πολυσύχναστης οδού Γούναρη, όμως τελικά το ξέρουν κάτοικοι της περιοχής, Γλυφαδιώτες, αφού βρίσκεται στα σύνορα, Αργυρουπολίτες και πολλοί ακόμη από τα πέριξ. Η ιστορία του ξεκίνησε από εκεί το 1954, όμως στη συνέχεια άνοιξαν δύο ακόμη μαγαζιά, ένα στη Δραπετσώνα και ένα στο Μοσχάτο. Το φύλλο του είναι αέρινο και με λίγη κανελίτσα από πάνω, η κρέμα του πλούσια, ενώ το σιρόπι τόσο όσο, χωρίς να πλημμυρίζει το ταψί. Γ.Π.
Το Πρώτο
Δημ. Γούναρη 4, Ελληνικό, τηλ. 210-96.13.580
Στρ. Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο, τηλ. 211-01.37.870
Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ. 210-46.10.678
Καφε-ζαχαροπλαστείο Λακαφώση, Δροσιά
Από το 1959 το γαλακτοπωλείο Λακαφώση προσφέρει στο μαγαζί τους στην Πλατεία Δροσιάς αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και γλυκά φτιαγμένα από τους ιδιοκτήτες στο εργαστήριο τους. Δεν έχουν πέσει στην παγίδα της επέκτασης σε περισσότερα καταστήματα και στη δημιουργία αλυσίδας. Κάνουν ένα λαχταριστό, παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο που μπορεί κανείς να απολαύσει σερβιρισμένο ολόφρεσκο και αρωματικό, σε κομμάτι μαζί με τον καφέ της αρεσκείας του. Πολλές φορές, είναι τόσο φρέσκο που σχεδόν δεν μπορεί να κοπεί. Μυρίζει λαχταριστή βανίλια, αγνό βούτυρο και κανέλα. Είναι φτιαγμένο από αγνές πρώτες ύλες. Εδώ δεν ταιριάζει κανένας νεωτερισμός. Είναι σαν να έχει βγει από τον φούρνο της χρυσοχέρας μητέρας ή γιαγιάς. Αν θέλετε θα μπορέσετε να πάρετε και για το σπίτι, σε κομμάτια ή ταψάκι. Βέβαια, δεν είναι το μόνο γλυκό που παράγουν. Αν σας φέρει ο δρόμος σας να πάτε και θα με θυμηθείτε. Γιατί τα παλιά μαγαζιά, είναι αγάπη. Ν.Δ.
Καφε-ζαχαροπλαστείο Λακαφώση. Στρ. Πετρίτη 3, Πλατεία Δροσιάς, τηλ. 210-62.29.276
Μαστρονικόλας, Πειραιάς
Ο Μαστρονικόλας άνοιξε για πρώτη φορά ο Πειραιώτης, Παναγιώτης Μαστρονικόλας το μακρινό 1909. Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη - που έχει πάρει το όνομά του- έκανε διανομή γάλακτος στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στην Καστέλλα, με γαϊδουράκι. Ο Παναγιώτης έχει κρατήσει ακόμη την κανάτα που χρησιμοποιούσε ο παππούς του κατά τη διάρκεια της διανομής, ως οικογενειακό κειμήλιο. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του συνοικιακό γαλακτοπωλείο, όπου πουλούσε αποκλειστικά γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες, ρυζόγαλο και γαλακτομπούρεκο, ενώ στη συνέχεια έφτιαχνε και παγωτό, από πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Ο Μαστρονικόλας στον Πειραιά είναι ξακουστός για το γαλακτομπουρεκό του, που φτιάχνει είτε σε μεγάλες λαμαρίνες για να πάρεις σε κομμάτι, είτε σε στρογγυλό ταψάκι, με κλασικό φύλλο ή κανταΐφι. Με την πρώτη ματιά παρατηρείς ότι το γλυκό έχει εντυπωσιακό ύψος, με μπόλικη κρέμα, κάτι που το κάνει χορταστικό με το παραπάνω. Γ.Π.
Μαστρονικόλας. Καραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς, τηλ. 210-41.23.783
Στάμου
Σίγουρα η αγάπη μου για τα σιροπιαστά γλυκά δεν είναι κάτι που μπορεί να με χαρακτηρίσει. Το γαλακτομπούρεκο όμως του Στάμου τρελαίνομαι να το τρώω και επειδή το μαγαζί του στο Παγκράτι ήταν πολύ κοντά στο πατρικό μου, το έχω συνδέσει και με πολύ όμορφες στιγμές. Πρόκειται για μια οικογένεια με μακρά παράδοση στα γαλακτοκομικά προϊόντα από το 1964 και πραγματικά το γαλακτομπούρεκό τους είναι πεντανόστιμο, ειδικά αν το απολαύσεις ζεστό με την παχύρρευστη κρέμα και το τραγανό φύλλο. B.Π.
Δες εδώ πού θα βρεις το κοντινότερό σου κατάστημα Στάμου.
Γαλυφιανάκης, Λαγονήσι
Με ένα όνομα που ξεκίνησε την ιστορία του το 1968, στον Γαλυφιανάκη φτιάχνουν ένα από τα πιο διάσημα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα και ακολουθούν την ίδια παραδοσιακή συνταγή μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό να το βρεις ζεστό και να σου ζητήσουν να κρατήσεις για λίγο το κουτί ανοιχτό. Δύσκολο challenge, κυρίως γιατί το άρωμα του βουτύρου από την κρέμα θα σε παρασύρει, όπως και όταν περνάς έξω από το μαγαζί και σε καλεί σαν Σειρήνα. Θα το βρεις φουσκωτό-φουσκωτό σε ταψάκι, αλλά και σε κομμάτια. Γ.Π.
