Έχεις ακούσει ποτέ για το σουμάκ; Αν αγαπάς τις ανατολίτικες γεύσεις, είναι πολύ πιθανό όχι απλά να το έχεις ακούσει σουμάκ, αλλά να το απολαμβάνεις και να το χρησιμοποιείς και στην κουζίνα. Αυτό το βαθιά κόκκινο μπαχαρικό; Μήπως τώρα σου θυμίζει κάτι;
Το σουμάκ (ή sumac στα αγγλικά) είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria, το οποίο φυτρώνει κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Το χαρακτηριστικό του είναι το έντονο χρώμα και η ξινή γεύση. Μερικοί λένε ότι θυμίζει ξίδι ή και λεμόνι. Πώς μπορεί όμως αυτό να νοστιμίζει και να δίνει κάτι ξεχωριστό στο φαγητό σου; Κι όμως, προσδίδει αυτό το στοιχείο που ταιριάζει απόλυτα σε κάποια φαγητά, ενώ δίνει και μία όμορφη απόχρωση σε αυτό.
Το σουμάκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τον Λίβανο και το Ιράν.
Πού το χρησιμοποιούν; Κυρίως σε σαλάτες, όπως το λιβανέζικο φατούς και το ταμπουλέ, αλλά και σε ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά. Επίσης, μπορείς να το προσθέσεις σε ντιπ όπως η μελιτζανοσαλάτα, το χούμους, ακόμη και σε dressing και μαρινάδες και θα δεις ότι θα τις απογειώσει.
Επίσης, αποτελεί βασικό συστατικό στο μείγμα ζάαταρ. Πρόκειται για παραδοσιακό μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιείται ευρέως στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Λιβανέζικη, Συριακή, Παλαιστινιακή και Ισραηλινή κουζίνα.
Το σουμάκ ακόμη, λόγω της γεύσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί λεμονιού για να δώσει οξύτητα.
Ωφέλιμο και για την υγεία
Το σουμάκ δεν δίνει μόνο χρώμα και γεύση, αλλά και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ξεχωρίζει για την αντιφλεγμονώδη δράση του.
Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύοντας από τις λοιμώξεις. Περιλαμβάνει επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη να το δοκιμάσεις;