Η πόλη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι ίσως η πιο ατμοσφαιρική της Ελλάδας. Κάθε βήμα και μια ιστορία, που κρατά από την Αρχαιότητα, την Ενετοκρατία, το Βυζάντιο και τη σύγχρονη εποχή - όλα μεταξύ τους να συνομιλούν με κοινό γνώμονα την ανείπωτη ομορφιά, το ιδιαίτερο ρόδινο χρώμα της αρχιτεκτονικής της. Από τη μια μεριά η γαλήνη και η σιωπή στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, να κρατιούνται χέρι-χέρι με το γλετζέδικο κρητικό ταπεραμέντο, πόλη γεμάτη γλυκές αντιφάσεις και χιλιάδες ομορφιές να εξερευνήσεις. Μπορεί να μετρά γύρω στους 100.000 μόνο κατοίκους, όμως έχει τόσα να σου δείξει και να σου προσφέρει που δεν χωρούν σε ένα ταξίδι.
Κοσμοπολίτικα, ζωντανά όλο το 24ωρο, μπορεί να κρατούν προσωρινά κλειστή την Δημοτική Αγορά που ήταν το πετράδι τους, όμως ολοένα και καλλωπίζονται, πεζοδρομούνται, αλλάζουν μορφή χωρίς να πειράζουν την παράδοσή τους. Tα Χανιά μοιάζουν μόνο με τον εαυτό τους και δεν συγκρίνονται με καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας.
Όσα αξίζουν το ταξίδι
Να περπατήσεις ξανά και ξανά το Ενετικό λιμάνι, τη διαδρομή από το φρούριο μέχρι το Γιαλί Τζαμί, το Grand Arsenal του 16ου αιώνα που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και τα νεώρια, τα Ενετικά Ναυπηγεία, φτάνοντας μέχρι τον Αιγυπτιακό Φάρο, από όπου θα αγναντέψεις απέναντί σου όλη την πόλη. Αυτό το σαν πέταλο λιμάνι, κάποτε ήταν το δεύτερο σημαντικότερο μετά το λιμάνι της Βενετίας, στη μακρινή εποχή της Ενετοκρατίας.
Το φρούριο Φιρκά κρύβει τη δική του θέα στο γαλάζιο και τη δική του μεσαιωνική μαγεία. Επιπλέον στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και τον προμαχώνα Σαν Σαλβαντόρε, ο οποίος φιλοξενεί τη Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων. Και αφού είσαι εδώ, λίγο πιο κάτω, το Γιαλί Τζαμί, διαθέτει την ωραιότερη θέα από μακριά, στον Φάρο.
Πίσω από το λιμάνι, η μαγεία: Η Εβραϊκή συνοικία και ο Τοπανάς, στενά, γοητευτικά δρομάκια που ενώνουν εποχές, αρχιτεκτονικές και θρησκείες, το τούρκικο χαμάμ και πολλά από τα ομορφότερα πλέον, μπουτίκ χοτέλ της πόλης.
Γύρω από την πλατεία της Σπλάντζια, να εξερευνήσεις την Τούρκικη συνοικία με τα αρχοντικά των τούρκων επιφανών και τον καθολικό Άγιο Νικόλαο του 14ου αιώνα. Εδώ αξίζει και μια στάση για καφέ ή ρακές, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της Παλιάς Πόλης.
Να συνεχίσεις περπατώντας βορειοανατολικά, μέχρι τα Ταμπακαριά, αυτή τη μοναδική γωνιά που θα σου αποκαλύψει το ένδοξο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των 80 βυρσοδεψίων του 19ου αιώνα, που τα περισσότερα πια έχουν ανακαινιστεί σε υπέροχες κατοικίες, ατελιέ καλλιτεχνών και ξενοδοχεία.
Η βόλτα ως τα Βυζαντινά Τείχη του 12ου αιώνα αξίζει για την ομορφιά της αλλά και τον πεζόδρομο της Σήφακα, τα ερείπια της Κυδωνίας, πόλη - κράτος που η ίδρυσή της αποδίδεται στον Μίνωα. Μπαράκια, μαγαζάκια και χάζι πλάι στην πιο παλιά Ιστορία.
Η Χαλέπα είναι από μόνη της πανέμορφη, με τα παλιά αρχοντικά νεοκλασικά της. Επιπλέον στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο και τους τάφους των Βενιζέλων. Τάφοι ταπεινοί που έχουν όμως να σου προσφέρουν την απίστευτη θέα τους από ψηλά, για τα πιο δημοφιλή ινσταγκραμικά ενσταντανέ.
Δυο εμπειρίες που δε θα ξεχάσεις
Το οινοποιείο Μανουσάκη παράγει κάποια από τα πιο πολύτιμα, βιολογικά κρασιά της Κρήτης. Ακόμη και αν δεν είσαι εραστής του κρασιού, η επίσκεψη στο οινοποιείο του Βατόλακου, μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη, σου επιφυλάσσει μια μοναδική εμπειρία. Σ’ αυτό εδώ το σημείο, κάτω από τις γέρικες, φουντωτές ελιές, τις ροδιές, το ρυάκι που κυλά πλάι σου, τις περικοκλάδες και τις κληματαριές θα νοιώσεις τον «Νόστο» της παλιάς Κρήτης, όνομα των κρασιών της οικογένειας αλλά και κεντρικό μότο της φιλοσοφίας της.
Πίσω από τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό του όγκο, κρύβεται το νησί όπως δεν το περίμενες, η εξοχή, όλη η αγνότητα της φύσης και του παραδοσιακού χωριού. Ένα πέρασμα από τη μπουτίκ που θα ζήλευε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό μουσείο, εδώ που μεταξύ άλλων θα βρεις τα μοναδικά κεραμεικά της κόρης Αλεξάνδρας Μανουσάκη και ύστερα, η ταβέρνα στην αυλή. Με τα τραπέζια στρωμένα κάτω από τη σκιά των δέντρων με τα κλασικά κρητικά υφαντά, πολύχρωμα μοτίβα, που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη πραγματικότητα και το πιο αληθινό φαγητό της παράδοσης στο πιάτο, μαγειρεμένο από κοπέλες του χωριού. Ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, χυλωμένοι γίγαντες, ντολμαδάκια του ονείρου, λουκούμι αρνάκι τσιγαριαστό, κοκκινιστό με μπόλικη τριμμένη ντόπια μυζήθρα, παρέα με την τηγανητή, χοντροκομμένη πατάτα που μόνο η Κρήτη ξέρει να τηγανίζει και σπιτικός μπακλαβάς στο τέλος.
Στον Άστρικα, 32 χιλιόμετρα από την πόλη, η biolea είναι ένα ξεχωριστό ελαιοτριβείο. Σε ένα μοναδικό τοπίο, ψηλά στο βουνό, με θέα στη θάλασσα και τα εντυπωσιακά βράχια του Ρόκα, η Χλόη και ο Μιχάλης Παπαδάκης θα σε ξεναγήσουν στον τρόπο που γίνεται το λάδι μέσα από ένα ελαιοτριβείο που δεν μοιάζει με κανένα. Στη συνέχεια θα ψωνίσεις στη μπουτίκ με προϊόντα που αφορούν το ελαιόλαδο και την ελιά και τέλος, θα καθίσεις στο τραπέζι του μικρού εστιατορίου με τον παραδεισένιο κήπο και τη μαγευτική θέα.
Το μικρό μενού τους, μαγειρεμένο μόνο με προϊόντα της γύρω γης, αφιερώνει μια μικρή ιστορία μνήμης σε κάθε πιάτο. Ο Μιχάλης θυμάται τα παιδικά του χρόνια και σου σερβίρει ζυμωτό ψωμί, κατσικάκι σιγοψημένο στον ξυλόφουρνο με αρισμαρί πάνω σε σπιτικά πιτάκια μαζί με τηγανητό κρεμμύδι, φρέσκο πορτοκάλι, τσιμιτσούρι και τζατζίκι, μια κουζίνα βαθιάς νοστιμιάς, που μαγειρεύει την Κρήτη με σεβασμό και μια τόση δα δημιουργικότητα.
Τα καλύτερα τραπέζια στα Χανιά
Ο Μιχάλης, στην καρδιά του λιμανιού και με θέα αντίκρυ στο Φάρο και το πέλαγος, είναι η καλύτερη ψαροταβέρνα της πόλης, που όμως μαγειρεύει μαγικά και το γαμοπίλαφο αλλά και όλες τις νοστιμιές της παράδοσης. Η οικογένεια Ιωσηφίδη, από το 2004, έχει μεταμορφώσει το ιστορικό κτίριο που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, σε ένα εστιατόριο με μοντέρνα αισθητική, που δεν κλείνει ποτέ. Ολόφρεσκο ψάρι, αχινοσαλάτα, σταμναγκάθι, πιταρούδια, σκορπίνα στα κάρβουνα αριστοτεχνικά ψημμένη, μεζέδες της ρακής και ταυτόχρονα η γεύση της νέας γενιάς με υπέροχα σεβίτσε από ολόφρεσκο ντόπιο ψάρι. Εδώ, η παράδοση και η πρωτοπορία τα καταφέρνουν εξίσου καλά, οπότε θα τελειώσεις με ζεστή σφακιανή πίτα με θυμαρίσιο μέλι αλλά και με πεντανόστιμο προφιτερόλ.
Μιχάλης. Ακτή Τομπάζη 54, Χανιά, τηλ. 2821-05.83.30
Oι 1500 ετικέτες της λίστας του Salis το έχουν κατατάξει ανάμεσα στα 50 καλύτερα wine restaurants του πλανήτη και η αλήθεια είναι πως δεν περιμένεις να βρεις στα Χανιά ένα wine bistrot που θα σε ταξιδέψει με μια γουλιά σε όλους τους αμπελώνες του κόσμου, σε ένα ταξίδι να το πιείς στο ποτήρι, όπως δεν θα το βρεις πουθενά στην Αθήνα. Τίποτα, όμως, δεν φαντάζει περίεργο, όταν μαθαίνεις πως πίσω από το εγχείρημα κρύβεται ένα ζευγάρι του κρασιού και της γεύσης, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του οινοποιείου Μανουσάκη και ο Afshin Molavi, οινοχόος με φοβερές και τρομερές σπουδές πάνω στο κρασί και με μεταπτυχιακά στην ψυχολογία της κατανάλωσης και την εμπορική πλευρά της οινολογίας. Σε ένα καταπληκτικό σκηνικό, πάνω στο ενετικό λιμάνι, θα συνδυάσεις το κρασί με ταραμοσαλάτα με σουμάκ και αβγοτάραχο ξιφία, παλαμίδα μαριναρισμένη με λεμόνι τουρσί και φιστίκι, μελιτζάνα με φέτα σε ζύμωση, με θυμάρι και μέλι, λαβράκι στη λαδόκολλα με λαχανικά, γάλα από φουντούκι και σάλτσα τζίντζερ, μια κουζίνα δημιουργική που αναζητά την πρώτη ύλη της μόνο από τους έμπιστους ντόπιους παραγωγούς ή από την άγρια φύση του νησιού.
