
Υλικά
Για τα κιμπέ
- 300 γρ. πλιγούρι, ψιλό
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 100 γρ. νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 8 φρέσκα φύλλα δυόσμο
- 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
- ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
- ½ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, αποξηραμένο
- 1 κ.γ. μαντζουράνα, αποξηραμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Για την γέμιση
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κουκουνάρι
- ½ κ.γ. κύμινο, σκόνη
- ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
- ½ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, σκόνη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Syrah / Shiraz, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες σοκολάτας και μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: The Barossan Shiraz Peter Lehmann
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λιβανέζικα κίμπε, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ το πλιγούρι το περιχύνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του και το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
- Έπειτα το στραγγίζουμε καλά και αλέθουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κίμπε στο μπλέντερ.
- Αλέθουμε και σε περίπτωση που χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί σε μια «πάστα» μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά της γέμισης μέχρι να αποκτήσει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφού σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα μπαχαρικά, σοτάρουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε παγωμένο νερό.
- Βρέχουμε τα χέρια μας και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης 3 κ.σ. περίπου το ανοίγουμε στο κέντρο κάνοντας ένα βαθούλωμα.
- Γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε σφιχτά δίνοντας κωνικό και στρογγυλεμένο σχήμα.
- Ακουμπάμε κάθε κίμπε σε ευρύχωρο ταψί ή πιατέλα.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και δεν ξεχνάμε κάθε φορά να βρέχουμε τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε τα κίμπε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε φυτικό λάδι και τηγανίζουμε τα κίμπε σε δόσεις.
- Σερβίρουμε με λεμόνι, κόλιανδρο και τη συνοδευτική σάλτσα της επιλογής μας.
- Αν δεν έχουμε όλα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούμε σίγουρα κανέλα, μπαχάρι και κύμινο.
- Αν αποφεύγουμε τα τηγανητά, λαδώνουμε καλά τα κίμπε και τα ψήνουμε στο φούρνο.