
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- λίγο αλάτι
- 1 κ.γ. βανίλια
- 200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
- φρούτα γλασαρισμένα (π.χ. πορτοκάλι, κεράσι, σταφίδες)
- 8-10 σοκολατένια αυγά μικρού μεγέθους
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πασχαλινό κέικ Μάζουρεκ από την Πολωνία σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
- Στο μείγμα βουτύρου προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την πρέζα αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκ.. Στρώνουμε τη ζύμη σε ταψί και τη ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Απλώνουμε την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού πάνω από την κρύα βάση του κέικ.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την απλώνουμε πάνω από τη μαρμελάδα. Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς, γλασαρισμένα φρούτα και τα σοκολατένια αυγά.
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει καλά στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
- Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη για έξτρα φρεσκάδα και άρωμα.