Salis. Ακτή Ενώσεως 3, Χανιά, τηλ. 2821-04.37.00
Το Μαϊάμι δεν είναι καφέ, δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι γκαλερί, ούτε χώρος τέχνης. Είναι όλα αυτά μαζί, για κάθε στιγμή της μέρας, Με το πιο γαλάζιο από όλα τα γαλάζια, η εικαστικός Αλεξάνδρα Μανουσάκη έχει χτίσει εδώ ένα δικό της σύμπαν, το οποίο παρεμπιπτόντως τυγχάνει και all day εστιατόριο. Ή κάτι, που σπάει κάθε φόρμα για ένα all day εστιατόριο όπως το ξέρεις. Τα τραπέζια, τα σουπλά, τα σκεύη, το παράξενο τζάκι, οι τοίχοι, τα πατώματα, οι τουαλέτες, όλα είναι φτιαγμένα με τα χέρια της και αν κάτι σου αρέσει μπορείς να το αγοράσεις, να φωτίσει το γκρίζο και του δικού σου κόσμου. Με θέα στη θάλασσα του Κουμ Καπί, εκεί πας από το πρωί για καφέ από την Kross Coffee Roasters, με ένα μιλφέιγ με κρέμα μπαχαρικών και ποσέ ροδάκινο ή ένα πέρσικο love cake με μπόλικο τριμμένο φιστίκι και άρωμα τριαντάφυλλο. Τάρτα κολοκύθι με πατάτα, φέτα και μυζήθρα, τηγανητές ελιές με γέμιση από ανθότυρο και μανούρι, με αγιολί λάιμ και δυόσμο και ντόπια τυριά για να συνοδεύσεις το κρασί σου, τυροκαυτερή με φιστίκι Αιγίνης και τσίλι, αρώματα της Ανατολής στις βιολογικές μαύρες φακές με γκάραμ μασάλα ή κοτόπουλο με γλυκό τσίλι, καψαλισμένο μπρόκολο και πέρσικο μπασμάτι, φιγουράρουν στο κυρίως μενού. Και μακαρονάδες απλές, με σκόρδο, μπούκοβο και ελαιόλαδο ή με ανθότυρο, φέτα και σάλτσα λεμονιού ή σπαγγέτι με γαρίδες με ναπολιτάνικη σάλτσα και μαραθόριζα.
Μαϊάμι. Ακτή Μιαούλη & Μεσολογγίου, Κουμ Καπί, τηλ. 2821-02.00.00
Το Θαλασσινό Αγέρι, πάνω ακριβώς στο κύμα και με θέα στο πιο ξεχωριστό προφίλ των Ταμπακαριών. Το λατρεύεις για την ξεχωριστή του τοποθεσία, που το κατατάσσει στις πιο μοναδικές ταβέρνες στην Ελλάδα. Παραδοσιακή ψαροφαγία με νοστιμιά και κινηματογραφικό σκηνικό, δίνουν άλλη γεύση στη φρέσκια σουπιά στα κάρβουνα, στις σουπιές με κρητικά χόρτα, στην αχινοσαλάτα με το ζυμωτό ψωμί αλλά και στο φρέσκο ντόπιο ψαράκι που ψήνεται στη σχάρα. Μπορεί να βρεις σμέρνα τηγανητή με σκορδαλιά, ψητό σαλάχι, λούτσο, χάνους και ξιφία, αν είσαι τυχερός αστακουδάκι καικολοχτύπα και την άνοιξη, υπέροχες σουπιές με τσακιστές πράσινες ελιές και μάραθα.
Θαλασσινό Αγέρι. Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, τηλ. 2821-05.11.36
Αν αναρωτιέσαι πού θα βρεις τους καλύτερους χοχλιούς, μαγειρεμένους ανάλογα με την εποχή, η απάντηση είναι στον Χρυσόστομο. Σταθερή αξία της παραδοσιακής χανιώτικης γεύσης, μαγειρεύει κοκκινιστό κατσίκι με χοντρό μακαρόνι όνειρο, κατσίκι στη λαδόκολα, τσιγαριαστό, καπνιστή μπριζόλα, σιουφιχτά με χταπόδι, ντολμαδάκια και όλο το κρητικό ρεπερτόριο σε περιβάλλον προσεγμένης ταβέρνας, με κολονάτο ποτήρι για το κρασί σου.
Χρυσόστομος. Δευκαλίωνος & Ικάρου, Χανιά, τηλ. 2821-05.70.35
Τα γλυκά που δε θες να χάσεις
Σκέτη γλύκα
Ο Κωνσταντίνος Ντανάς, βέρος Αθηναίος και με σπουδές grand patissier, πριν μερικά χρόνια βρέθηκε για διακοπές στα Χανιά, και δεν επέστρεψε ποτέ. Μετακόμισε εκεί τη ζωή του και μαζί όλη την οικογένειά του, σε ένα μικρό πατισερί - κόσμημα, όπου θα σταματήσεις για έναν εσπρέσο και τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε, ανθό αλατιού και γλάσο από σοκολάτα γάλακτος. Φεύγοντας θα πάρεις μαζί σου μια «ελεύθερη σχέση» με φρούτο του πάθους, τζίντζερ σαντιγύ και σοκολάτα γάλακτος και ναμελάκα με βανίλια Μαδαγασκάρης και μάνγκο. Όλα με σοκολάτα Valhrona και βούτυρο αγελάδος.
