Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 ml γάλα (χλιαρό)
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 150 γρ. σταφίδες ή κρυσταλλωμένα φρούτα (προαιρετικά)

Για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγο νερό ή χυμό λεμονιού
  • λουλούδια βρώσιμα (π.χ. βιολέτες, κατιφέδες) για διακόσμηση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το πασχαλινό κέικ Κούλιτς σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  3. Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Αφού φουσκώσει η ζύμη, προσθέτουμε τις σταφίδες ή τα κρυσταλλωμένα φρούτα και τα ενσωματώνουμε καλά.
  5. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και τοποθετούμε τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσή και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
  6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο και παχύρρευστο.
  7. Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε την επιφάνεια με το γλάσο και τοποθετούμε από πάνω τα βρώσιμα λουλούδια.

Το Κούλιτς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες, καλυμμένο με μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο.