Η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο πλούσιες παραδόσεις στο κρασί. Δεν είναι τυχαίο πως στο νησί εντοπίστηκε το αρχαιότερο πατητήρι του κόσμου, ηλικίας άνω των 3.500 ετών - ο περίφημος Ληνός του Βαθυπέτρου, κοντά στα Πεζά και τις Αρχάνες. Πρόκειται για την ίδια περιοχή που και σήμερα αποτελεί την «καρδιά» του κρητικού αμπελώνα.
Ο κρητικός αμπελώνας θεωρείται ένας από τους πιο παραδοσιακούς της Ευρώπης, με ποικιλίες που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου και συνδέονται άμεσα με τον Μινωικό πολιτισμό.
Αν και εκεί παράγονται λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά, με ξεχωριστό χαρακτήρα και πλούσιο αρωματικό προφίλ, το νησί φημίζεται εδώ και αιώνες για το γεμάτο, πλούσιο κόκκινο κρασί του, που προέρχεται από παλιές, γηγενείς ποικιλίες. Τα λευκά κρασιά από την άλλη, γνωρίζουν διαρκή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια - χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, φρουτώδη και ανθικά αρώματα, ισορροπημένη γεύση και επίγευση με διάρκεια.
Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι η Κρήτη παράγει σχεδόν το ⅕ του ελληνικού κρασιού, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μία από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και παρακάτω θα βρεις μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσεις.
Agne 2024, Αμπελώνες Καραβιτάκη
Το Agne δείχνει γιατί η Κρήτη έχει γίνει πλέον hot spot για τους φίλους του καλού κρασιού. Η ποικιλία Malvasia Aromatica παίρνει εδώ μια σύγχρονη, ανάλαφρη και ταυτόχρονα πληθωρική προσωπικότητα με αρώματα που φέρνουν στο νου ανθισμένους κήπους και φρούτα όπως μήλο, αχλάδι και ροδάκινο. Στο ποτήρι είναι λαμπερό και ζωηρό, και σε προκαλεί να το δοκιμάσεις. Η μύτη ξεδιπλώνει αρώματα λουλουδιών και φρούτων με νότες γρασιδιού ενώ στο στόμα η οξύτητα χαρίζει δροσιά. Το αλκοόλ ισορροπεί όμορφα, αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Συνοδεύει ιδανικά ψάρι, γαρίδες και αρωματικές καραβίδες ή μια απλή σαλάτα, αλλά στέκεται εξίσου καλά και μόνο του, σε μια χαλαρή βραδιά. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 11€
NOSTOS Ρωμέικο λευκό 2024, Οινοποιία Μανουσάκη
Το NOSTOS Ρωμέικο λευκό αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όσους νομίζουν ότι το ρωμέικο «γράφει» μόνο σε κόκκινα. Εδώ το συναντάμε σε μια φρέσκια, καθαρή εκδοχή, που δείχνει πόσο δημιουργικά μπορεί να δουλευτεί αυτή η παλιά κρητική ποικιλία. Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη αναδύονται αρώματα εσπεριδοειδών όπως περγαμόντο, λεμόνι καθώς και λευκόσαρκο ροδάκινο μαζί με μια ανεπαίσθητη αίσθηση αμυγδάλου και κερήθρας που το κάνει πιο πολύπλοκο. Στο στόμα, η οξύτητά του φέρνει ζωντάνια και δροσιά. Παραμένει ισορροπημένο και ευχάριστο που σε κάνει να θες και άλλο ποτήρι. Συνοδεύει ιδανικά ψάρι, όστρακα αλλά και μια δροσερή σαλάτα. Είναι από αυτά τα κρασιά που σε κερδίζουν με την αυθεντικότητα και τη φρεσκάδα τους. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 13,50€
Νυχτοπούλι 2023, Οινοποιείο Ευφροσύνη
Το Νυχτοπούλι είναι ένα κόκκινο κρασί που «κελαηδάει» κρητικό ταμπεραμέντο. Φτιαγμένο από τις ποικιλίες Κοτσιφάλι και Λιάτικο, ισορροπεί ανάμεσα στη φρεσκάδα και την αίσθηση πληρότητας, δίνοντας μια εκδοχή που μιλάει κατευθείαν στη γλώσσα του τόπου. Στο ποτήρι λάμπει με βαθύ ρουμπινί χρώμα, ενώ τα αρώματα του θυμίζουν ώριμο κεράσι, φράουλα και μπαχαρικά. Στο στόμα είναι ζουμερό και ευχάριστο, με ήπιες τανίνες και μια δροσερή ισορροπημένη οξύτητα που το κρατάει ζωντανό και αφήνει μια επίμονη, ζεστή αίσθηση στο τελείωμα. Ταιριάζει ιδανικά με μεσογειακή κουζίνα: από μαγειρευτά, πληθωρική μακαρονάδα με μπαχαρένιο κιμά, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας μέχρι ψητά της παρέας. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 10,50€