Σκέτη γλύκα. Εισοδίων 18, Χανιά, τηλ. 2821-30.28.01
Όνειρα Γλυκά
Η Μαρία Φωτάκη, άφησε πίσω της μια επιτυχημένη καριέρα για να μάθει όλα τα μυστικά του καλού γλυκού πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο. Μαζί με την κόρη Κατερίνα, μαθήτρια του Δημήτρη Χρονόπουλου, άνοιξαν ένα εντελώς γαλλικό ζαχαροπλαστείο για να προχωρήσουν σε ένα μεγαλειώδες ατελιέ με θέα θάλασσα, ίσως το πιο σύγχρονο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Πάστα μπανάνα, εκλαίρ με σοκολάτα Valhrona, πανακότα με σαφράν και φρούτα του πάθους και σπιτικό παγωτό σε χίλιες γεύσεις.
Όνειρα Γλυκά. Πιθάρι Ακρωτηρίου και Αποκορώνου 93, Χανιά, τηλ. 2821-05.11.04
Η χανιώτικη μπουγάτσα του Ιορδάνη
Ο Ιορδάνης είναι παραδοσιακά η πρώτη γεύση από Χανιά, μόλις κατέβεις από το πρωινό καράβι. Με παράδοση 100 χρόνων, η οικογένεια Ακασιάδη την φτιάχνει ακόμη έτσι ακριβώς όπως την δίδαξε ο παππούς που ήρθε το 1922 από την Καισάρεια, αυτός που έφτιαξε τη συνταγή της χανιώτικης μπουγάτσας, που δεν γίνεται με κρέμα όπως στη Β. Ελλάδα, αλλά με γέμιση από χανιώτικο πηχτόγαλο. Το φύλλο ανοίγεται χειροποίητο με ελαιόλαδο, σαν τεράστιο σεντόνι, από παλιούς τεχνίτες, το τυρί έρχεται εδώ και 40 χρόνια από το ίδιο τυροκομείο στους Αρμένους στην Κίσσαμο. Τη στιγμή της παραγγελίας κόβεται σε τετραγωνάκια για να μπει στο κλασικό μεταλλικό πιατάκι. Τρώγεται σκέτη αλλά και πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα. Το απόλυτο πρωινό με χανιώτικη σφραγίδα.
Μπουγάτσα Ιορδάνης. Αποκορώνου 24, Χανιά, τηλ. 2821-08.88.55
Ο πιο hot φούρνος της επικράτειας
Το ξενοδοχείο σου μπορεί να έχει καταπληκτικό πρωινό. Όμως, σου προτείνω να το ξεχάσεις για τα μάτια της Red Jane. Ένα παλιό χυτήριο του 1930, με θεαματικό ύψος, που διαμόρφωσε ο διεθνής ντιζάινερ Michael Anastassiades, με τρόπο ποιητικό και απόλυτα συναρπαστικό. Τίποτα απ' έξω δεν προδίδει την ταυτότητα του χώρου, τίποτα και μέσα θα έλεγα, αν δεν ήταν οι ορεκτικές προθήκες με τις λιχουδιές, που σχεδόν επισκιάζονται από το δέος που σου προκαλεί το τοπίο, το οποίο ωραιότατα θα μπορούσε να είναι κλαμπ ή εναλλακτικός χώρος τέχνης.
Ο Σεραφείμ Καραντζιούνης, αρχηγός πλέον των ζυμαριών και του φουρνίσματος, χρειάστηκε πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο, τρία χρόνια πειραματισμούς και μια γερή εκπαίδευση πλάι στον Eayal Schwartz, έναν από τους ιδρυτές του θρυλικού λονδρέζικου E5 Bakehouse και πλάι στον Κωνσταντίνο Κασιδόπουλο, τον chef patissier του Cannelait Paros.