Γαλυφιανάκης. Ολύμπου 6, Λαγονήσι, τηλ. 2291-07.14.10
Κούτρας, Νέα Σμύρνη
Υπάρχει κόσμος που λέει ότι ο Κούτρας στη Νέα Σμύρνη φτιάχνει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο σε ολόκληρη την Αθήνα. Ίσως λίγο υπερβολικό, αφού η επιλογή ανάμεσα στους παίκτες είναι δύσκολη, σίγουρα όμως φτιάχνει ένα από τα καλύτερα. Ζαχαροπλαστείο παλιό που ξεπερνά τον μισό αιώνα, παραδοσιακό και ρετρό, από αυτά που σου θυμίζουν την παιδική σου ηλικία και θα το καταλάβεις ακόμη και από την ταμπέλα. Όσο για το γαλακτομπούρεκο, οι περισσότεροι λένε ότι είναι το καλύτερο γλυκό του. Έχει μπόλικο φύλλο που μελώνει, βουτυράτη κρέμα με σιμιγδάλι, αλλά που σου αφήνει και την αίσθηση του πορτοκαλιού που έχει μέσα και σιρόπι αρωματικό με κανέλα. Θα το βρεις στην κλασική εκδοχή αλλά και με κανταΐφι που κάνουν αρκετά τραγανό, όμως θα πρότεινα το κλασικό φύλλο! Γ.Π.
Κούτρας. Ελευθερίου Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.33.331
Βάρσος, Κηφισιά
Ξεκίνησε σαν γαλακτοπωλείο τον προ-προηγούμενο αιώνα, όμως σήμερα η επιχείρηση έχει γιγαντωθεί και προσφέρει πολλές περισσότερες υπηρεσίες. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση την οποία ξεκίνησε ο προ-προπάππος Βασίλειος Χ. Βάρσος από την Καστριώτισσα Φωκίδος το 1892 όταν ήταν ακόμη ένα 16χρονο αμούστακο αγόρι από χωριό. Το πρώτο γαλακτοπωλείο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας, Πανεπιστημίου και Σανταρόζα γωνία και στην Κηφισιά ανέβηκε το 1922. Από τότε η επιχείρηση λειτουργεί αδιαλείπτως και ανθίζει, περνώντας από την προηγούμενη στα χέρια της επόμενης γενιάς. Εστιάζοντας στο γαλακτομπούρεκο του Βάρσου, θα σας πω πως έχει υπέροχη βελούδινη κρέμα και τραγανό τόσο όσο σιροπιασμένο φύλλο. Εδώ μπορείς να το απολαύσεις είτε με το κομμάτι είτε ολόκληρο, μέσα σε πήλινο ταψάκι με τραγανό φύλλο κρούστας ή κανταΐφι αν προτιμάτε. Όμως κι εδώ οι επιλογές είναι περισσότερες, γιατί είτε το παίρνεις σε κουτί για το σπίτι ή κάθεσαι εκεί και στο σερβίρουν, αλά παλαιά όπως συνηθιζόταν κάποτε στα γαλακτοπωλεία που ο κόσμος πήγαινε για να φάει την πάστα, το ρυζόγαλο ή το σιροπιαστό του. Ι.Σ.
Βάρσος. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472
Στάνη, Ομόνοια
Η αλήθεια είναι ότι από τα σιροπιαστά γλυκά, αυτό που λαχταρώ λιγότερο είναι το γαλακτομπούρεκο. Εύλογα θα αναρωτηθείς, τι θέλω σε αυτή τη λίστα. Ακόμη και εγώ λοιπόν, που δεν είμαι «φίλη» του συγκεκριμένου γλυκού, έχω ένα που ξεχωρίζω - το γαλακτομπούρεκο της Στάνης στην Ομόνοια. Σαν γνήσιο γαλακτοπωλείο, η Στάνη έχει παράδοση στα κλασικά γλυκά που περιέχουν κάποιο είδος γαλατένιας κρέμας, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να μη φτιάχνουν και γαλακτομπούρεκο. Γιατί το ξεχωρίζω; Για τη φίνα κρέμα του, αλλά και το τραγανό και ωραία σιροπιασμένο φύλλο του, που μοσχομυρίζει βούτυρο, όπως ακριβώς δηλαδή πρέπει να είναι ένα περιποιημένο γαλακτομπούρεκο. Μ.Σ.
Στάνη. Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 210-52.33.637
Κωνσταντινίδης, Κουκάκι
Τα γλυκά του Κωνσταντινίδη αποτελούν για μένα και την οικογένεια μου συνδετικό κρίκο πολλές φορές, αφού τα θυμάμαι όχι μόνο σε τραπέζια αλλά και στιγμές που θέλαμε κάτι γλυκό. Έτσι ανακάλυψα και το γαλακτομπούρεκό τους, το οποίο ήταν πάντα σωστά σιροπιασμένο και πολύ νόστιμο. Βέβαια, αυτό που με κέρδισε ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού που φτιάχνουν από γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι και πραγματικά είναι ονειρεμένο. Αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά, τότε σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις αυτό. B.Π.
Κωνσταντίδης. Λ. Συγγρού 98, Κουκάκι, 210-92.00.022