Διαμαντόπετρα Λευκή 2024, Οινοποιείο Διαμαντάκη
Η Διαμαντόπετρα φέρνει στο ίδιο τραπέζι δύο δυνατές ελληνικές ποικιλίες: το Βιδιανό και το Ασύρτικο. Ο συνδυασμός τους δίνει έναν χαρακτήρα που ισορροπεί ανάμεσα στη φρεσκάδα και στη δύναμη, με αποτέλεσμα ένα κρασί που δεν περνάει απαρατήρητο. Το χρώμα του είναι κίτρινο λαμπερό, με χρυσαφένιες αποχρώσεις που προϊδεάζουν για την ένταση που θα ακολουθήσει. Στη μύτη ξεπηδούν ώριμα φρούτα, όπως βερίκοκο και ανανάς, μαζί με νότες βοτάνων και μια διακριτική αίσθηση ξηρών καρπών. Η μικρή παραμονή σε δρύινα βαρέλια δίνει βάθος και βανιλάτες αποχρώσεις, χωρίς να επισκιάζει τον αυθεντικό χαρακτήρα των ποικιλιών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με γεμάτο σώμα, λιπαρότητα και ταυτόχρονα ζωηρή οξύτητα που κρατά τη γεύση φρέσκια. Το τελείωμα είναι μακρύ και αρωματικό, αφήνοντας μια κομψή επίγευση. Ένα κρασί που ταιριάζει ιδανικά με ψάρια στη σχάρα, θαλασσινά, κοτόπουλο με λευκές σάλτσες αλλά και με ποικιλία πλούσιων τυριών όταν θες να δώσεις στο τραπέζι μια πινελιά φινέτσας. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 16€
Μοσχάτο Σπίνας 2024, Οινοποιείο Στραταριδάκη
Το Μοσχάτο Σπίνας κουβαλά την αύρα της κρητικής γης όπου τα αδέλφια Μανώλης και ο Κωστής Στραταριδάκης έδωσαν ξανά φωνή σε μια σχεδόν χαμένη ποικιλία. Στο ποτήρι λάμπει με φωτεινό χρώμα και μοιάζει να σε καλεί πριν καν το μυρίσεις. Η μύτη ξεχειλίζει λουλούδια και καλοκαιρινά φρούτα - από γιασεμί μέχρι πεπόνι - σε έναν αρωματικό χορό που δύσκολα σε αφήνει αδιάφορο. Στο στόμα είναι ανάλαφρο με ζωηρή οξύτητα και καλή ισορροπία που αφήνει μια γεύση δροσερή και ευχάριστη. Δεν χρειάζεται φανταχτερά πιάτα για να το αναδείξεις. Μια τυρόπιτα, λίγο ψάρι στη σχάρα ή ακόμα και μόνο του σαν απεριτίφ αρκούν. Είναι το κρασί που ανοίγεις όταν θέλεις να μοιραστείς κάτι ευχάριστο, χωρίς πολλά λόγια. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 12€
Άσπρος Λαγός Βιδιανό 2024, Οινοποιείο Δουλουφάκη
Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα Βιδιανά της Κρήτης και έχει καταφέρει να συζητιέται έντονα τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται από αμπέλια στις Δαφνές Ηρακλείου και δείχνει τι μπορεί να πετύχει η ποικιλία όταν συνδυάζεται με φροντίδα και λίγο βαρέλι. Στο ποτήρι λάμπει με χρυσοπράσινες ανταύγειες, ενώ το άρωμά του σε ταξιδεύει από ώριμο βερίκοκο και αχλάδι μέχρι νύξεις λουλουδιών, βανίλιας και ξηρών καρπών. Η γεύση του είναι γεμάτη, απολαυστική με δροσερή οξύτητα που ισορροπεί την ένταση, αφήνοντας ένα επίμονο τελείωμα που σε κάνει να θες άλλη μια γουλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι το Βιδιανό θεωρείται «σταρ» του κρητικού αμπελώνα, εδώ όμως παίρνει μια πιο πολύπλοκη, εκλεπτυσμένη διάσταση. Συνοδεύει τέλεια θαλασσινά με ζυμαρικά, ψάρια ψητά αλλά και λευκά κρέατα, ενώ στέκεται άνετα μόνο του, σαν κρασί που αξίζει να το απολαύσεις αργά, με διάθεση εξερεύνησης. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 19€
Κοτσιφάλι 2022, Οινοποιείο Φραγκόσπιτο
