Υλικά

Για τα κιμπέ

  • 300 γρ. πλιγούρι, ψιλό
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 8 φρέσκα φύλλα δυόσμο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο, αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα, αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Για την γέμιση

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κουκουνάρι
  • ½ κ.γ. κύμινο, σκόνη
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο, σκόνη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • αλάτι

Syrah / Shiraz, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες σοκολάτας και μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: The Barossan Shiraz Peter Lehmann

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα λιβανέζικα κίμπε, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ το πλιγούρι το περιχύνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του και το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Έπειτα το στραγγίζουμε καλά και αλέθουμε.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κίμπε στο μπλέντερ.
  4. Αλέθουμε και σε περίπτωση που χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί σε μια «πάστα» μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
  5. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά της γέμισης μέχρι να αποκτήσει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφού σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα μπαχαρικά, σοτάρουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Σε ένα μπολ βάζουμε παγωμένο νερό. 
  8. Βρέχουμε τα χέρια μας και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης 3 κ.σ. περίπου το ανοίγουμε στο κέντρο κάνοντας ένα βαθούλωμα.
  9. Γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε σφιχτά δίνοντας κωνικό και στρογγυλεμένο σχήμα.  
  10. Ακουμπάμε κάθε κίμπε σε ευρύχωρο ταψί ή πιατέλα.
  11. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και δεν ξεχνάμε κάθε φορά να βρέχουμε τα χέρια μας.
  12. Τοποθετούμε τα κίμπε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  13. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε φυτικό λάδι και τηγανίζουμε τα κίμπε σε δόσεις.
  14. Σερβίρουμε με λεμόνι, κόλιανδρο και τη συνοδευτική σάλτσα της επιλογής μας.
  • Αν δεν έχουμε όλα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούμε σίγουρα κανέλα, μπαχάρι και κύμινο.
  • Αν αποφεύγουμε τα τηγανητά, λαδώνουμε καλά τα κίμπε και τα ψήνουμε στο φούρνο.