Υλικά
  • 1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ψωμί μουλιασμένη σε γάλα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • μερικά κλωναράκια θυμάρι
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 1 κιλό κάστανα ψημμένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 κιλό δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ψήσιμο

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.γ. μέλι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία, με ισορροπημένο φρουτώδη χαρακτήρα, δομή και πλούσια υφή, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Anthem Vineyard Black Canvas

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γεμιστή γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη λεκάνη. Υπολογίζουμε την ποσότητα νερού που θα την καλύπτει εντελώς, βάζουμε το νερό στη φωτιά να ζεσταθεί και διαλύουμε 5 κ.σ. αλάτι χοντρό και 5 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν. Δεν θέλουμε να βράσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στη λεκάνη με τη γαλοπούλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη γαλοπούλα στο μπαλκόνι να μαριναριστεί μέχρι τη στιγμή που θα τη μαγειρέψουμε. Αυτή η απλή μαρινάδα δίνει γεύση και τρυφεράδα στο κρέας.
  2. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη στεγνώνουμε και την αλατίζουμε γενναιόδωρα μέσα-έξω. Την τοποθετούμε σε ταψί.
  3. Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε γύρω στα 6-7 δαμάσκηνα και σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το θυμάρι.
  4. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε γύρω στα 12 κάστανα και φέρνουμε δυό βόλτες.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ψωμί που θα το έχουμε στίψει, τα δαμάσκηνα, το αυγό λίγο χτυπημένο και τον μαϊντανό.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  8. Τη γεμίζουμε με τη γέμιση και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα.
  9. Σε μπρίκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, το μέλι, εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού.
  10. Αλείφουμε με το μείγμα την γαλοπούλα. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 4 ώρες, με το ταψί σκεπασμένο.
  11. Στις 4 ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα τα υπόλοιπα κάστανα και τα δαμάσκηνα αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα του βουτύρου και ρίχνουμε και στο ταψί.
  12. Ψήνουμε τη γαλοπούλα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά - προσέχουμε γιατί αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο - αλείφοντας πολύ συχνά, γύρω στις 4-5 φορές, με το μείγμα του βουτύρου και τα ζουμάκια στο ταψί. Για 1 ώρα περίπου.

Αν θέλουμε μια γαλοπούλα τρυφερή σαν λουκούμι που να μην μυρίζει καθόλου, προτιμάμε μια γαλλική ή μια αμερικάνικη. Οι ελληνικές είναι σκληρές και με έντονη μυρωδιά.