
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4 αυγά
- 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 ml γάλα (χλιαρό)
- 1 κ.γ. βανίλια
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 150 γρ. σταφίδες ή κρυσταλλωμένα φρούτα (προαιρετικά)
Για το γλάσο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγο νερό ή χυμό λεμονιού
- λουλούδια βρώσιμα (π.χ. βιολέτες, κατιφέδες) για διακόσμηση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πασχαλινό κέικ Κούλιτς σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, προσθέτουμε τις σταφίδες ή τα κρυσταλλωμένα φρούτα και τα ενσωματώνουμε καλά.
- Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και τοποθετούμε τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσή και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο και παχύρρευστο.
- Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε την επιφάνεια με το γλάσο και τοποθετούμε από πάνω τα βρώσιμα λουλούδια.
Το Κούλιτς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες, καλυμμένο με μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο.