Φθινόπωρο, cocooning και σειρές εποχής, σούπες, ζεστός καφές, μπαχαρικά και πολλές κολοκύθες. Τα σούπερ μάρκετ και η αγορά γενικότερα έχει αρχίσει να κατακλύζεται από γλυκοπατάτες, μήλα και κολοκύθες και όλο και σε κάποιο σημείο της θα ακούσουμε τη φράση «pumpkin spice». Στο εξωτερικό βέβαια, η τάση έχει ξεφύγει. Latte με μπαχαρικό κολοκύθας, κεριά με μπαχαρικό κολοκύθας, ποπ κορν με μπαχαρικό κολοκύθας, σαπούνι με μπαχαρικό κολοκύθας. Εντάξει, στα ελληνικά δεδομένα το έχουμε ακούσει μάλλον όσοι ασχολούμαστε περισσότερο με τη μαγειρική, αλλά τέτοιου είδους τάσεις γρήγορα εξαπλώνονται.
Το pumpkin spice έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό το 2003, όταν και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το διάσημο πια ρόφημα, pumpkin spice latte της Starbucks. Και εδώ που τα λέμε, ο όρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το εποχιακό, κρεμώδες ρόφημα της αλυσίδας που κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο, ήδη από το τέλος του καλοκαιριού.
Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλές, όπως στις ΗΠΑ, όμως αρκετοί σπεύδουν στα αγαπημένα τους coffee spots για να το δοκιμάσουν. Και εδώ που τα λέμε, όσο το Halloween, οι κολοκύθες και όλες οι φθινοπωρινές συνταγές διεισδύουν όλο και περισσότερο στα ελληνικά σπίτια και στις κουζίνες μας, τόσο περισσότερο θα έρχεται στη μόδα.
Η ιστορία του pumpkin spice
Το μπαχαρικό κολοκύθας αναφερόταν αρχικά σε ένα μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνταν για να αρωματίσει την κολοκυθόπιτα, συνδυάζοντας συχνά κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, μπαχάρι και γαρύφαλλο. Το συγκεκριμένο μείγμα μπαχαρικών αποτελεί μάλιστα εδώ και πολύ καιρό μέρος της αμερικανικής παράδοσης στη ζαχαροπλαστική.
Τη δεκαετία του 1930, οι εταιρίες παραγωγής μπαχαρικών, όπως η Thompson & Taylor Spice Co και η McCormick & Company, παρουσίασαν ένα επαναστατικό, για τότε, προϊόν: Ένα προ-αναμεμειγμένο μείγμα που σήμαινε ότι οι αρτοποιοί μπορούσαν να αγοράσουν ένα μπαχαρικό αντί για τα πολλά που έπρεπε να ενώσουν σε ένα μείγμα.
Οι χρήσεις του μείγματος μπαχαρικών δεν σταμάτησαν όμως στην πίτα. Αν και δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε μπαχαρικό κολοκύθας σε έναν καφέ latte, αφού δεν είναι απαραίτητο ότι τα εύσημα πάνε στη Starbucks. Έχει ενδιαφέρον όμως ότι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του pumpkin spice latte της αλυσίδας, η ομάδα έρευνας και ανάπτυξής της εταιρείας έριχνε σφηνάκια εσπρέσο σε συνταγές για πίτες κολοκύθας, δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς, για να καθορίσει την καλύτερη αναλογία κανέλας και μοσχοκάρυδου με καφέ και γάλα στον ατμό. Κάπως έτσι, από το 2003, η έχει πουλήσει περισσότερα από 424 εκατομμύρια ροφήματα μόνο στις ΗΠΑ, ενώ το μπαχαρικό κολοκύθας έγινε διάσημο σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε κάποια μάλιστα έχει αναδειχθεί σε εποχική εμμονή και σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.
Πώς και, κυρίως γιατί όμως, ο συνδυασμός αλεσμένης κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, μπαχάρι και τζίντζερ έφτασε να σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής;
Όπως λέγεται, είναι πολύ πιθανό το μείγμα μπαχαρικών κολοκύθας να εισήλθε στη λιανική ως απάντηση στην εισαγωγή της κονσερβοποιημένης κολοκύθας Libby's το 1929. Κάπως έτσι, για λόγους υψηλής ζήτησης, ευκολίας, αλλά και οικονομίας, το μείγμα μπαχαρικών ξεκίνησε να λανσάρεται.
Σήμερα, μία γρήγορη αναζήτηση παγκοσμίως για «συνταγές με μπαχαρικό κολοκύθας» εμφανίζει πάνω από 100.000.000 αποτελέσματα και αυτό από μόνο του αποδεικνύει το γεγονός ότι μιλάμε για μία παγκόσμια τάση.
Βέβαια, μπορείς να το φτιάξεις ακόμη και στο σπίτι, να το κλείσεις σε ένα βάζο αεροστεγώς και να το χρησιμοποιήσεις σε συνταγές από γλυκά, έως ψητά φθινοπωρινά λαχανικά, σούπες, μέχρι μαρινάδες. Θα χρειαστείς: 2 κ.σ. κανέλα, 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη, 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. γαρύφαλλο, ½ κ.γ. μπαχάρι.