Το κυδώνι δεν είναι καρπός που προορίζεται μόνο για το νοστιμότατο γλυκό του κουταλιού. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα, γιατί πραγματικά του αξίζει.
Προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ασία και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ στην Ελλάδα έχει μακρά παράδοση, συχνά συνδεδεμένη με τη φιλοξενία και την αφθονία. Στην ελληνική μυθολογία μάλιστα, λέγεται πως ο Πάρις πρόσφερε στην Αφροδίτη ένα «χρυσό μήλο», που πολλοί θεωρούν ότι στην πραγματικότητα αναφερόταν στο κυδώνι.
Στην αρχαία Αθήνα μάλιστα, τα νεόνυμφα ζευγάρια μοιράζονταν ένα κυδώνι, ώστε ο γάμος τους να είναι γλυκός και αρμονικός.
Έχει πλούσιο άρωμα, ενώ η γεύση του είναι στυφή όταν καταναλώνεται ωμό, αλλά με το μαγείρεμα μεταμορφώνεται: μαλακώνει, γλυκαίνει και αποκτά βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα που το κάνει ξεχωριστό.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, το κυδώνι είναι ιδανικό για γλυκές παρασκευές όπως μαρμελάδες, κυδωνόπαστο και κομπόστες, ενώ συνδυάζεται αρμονικά και με κρέατα, προσθέτοντας ένα λεπτό άρωμα και μια ιδιαίτερη γλυκόξινη νότα.
Φυσικά και είναι θρεπτικό
Το κυδώνι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, γεγονός που το καθιστά θρεπτικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.
Περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη, είναι ωφέλιμο για το έντερο και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πώς να διαλέξεις και να το καθαρίσεις
Το κυδώνι παραμένει και σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του φθινοπώρου, αγαπημένο τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διαλέγεις κυδώνια σφιχτά και με έντονο άρωμα. Απόφυγε κυδώνια με μαλακά σημεία ή βαθουλώματα. Τα πιο «αχλαδόμορφα» είναι συνήθως πιο ζουμερά, ενώ τα πιο στρογγυλά τείνουν να είναι πιο αρωματικά.
Πλύνε τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, κόψε τα στη μέση ή σε τέταρτα - εσωτερικά είναι σκληρά, οπότε χρησιμοποίησε καλό μαχαίρι. Αφαίρεσε τα κουκούτσια και τις σκληρές ίνες που τα περιβάλλουν, κόψε τα κυδώνια σε κομμάτια και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Πώς να μαγειρέψεις τα κυδώνια
Όταν έρχεται η ώρα του μαγειρέματος, το κυδώνι μεταμορφώνεται και γλυκαίνει. Σιγοβράζει ωραία σε λίγο νερό ή ζωμό με μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο) στην κατσαρόλα, συνήθως με κρέας όπως χοιρινό και μοσχαράκι, ή ψήνεται αργά στον φούρνο μέχρι να γίνει ροδοκόκκινο και να δώσει γλυκό άρωμα και γεύση στο φαγητό.
Μαγειρεμένο μπορεί να μπει ακόμη και σε σαλάτες, πιλάφι, μαζί με ξηρούς καρπούς και φυσικά να γίνει μαρμελάδα, κομπόστα και κυδωνόπαστο. Μπορεί ακόμη να γίνει και γέμιση για γλυκές τάρτες, να μία ακόμη ωραία ιδέα!