
Υλικά
για περίπου 4-5 ρολά
- 2 φλ. ρύζι για σούσι ή arborio
- 2 ½ φλ. νερό
- 3 κ.σ. ξύδι ρυζιού
- 1,5 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- φύκια nori
- καπνιστός σολομός, τόφου, αγγούρι, αβοκάντο, γαρίδες κλπ.
- σόγια σος, τουρσί τζίντζερ (pickled ginger), πάστα wasabi (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το σούσι, αρχικά έχει μεγάλη σημασία το ξέπλυμα του ρυζιού. Είναι πολύ σημαντικό γιατί απομακρύνει το περιττό άμυλο και βοηθάει το ρύζι να γίνει πιο «σπυρωτό» και όχι κολλώδες. Επομένως, πρώτα τοποθετούμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό.
- Έπειτα με το χέρι, ανακατεύουμε απαλά το ρύζι, τρίβοντάς το ελαφρά και αδειάζουμε το θολό νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4-5 φορές μέχρι το νερό να είναι σχεδόν διαυγές. Τότε στραγγίζουμε καλά.
- Στη συνέχεια βάζουμε το ρύζι και το νερό σε κατσαρολάκι με καπάκι και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Αμέσως μετά χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά χωρίς να σηκώσουμε το καπάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά και φουσκώσει το ρύζι.
- Ανακατεύουμε το ρύζι με το μείγμα ξυδιού και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μέτα έρχεται η σειρά του τυλίγματος. Αν έχουμε mat, πρώτα βάζουμε ένα φύλλο nori με τη λεία πλευρά προς τα κάτω. Στη συνέχεια περίπου ¾ του φλ. μαγειρεμένου ρυζιού, περίπου 150-180 γρ. ανά φύλλο nori. Απλώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα, σε λεπτό στρώμα, αφήνοντας περίπου 1 εκ. στο πάνω άκρο, ώστε να κολλήσει όταν θα το τυλίξουμε.
- Αν δεν έχουμε mat, χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Θα μας βοηθήσει να τυλίξουμε με σταθερότητα. Τοποθετούμε επάνω λεπτές λωρίδες από τα υλικά της επιλογής μας και ρολάρουμε σφιχτά. Κόβουμε με υγρό και κοφτερό μαχαίρι, χωρίς όμως να πιέζουμε - αφήνουμε το μαχαίρι να «γλιστρήσει» πάνω στο ρολό.