Η Red Jane, είναι οι ατελείωτες ουρές για το μαγικό προζυμένιο, αργής ωρίμασης ψωμί της, πολύσπορο, δίκοκο φόρμας ή με χαμηλή γλουτένη από φαγόπυρο και ρύζι. Όλα τα ψωμιά ζυμώνονται με βιολογικό αλεύρι που έρχεται κυρίως από τους χανιώτικους Μύλους Κρήτης, το σπιτικό προζύμι χαϊδεύεται, παίρνει το χρόνο του και όλο αυτό σημαίνει πως εδώ η παραγωγή μπορεί να είναι μόνο μικρή. Προσωπικά, να ξεχωρίσω το σίκαλης με φουντούκι και το ελιόψωμο. Πλάι στα ψωμιά, οι άπαιχτες βιενουαζερί, κρουασάν με φουντούκι ή αμύγδαλο, με σοκολάτα, δανέζικη σφολιάτα με κρέμα μασκαρπόνε, μύρτιλα και εσπεριδοειδή.
Το high light, όμως, της Jane, είναι τα σάντουιτς. Φαντάσου αυτό το υπέροχο ψωμί σε όλες τις εκδοχές του, μαζί και τα αφράτα μπριός, να γεμίζουν με την καλύτερη ποιότητα από ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά, στον πιο φαντασίωση - που τηρεί την υπόσχεσή της - συνδυασμό: Μπριός με coppa, brie και καυτερή μαγιονέζα, sando με γαρίδες, άνηθο, αγιολί και ραπανάκι, μπριός με παστράμι και κατσικίσιο τυρί, δίκοκο ψωμί με αβοκάντο και κάσιους, φοκάτσια με βουβαλίσια μοτσαρέλα και μορταδέλα.
Red Jαne Bakery. Κυδωνίας 101, Χανιά
Ψωμί από τον ξυλόφουρνο
Στο Ξυλόφουρνο Αφές Δρανδάκη, τον παλιότερο φούρνο των Χανίων, εδώ που οι ουρές για τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας - που όμως τη βγάζει όλο το χρόνο - κάνουν χιλιόμετρα, ο Σήφης Δρανδάκης ζυμώνει τα πάντα στο χέρι και τα ψήνει στον εντυπωσιακό του ξυλόφουρνο, πάνω σε ξύλα ελιάς και πορτοκαλιάς, γιατί όπως λέει, «το ψωμί και το παξιμάδι είναι σαν μωρό, θέλει χάιδεμα». Με παράδοση 3 γενεών εκεί θα βρεις προζυμένιο ζυμωτό, ψωμί από σίκαλη, από καλαμπόκι ή κριθάρι, καλαμποκίσιο, εφτάζυμο και κρίθινο παξιμάδι, όλα με αλεύρι από τους Μύλους Κρήτης.
Ξυλόφουρνος Αφές Δρανδάκη. Ελ. Βενιζέλου 25, Χανιά, τηλ. 2821-05.51.20
Τα καλύτερα τυριά που θα βρεις στα Χανιά
Ξαθέρια
Ο Γιώργος και η Κατερίνα Πέρρου, τρίτη γενιά τυροκομείο, πουλάνε τα δικά τους εξαιρετικά τυριά στο μαγαζί τους στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρεις επίσης, φέτα από το Ρέθυμνο, τα τυριά του Ζουρμπάκη, λευκό τυρί του Πλυμάκη από την Ασή Γωνιά, το διάσημο γιαούρτι του Καρκάνη, μυζήθρα από τα Σφακιά, τυρομάλαμα από του Ασκύφου, αλατσολιές από το Σέλινο, κατεψυγμένα σπιτικά πιταρούδια και τα υπέροχα παξιμάδια με προζύμι από τον σφακιανό φούρνο του Δουρουντάκη. Όλα εδώ, της Κρήτης τα ξεχωριστά.
