Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Βόλο ανακάλυψα – ίσως τελευταία, καταϊδρωμένη, πλην τίμια Αθηναία - ότι ο Βόλος αποτελεί ένα hotspot γαστρονομικών διαμαντιών, από αυτά όμως που δεν στηρίζονται σε ινσταγκραμικές φωτογραφίες, αλλά ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντικά προϊόντα, που κάνουν τις συνταγές τους αναλλοίωτες στο χρόνο. 

Ένα Σάββατο πρωί λοιπόν βρέθηκα στη ζωντανή πόλη του Βόλου και κάπου ανάμεσα στις βόλτες μου, αυτές που ψάχνω μανιωδώς για να βρω τέτοια διαμαντάκια, έπεσα πάνω στην «Κυψέλη», ένα γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο στη γωνία 2ας Νοεμβρίου και Θουκυδίδου. Και τι με τράβηξε; Το γεγονός ότι είδα σταδιακά να σχηματίζεται μία μικρή ουρά από κόσμο απ’ έξω, σε συνδυασμό με την ταμπέλα του μαγαζιού που γράφει «από το 1960». Ε, και λίγο το γεγονός ότι πεθαίνω για γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτες και γενικώς οποιοδήποτε γαλακτερό γλυκό. 

Ζαχαροπλαστείο Κυψέλη στον Βόλο

Το γαλακτοζαχαροπλαστείο Κυψέλη είναι μάλλον must της επίσκεψής σου στον Βόλο.

Κυψέλη ζαχαροπλαστείο Βόλος

Χαλβάς Φαρσάλων ζεστός-ζεστός και στρογγυλό ταψάκι με γαλακτομπούρεκο πήραν θέση για κατανάλωση.

Μπαίνοντας λοιπόν βλέπω έναν μικρό χώρο που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, πλακάκι που θυμίζει το παλιό μωσαϊκό, ένα παλιό ψυγείο και ένας ωραίος φρεσκοβαμμένος τοίχος σε χρώμα «φιστικί». Το βλέμμα βέβαια πέφτει αμέσως στο γυάλινο ψυγείο όπου δεσπόζουν όλα τα κλασικά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας: πάστα αμυγδάλου, μιλφέιγ, πάστα σοκολάτας, εκλέρ, κορνέ αλλά και κρέμες που έχουν στηθεί η μία πάνω στην άλλη μέσα σε κεσεδάκια. Δίπλα στο ταμείο το μοσχομυριστό γαλακτομπούρεκο και λίγο πιο δίπλα ο χαλβάς Φαρσάλων που δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει από ένα τέτοιο μέρος. 

Η θρυλική πάστα φούρνου του Βόλου

Και φυσικά, η πάστα φούρνου, το γλυκό του Βόλου που θα βρεις αν όχι σε όλα, στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία και τα παλιά, ρετρό καφέ τους (βλέπε την πασίγνωστη Μινέρβα, που αν περάσεις από μπροστά θα δεις ότι οι περισσότεροι έχουν μία τέτοια στο τραπέζι τους, άλλωστε όπως λέγεται αυτή έκανε διάσημο το συγκεκριμένο γλυκό). Τα πράγματα εδώ είναι απλά: σοκολατένιο παντεσπάνι με κρέμα πατισερί κακάο, σαντιγί κακάο και γλάσο σοκολάτας. 

Όπως μου λένε οι κοπέλες που εξυπηρετούν τους πιστούς fans του «Κυψέλη», το μαγαζί ξεκίνησε το 1960 αμιγώς ως ζαχαροπλαστείο και τα τελευταία 30 χρόνια έχει περάσει σε άλλα χέρια, τα οποία κράτησαν τη βάση και την αυθεντικότητά του και πρόσθεσαν ακόμη περισσότερα προϊόντα. Στο τιμόνι πια βρίσκεται η κα Βασιλική και ο άντρας της, Απόστολος Σκαρβέλης, αλλά και ο γιος τους Μανώλης.

Κυψέλη ζαχαροπλαστείο Βόλος

Το κοκ είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό σε μέγεθος.

Κυψέλη ζαχαροπλαστείο Βόλος

Να και η περιβόητη πάστα φούρνου

Τα γαλακτερά που έκλεψαν την καρδιά μου 

Η Κυψέλη φημίζεται μεταξύ άλλων για τους πληθωρικούς κουραμπιέδες της, αλλά και για το γαλακτομπούρεκό της που είναι αρκετά διαφορετικό απ’ όσα έχω δοκιμάσει. Και είναι πολλά, πίστεψέ με. Με πιο παχιά κρέμα που δεν θυμίζει την κλασική σιμιγδαλόκρεμα, αφού είναι πηχτή και μεστή, όπως και η γεύση της, «βαρβάτη». Ίσως λόγω του γάλακτος που χρησιμοποιούν από ντόπιους παραγωγούς, αφού είναι πρόβειο ή κατσικίσιο. Δεν χρησιμοποιείται βέβαια μόνο στο γαλακτομπούρεκο, αλλά και στη γαλατόπιτα, ακόμη και στο χειροποίητο παγωτό τους. 

Γαλακτομπούρεκο Κυψέλη

Γαλακτομπούρεκο στο ταψί

Και καθώς δοκιμάζω στο πόδι το γαλακτομπούρεκο, προσγειώνεται στον πάγκο μία αχνιστή γαλατόπιτα, με την κρέμα ακόμη να τρεμουλιάζει. Πληθωρική και αυτή, αν δεν αγαπάς την έντονη γεύση του γάλακτος, δεν θα την αγαπήσεις. Τι κάνεις; Είναι σαν να σε καλεί να την δοκιμάσεις κι αυτή...

Η κρέμα τους επίσης αξίζει τη φήμη που έχει σε ολόκληρη την περιοχή του Βόλου. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει να διατηρήσουν τη συνταγή που είχε το παλιό ζαχαροπλαστείο - και μάλλον καλά έκαναν. Νόστιμη και με γεμάτη γεύση, ειδικά αν την πετύχεις ζεστή σου προσφέρει τη χαρά που θα είχε ένα μικρό παιδί όταν τρώει την αγαπημένη του κρεμούλα. 

Κυψέλη 

2ας Νοεμβρίου 96, Βόλος 

 

Τηλέφωνο: 2421-024677

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 08:30-22:00, Κυριακή κλειστά