Για να κρατήσεις το γκουακαμόλε φρέσκο και με έντονο πράσινο χρώμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποιες αποτελεσματικές μεθόδους, καθώς η οξείδωση είναι φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν η σάρκα του αβοκάντο εκτίθεται στον αέρα. 

Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το τι καθιστά ένα γουακαμόλε τέλειο. Από το αν πρέπει να είναι χοντρό ή λείο, αν θέλει κόλιανδρο, αν χρειάζεται χυμό λάιμ και σε τι ποσότητα και άλλα παρεμφερή. Σίγουρα υφίστανται παραλλαγές και διαφορετικές προτιμήσεις αλλά όλοι συμφωνούν ότι το γκουακαμόλε δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να σκουραίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψεις από το να αποκτήσει καφέ απόχρωση είναι να εμποδίσεις την επαφή με τον αέρα. Τώρα προκύπτει το ερώτημα: Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσεις την έκθεση του αβοκάντο στο οξυγόνο;

Πράσινο γουκαμόλε

Φρέσκο αβοκάντο

Κάλυψέ το με νερό

Μπορείς να ρίξεις ελάχιστη ποσότητα νερού μέσα στο μπολ για να καλύψεις το γουακαμόλε σου και μέσω του νερού να αποτρέψεις την είσοδο οξυγόνου στο μπολ. Βεβαιώσου ότι το νερό καλύπτει πλήρως την επιφάνεια - μέχρι την άκρη του δοχείου και αποθήκευσέ το έτσι στο ψυγείο. Πρόσεξε όμως μην το παρακάνεις με το νερό γιατί θα αλλάξεις τη σύσταση στο ντιπ σου. 

Κάλυψέ το με λάδι

Όπως και στη δοκιμή με το νερό, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ελαιολάδου. Μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στο χρώμα αλλά είναι απειροελάχιστη και το ντιπ γενικά θα διατηρεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Ωστόσο, χρειάζεται να ξέρεις πως με αυτή την τεχνική προστίθεται στο γουακαμόλε μια λιπαρή γυαλάδα, που για όσους δε συμπαθούν το λάδι, δε θα τη βρουν ελκυστική. 


Προσθήκη χυμού λάιμ

Το οξύ από τα εσπεριδοειδή δεν μπορεί να εμποδίσει το γουακαμόλε να αλλοιωθεί οπτικά επ' αόριστον, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία οξείδωσης. Μια επιπλέον προσθήκη ποσότητας χυμού λάιμ, που περιχύνεται πάνω από το γκουακαμόλε πριν την αποθήκευση, το διατηρεί τόσο φρέσκο όσο σαν να είχε μόλις πολτοποιηθεί, κι ας πέρασαν κάποιες ώρες από εκείνη τη στιγμή. Με αποτέλεσμα το ντιπ να παραμένει πράσινο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να έχει και υπέροχη γεύση, αφού το όξινο στοιχείο του πάει πολύ.

Γουακαμόλε με αυγό

Κάλυψέ το με πλαστική μεμβράνη

Η πίεση πλαστικής μεμβράνης στην επιφάνεια του γκουακαμόλε είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κρατηθεί μακριά το οξυγόνο και να διατηρήσει αυτό το ωραίο του χρώμα για περισσότερο χρόνο. Το κλειδί εδώ είναι να διασφαλίσεις ότι η πλαστική μεμβράνη τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του ντιπ, για να μην παγιδευτεί πουθενά ανεπιθύμητο οξυγόνο. 

Είναι ασφαλές να καταναλωθεί το γουακαμόλε όταν έχει γίνει καφέ;

Ναι, είναι ασφαλές να το καταναλώσεις, υπό όρους βέβαια. Δηλαδή μπορείς να το φας άφοβα, αρκεί να έχει αποθηκευτεί το ντιπ στο ψυγείο και να μην έχουν περάσει πάνω από δύο ή τρεις ημέρες. Μπορεί να μη φαίνεται τόσο ελκυστικό όσο ένα φρέσκο μπολ γκουακαμόλε, αλλά όπως και το καφέ αβοκάντο, το καφέ γκουακαμόλε μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και κατ` εμέ με ευχαρίστηση. 

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις το γουακαμόλε φρέσκο

Άφησα για το τέλος τον δικό μου αγαπημένο τρόπο για να διατηρηθεί φρέσκο αυτό το τόσο νόστιμο ντιπ. Δεν είναι άλλο από την άμεση κατανάλωση. Μπορείς να καλέσεις μερικούς φίλους, να σερβίρεις λίγες τορτίγιες σε μορφή τσιπς και καλή απόλαυση.