
Ταιριάζει στο ψωμί για το πρωινό, με τυριά και αλλαντικά, πάνω σε γιαούρτι ή ακόμα και σε παγωτό. Μια κουταλιά της, και είναι σαν να ξαναφέρνεις τον Αύγουστο στο τραπέζι σου.
Υλικά
- 2 κιλά σύκα ώριμα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 100 ml νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαρμελάδα σύκο ένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια διατηρώντας τη φλούδα τους, εκτός αν είναι πολύ σκληρή. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό και τα αφήνουμε να σταθούν έτσι 1–2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 45–60 λεπτά, μέχρι να δέσει και να σκουρύνει το χρώμα. Κατά τη διάρκεια αυτή, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα όποτε χρειάζεται.
- Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα κρύο πιατάκι και σπρώχνουμε με το δάχτυλο. Αν στέκεται, τότε έχει δέσει και είναι έτοιμη. Αν είναι πολύ ρευστή βράζουμε λίγο παραπάνω. Τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή, σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Για επιπλέον άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό όπως λίγη κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια κτλ