Ορισμένα υλικά όπως το miso, το yuzu, η πάστα gochujang, η σκόνη togarashi και το γκαλανγκάλ μπορούν να μεταμορφώσουν πιάτα αλμυρά και γλυκά, με τις μοναδικές γεύσεις και τα αρώματά τους. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γαστρονομική ποικιλία, αυτά τα υλικά θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις αυθεντικά, δημιουργικά πιάτα που φέρνουν έναν αέρα Ανατολής στην κουζίνα σου.

Miso

Miso

Το μίσο (miso) είναι παραδοσιακή ιαπωνική πάστα από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, αλάτι, μήκυτα κότζι και κόκκους, όπως ρύζι ή κριθάρι. Έχει πλούσια, αλμυρή και γήινη γεύση, που είναι ιδανικό για σούπες, σάλτσες, μαρινάδες ή ντρέσινγκ, αν και ταιριάζει επίσης πολύ και σε γλυκά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη miso, αλλά τα πιο ευρέως διαθέσιμα είναι τα εξής τρία: το λευκό (shiro miso - το πιο ήπιο που είναι ιδανικό για αρχάριους), το κόκκινο (το πιο έντονο που έχει υποστεί τη μεγαλύτερης διάρκειας ζύμωση) και το κίτρινο (shinshu miso- το πιο πολυδιάστατο και ανοιχτό σε περισσότερες χρήσεις). Επιπλέον, το μίσο θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς είναι πλούσιο σε ποικιλία αντίστοιχων συστατικών, όπως πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και προβιοτικά.

Gochujang

Ασιατικά υλικά, Gochujang paste

Η πάστα Gochujang με το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα, είναι βασικό υλικό της κορεάτικης κουζίνας. Είναι φτιαγμένη από την κόκκινη πιπεριά τσίλι gochugaru, κολλώδες ρύζι, ζυμωμένη με σόγια και αλάτι. Έχει γλυκοπικάντικη, ελαφρώς καπνιστή και γήινη γεύση, που μαζί με την πλούσια και συμπυκνωμένη υφή της την καθιστούν ιδανική για μαρινάδες, σούπες, stir fry ή ως πικάντικη προσθήκη σε σάλτσες. Σε μικρές ποσότητες, χαρίζει έντονη γεύση και βάθος σε διάφορα πιάτα, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες C και Α, που είναι ωφέλιμες για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Galangal

galangal

Η γκαλανγκάλη (Galangal) ή γκαλανγκάλ ανήκει στην οικογένεια των ριζωμάτων, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς. Χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως σε κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και την Καμπότζη. Έχει έντονη, πιπεράτη γεύση με νότες εσπεριδοειδών και πεύκου, προσθέτοντας μοναδικό άρωμα σε σούπες, κάρυ και stir fries. Διατροφικά, το γκαλανγκάλ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην καλή υγεία των οστών, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική για την ενίσχυση της πέψης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, όπως B και C, σίδηρο και ποτάσιο.

Togarashi

Ασιατικά υλικά, Togarashi

Το Togarashi ή αλλιώς Shichimi Togarashi ή Nana-iro tōgarashi, είναι ένα ιαπωνικό μείγμα μπαχαρικών με επτά συστατικά, που προσφέρει έντονη, ζεστή γεύση και άρωμα. Παίρνει το όνομα του από το βασικό του συστατικό, την κόκκινη καυτερή πιπεριά (togarashi στα ιαπωνικά). Τα βασικά του συστατικά περιλαμβάνουν κόκκινη πιπεριά, φλούδα πορτοκαλιού, σουσάμι (μαύρο και λευκό), σπόρους κάνναβης, πιπέρι sansho, αποξηραμένα φύκια (nori) και τζίντζερ, καθώς και παπαρουνόσπορο και φλούδα yuzu. 

Αυτό το πικάντικο καρύκευμα χρησιμοποιείται συνήθως στα τελικά στάδια μαγειρέματος, για να ενισχύσει τη γεύση σε ράμεν, ρύζι, σούπες, ψητά κρέατα ή ψάρια. Διατροφικά, το togarashi διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που το καθιστούν ιδανικό για πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου, που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην αποκατάσταση των μυών.

Yuzu

Ασιατικά υλικά, Yuzu

Το Yuzu είναι ένα ιδιαίτερο εσπεριδοειδές της οικογένειας Rutaceae. Προέρχεται από την Κίνα και καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Ασία, αλλά πιο πρόσφατα και στην Αυστραλία και στη Μεσόγειο. Αν και συνήθως δεν τρώγεται ωμό, αποτελεί βασικό στοιχείο για υγιεινές και γευστικές συνταγές, ειδικά της ασιατικής κουζίνας. Εμφανισιακά, μοιάζει με κίτρινο μανταρίνι (αν και μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο), με γεύση και μυρωδιά έντονη, που θυμίζει λεμόνι, μοσχολέμονο και γκρέιπφρουτ. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ιαπωνική κουζίνα με τον ίδιο τρόπο που προστίθεται το λεμόνι, αλλά και στην κορεάτικη, μεταξύ άλλων σε μαρμελάδες και τσάι. Η δημοτικότητα του διευρύνεται διαρκώς, καθώς προσθέτει φρεσκάδα και βάθος σε σάλτσες - όπως το ponzu -, σε μαρινάδες, επιδόρπια, κοκτέιλ και τσάγια. Η φλούδα του είναι πολύτιμη για το άρωμά της, ενώ ο χυμός του έχει έντονη οξύτητα. Το yuzu είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και βοηθά στη χώνεψη.