Ξαθέρια. Αποκορώνου 9, Χανιά, τηλ. 2821-02.00.91
Σχετάκης
Η μοναδική εμπειρία ενός αστικού τυροκομείου! Τα τυροκομεία στις πόλεις δεν επιτρέπονται πια. Η φιλόξενη οικογένεια Σχετάκη, έχει την τύχη μιας παλιάς άδειας και εσύ, που θα εκμεταλλευτείς, μέσα σε μια βόλτα στο κέντρο, για να δεις πώς φτιάχνεται το αγνό βούτυρο, το ονομαστό τους αθότυρο, το βουτυράτο γιαούρτι τους και πώς ωριμάζει η κρητική γραβιέρα, με γάλα βουνίσιο, από τα ορεινά του νομού. Πάρε τηλέφωνο από την προηγούμενη να τους ενημερώσεις, γιατί η διαδικασία είναι μόνο πρωινή και με την ευκαιρία δοκίμασε το μαγικότερο, χανιώτικο πρωινό: Στάκα με θυμαρίσιο μέλι και ζεστό γιαούρτι με σφακιανό παξιμαδάκι.
Σχετάκης. Κων/πόλεως 44, Χανιά, τηλ. 2821-09.72.26
Το χανιώτικο σουβλάκι
Η Κρήτη έχει το δικό της σουβλάκι και η Όαση φτιάχνει ένα από τα καλύτερα. Το χανιώτικο σουβλάκι έχει μόνο πίτα, γιαούρτι στραγγιστό, κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό και δεν ξέρει από βόρειες σος και μουστάρδες, ούτε από πατάτες. Κάθε πρωί και μέχρι -βαριά-τη 1 που θα τελειώσει ο μοναδικός ένας χειροποίητος γύρος που ψήνει καθημερινά, εδώ γίνεται προσκύνημα. Η Όαση δεν είναι μόνο σουβλάκι με παράδοση από το 1966, είναι και κάτι σαν πρωινό κλαμπ. Από δω θα περάσουν όλοι, εδώ θα σκάσουν τα πιο φρέσκα κουτσομπολιά και τα τελευταία ανέκδοτα, εδώ θα έρθεις για ένα - που δεν είναι ποτέ αρκετό.
Όασις. Βολουδάκηδων 4, Χανιά
Το φύλλο όπως παλιά
Στον Βαρανάκη η ζύμη γίνεται ένα τεράστιο μπαλόνι, ο τεχνίτης το τραβά με τ’ ακροδάχτυλά του και σαν τραπεζομάντιλο ανοίγει πάνω στη λινάτσα. Μια παλιά τέχνη που χάνεται, εδώ κρατιέται ζωντανή από το 1950, όταν ο Ε. Βαρανάκης διδάχτηκε την τέχνη από τον αρμένιο Π. Αργυριάδη. Εκεί θα βρεις φύλλο κρούστας, κανταΐφι, σφολιάτα, φύλλο για πίτες και αλεύρι ειδικό για ξεροτήγανα.
Βαρανάκης. Τσουδερών 59, 2821-04.62.28
Πού θα βρεις υπετροφές στην καρδιά των Χανίων
Ο Γιάννης ζούσε στην Αθήνα, μέχρι που τα παράτησε όλα για ν’ ανοίξει ένα μικρό, εκλεκτό μαγαζί στο κέντρο των Χανίων, το «Ψαρρός Αρώματα Γης», με μείγματα από ντόπια βότανα δια πάσαν νόσον, ζυμαρικά και ξινόχοντρο «Μαγγίρι», όσπρια, καπνιστό παξιμάδι από τον ξυλόφουρνο του Βατουδιάρη, αλλά και όλη τη σειρά από χαρούπι της creta carob, με προϊόντα που δε βρίσκεις εκτός Κρήτης, όπως τα μπισκότα, το τσάι, τις μπάρες, τη μαρμελάδα, το χαρουπόμελο και τα παξιμάδια.
Ψαρρός. Μ. Κόρακα 14, Χανιά, τηλ. 69-49.68.80.60