Κομμένο σε φέτες για τη σαλάτα, πολτοποιημένο για ένα λαχταριστό avocado toast ή ένα γουακαμόλε, ακόμη και μέσα σε smoothies, το αβοκάντο έχει κερδίσει επάξια τη θέση του σε κάθε κουζίνα. Και αυτό γιατί αφενός έχει ήπια, ουδέτερη γεύση που ταιριάζει σε πραγματικά πολλούς συνδυασμούς υλικών, αφετέρου γιατί μπορείς να το καταναλώσεις σε όλα τα γεύματα, από το πρωινό και τα σνακ μέχρι το μεσημεριανό και το βραδινό.

Και φυσικά, το επιλέγουμε γιατί αποτελεί πηγή καλών λιπαρών, απαραίτητων για τον οργανισμό, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που το συγκαταλέγουν στις υπερτροφές και το εντάσσουν συχνά σε μία διατροφή απώλειας ή συντήρησης βάρους. 

Πώς θα κάνεις το αβοκάντο να ωριμάσει γρήγορα 

Στην αγορά θα βρεις αρκετά άγουρα, πράσινα αβοκάντο και πιο σκουρόχρωμα, που είναι έτοιμα για να κοπούν και να καταναλωθούν. Αν πέτυχες την πρώτη κατηγορία και βιάζεσαι, ένας διαδεδομένος τρόπος να το κάνεις να ωριμάσει πιο γρήγορα είναι να το βάλεις μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Δίπλωσε τη σακούλα, τοποθέτησέ τη σε ένα σχετικά σκοτεινό σημείο και σε 2-3 μέρες το αβοκάντο θα είναι έτοιμο.

Σημειώνεται ότι αν αγοράσεις ώριμο αβοκάντο με σκουρόχρωμη φλούδα, μπορείς να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο και να το καταναλώσεις είτε την ίδια μέρα είτε εντός 2-3 ημερών. Άλλες ενδείξεις ότι το αβοκάντο είναι ώριμο και έτοιμο προς κατανάλωση είναι ότι γύρω από την περιοχή του μίσχου είναι ελαφρώς μαλακά,  ενώ η σάρκα κάτω από το μικρό καφέ κοτσάνι είναι πράσινη.

Πώς να το κόψεις

Κάποιοι ακόμη παιδεύονται για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κόψουν το αβοκάντο. Και όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κοφτερό μαχαίρι.

Ξεκινώντας από την κορυφή, κόβεις το αβοκάντο στη μέση κατά μήκος και γύρω από το κουκούτσι. Στη συνέχεια στρίβεις τα δύο μισά σε αντίθετες κατευθύνσεις, μέχρι να ξεκολλήσουν μεταξύ τους και να αποκαλυφθεί το κουκούτσι που θα μείνει στο ένα από τα δύο μισά. Για να το αφαιρέσεις και αυτό, το καρφώνεις με το μαχαίρι, το στρίβεις ελαφρά, το τραβάς και το βγάζεις. Voila! Δεν ήταν τόσο δύσκολο τελικά.

Πώς να αποθηκεύσεις το κομμένο αβοκάντο για να μη μαυρίσει

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεσαι για τη σαλάτα ή τη συνταγή σου ένα ολόκληρο αβοκάντο. Οπότε το κόβεις, χρησιμοποιείς το μισό, όμως δεν ξέρεις τι να κάνεις με το υπόλοιπο, αφού όποτε έχεις δοκιμάσει να το βάλεις έτσι στο ψυγείο παρατηρείς ότι λίγο μετά μαυρίζει.

Ένα tip για να παρατείνεις τη ζωή του κομμένου αβοκάντο είναι να τρίψεις λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ στην εκτεθειμένη σάρκα, να το τυλίξεις με πλαστική μεμβράνη και να το βάλεις στο ψυγείο.

Ένα ακόμη κόλπο που έχω διαπιστώσει ότι κρατάει το αβοκάντο πράσινο για τουλάχιστον 2 μέρες αφότου κοπεί, είναι να βάλεις στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη την πλευρά του αβοκάντο όπου έχει μείνει το κουκούτσι, χωρίς να το αφαιρέσεις.

Εννοείται ότι υπάρχει πάντα και η λύση της κατάψυξης, για όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το κομμένο αβοκάντο άμεσα. Αφού το καθαρίσεις και αφαιρέσεις τη φλούδα, το κόβεις σε φέτες ή το πολτοποιείς, το βάζεις σε σακούλες τροφίμων και το καταψύχεις. Μην περιμένεις ωστόσο ότι όταν το βγάλεις από την κατάψυξη θα έχει την ίδια υφή με το φρέσκο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί μια χαρά για τα dip και τα smoothies.

Όχι, το αβοκάντο δεν είναι μόνο για σαλάτα

Όπως προαναφέραμε, το αβοκάντο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πληθώρα συνταγών, για κάθε στιγμή της ημέρας και όλες τις περιστάσεις. Από κλασικό γουακαμόλε ή ένα άλλο dip για να βουτήξεις τα τσιπς, μέχρι dressing για σαλάτα - το λεμόνι και το λάιμ του πάνε τέλεια -, χτυπώντας τα υλικά στον πολυκόφτη. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο μαγιονέζας σε μία αυγοσαλάτα, ακόμη και αντί για βούτυρο σε γλυκά που θέλουν ψήσιμο (πχ. κέικ, brownies κλπ.).