Το Κοτσιφάλι αφηγείται με τον πιο απλό τρόπο την ψυχή της κρητικής ποικιλίας. Το χρώμα του είναι ζωηρό ρουμπινί, ενώ στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα κερασιού, φραγκοστάφυλου και λουλουδιών, με υπαινιγμούς μπαχαρικών να δίνουν βάθος. Στο στόμα είναι ζουμερό με μεσαίο σώμα, καλή οξύτητα και τανίνες μαλακές, που το κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστο. Δεν έχει περάσει από βαρέλι, και έτσι διατηρεί μια αίσθηση αμεσότητας, ιδανική για να απολαύσεις το φρέσκο προφίλ της ποικιλίας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητά κρέατα, τυριά με έντονη γεύση ή πιάτα της παρέας με πικάντικες νότες. Ένα κρασί που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με περίτεχνες τεχνικές, κερδίζει με την αυθεντικότητά του και τον χαρακτήρα του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 10,50€
Psithiros Rose 2024, Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη
Ένα κρασί που αποδεικνύει πως το Κοτσιφάλι, αυτή η ιδιαίτερη ερυθρή κρητική ποικιλία, μπορεί να γίνει απίθανα δροσερό και παιχνιδιάρικο όταν περάσει σε ροζέ εκδοχή. Προέρχεται από αμπέλια στις πλαγιές του χωριού Σίβα του Ηρακλείου, εκεί όπου το υψόμετρο και το ασβεστολιθικό έδαφος δίνουν καθαρότητα και ένταση στο φρούτο. Στο ποτήρι ξεχωρίζει για το τριανταφυλλί χρώμα του. Η μύτη γεμίζει με αρώματα φράουλας, κερασιού και λουλουδιών, ενώ διακριτικές νύξεις μπαχαρικών, από την 3μηνη παραμονή του σε βαρέλι, προσθέτουν μια απρόσμενη πολυπλοκότητα. Στο στόμα είναι ισορροπημένο με ζωηρή οξύτητα, ζουμερό φρούτο και ανάλαφρο σώμα που αφήνει αέρινη αίσθηση. Το τελείωμα είναι καθαρό και επίμονο, αφήνοντας ένα ευχάριστο αποτύπωμα. Ταιριάζει με λαχταριστά λαδερά πιάτα και γαρίδες με κίμτσι. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 12€
Βιδιανό 2023, Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Το Βιδιανό κουβαλάει τη σφραγίδα της Κρήτης και δείχνει γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία έχει γίνει «αγαπημένο παιδί» οινοποιών και οινόφιλων. Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο, με αποτέλεσμα το σταφύλι να ωριμάζει αργά και να δίνει πλούσιο αρωματικό προφίλ. Στο ποτήρι συναντάς χρυσοκίτρινες αποχρώσεις και αρώματα που μπλέκουν ώριμο ροδάκινο και βερίκοκο με πιο κομψές νότες εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Το σύντομο πέρασμά του από δρύινο βαρέλι του προσφέρει μια βουτυράτη υφή και διακριτικές πινελιές βανίλιας, χωρίς όμως να κρύβει τη φυσική φρεσκάδα του. Η γεύση του είναι γεμάτη, με ζωντανή οξύτητα και διάρκεια που το κάνει ιδανικό για συνδυασμούς με φαγητό. Ταιριάζει εξαιρετικά με χορτόπιτες, ψητά ψάρια λιπαρά, πουλερικά ή ζυμαρικά με πλούσιες σάλτσες, αρνάκι φρικασέ. Είναι ένα κρασί που σε κερδίζει με την πρώτη γουλιά, αλλά αφήνει και υποσχέσεις για όμορφη εξέλιξη στο χρόνο. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 17,50€
Thèse 10 Limited Edition 2024, Κτήμα Μιχαλάκη
Το Thèse δείχνει πώς μπορείς να παντρέψεις με επιτυχία την κρητική παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις. Στους ορεινούς αμπελώνες στο Παρθένι Ηρακλείου γεννιέται ένα χαρμάνι από Βιδιανό, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, τρεις ποικιλίες που παίζουν με διαφορετικές αποχρώσεις φρεσκάδας και αρωμάτων. Στο ποτήρι το κρασί είναι φωτεινό λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες που υπόσχονται ζωντάνια. Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι και νότες εσπεριδοειδών, ενώ οι πιο προσεκτικοί θα πιάσουν και μια διακριτική βοτανική διάσταση. Στο στόμα παραμένει δροσερό και ισορροπημένο, με μέτριο σώμα και ευχάριστη οξύτητα που το κάνει ιδιαίτερα φιλικό. Είναι το κρασί που θέλεις δίπλα σε πιάτα με φρέσκα χόρτα, ντολμαδάκια, κρέας φρικασέ, ζυμαρικά με θαλασσινά, πλατό με κατσικίσια τυριά αλλά στέκεται άνετα και μόνο του. Πίνεται τώρα αλλά αν έχεις υπομονή μπορείς να το απολαύσεις τα επόμενα 1-3 χρόνια. Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 14,50€