Υλικά
- 500 γραμμάρια κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 1 lt ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος (ή γάλα για μια πιο ελαφριά εκδοχή)
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Viognier από τον Βόρειο Ροδανό, με αρώματα από εξωτικά φρούτα και άνθη ακακίας, με πλούσια υφή και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Condrieu Invitare - M. Chapoutier
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βελουτέ σούπα κάστανο λιώνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και σοτάρουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα κάστανα και το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, μέχρι η σούπα μας να γίνει λεία.
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο μοσχοκάρυδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο εάν χρειάζεται και ανακατεύουμε απαλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί ομοιόμορφα αλλά να μην αρχίσει να βράζει.
- Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τη σούπα μας και με λίγο μοσχοκάρυδο.
- Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιησούμε γάλα ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.
- Στο σερβίρισμα, μπορούμε να προσθέσουμε τραγανό μπέικον ψιλοκομμένο ή προσούτο, που πηγαίνουν πολύ με το κάστανο.