Υλικά
  • 500 γραμμάρια κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 lt ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (ή γάλα για μια πιο ελαφριά εκδοχή)
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό Viognier από τον Βόρειο Ροδανό, με αρώματα από εξωτικά φρούτα και άνθη ακακίας, με πλούσια υφή και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Condrieu Invitare - M. Chapoutier

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βελουτέ σούπα κάστανο λιώνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και σοτάρουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα κάστανα και το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, μέχρι η σούπα μας να γίνει λεία.
  6. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο μοσχοκάρυδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο εάν χρειάζεται και ανακατεύουμε απαλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί ομοιόμορφα αλλά να μην αρχίσει να βράζει.
  7. Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τη σούπα μας και με λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιησούμε γάλα ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.
  • Στο σερβίρισμα, μπορούμε να προσθέσουμε τραγανό μπέικον ψιλοκομμένο ή προσούτο, που πηγαίνουν πολύ με το κάστανο.