
Ένα από τα αγαπημένα μου ανοιξιάτικα φαγητά με χόρτα και μυρωδιές μοναδικές της εποχής! Το φρικασέ μπορούμε ιδανικά να το ετοιμάσουμε με χοιρινό, με αρνί, κατσίκι ή και με κοτόπουλο για πιο ελαφριά εκδοχή. Γίνεται όμως ωραίο και με ψάρι, ειδικά λευκόσαρκο όπως σφυρίδα ή στείρα, γίνεται και εντελώς χορτοφαγικό όπως με μανιτάρια ή ρεβίθια που είναι όνειρο!
Εδώ το ετοιμάζουμε με κατσικάκι που είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να το κάνουμε με κρέας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο κομμάτι μας αρέσει αλλά για πιο νόστιμο και μαλακό αποτέλεσμα προτείνω το χεράκι. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κομμάτια με κόκκαλο γιατί έτσι βγαίνει πολύ πιο νόστιμος και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ο ζωμός.
Συχνά το φρικασέ γίνεται μόνο με μαρούλια, αλλά όταν προσθέτουμε κι άλλα χόρτα, όπως κάνουμε εδώ, το πιάτο απογειώνεται με τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Μια επίσκεψη στη λαϊκή είναι ότι καλύτερο για να βρούμε χόρτα εποχής κατάλληλα για τη συνταγή μας. Σημαντικό είναι να ισορροπούμε τις γεύσεις χρησιμοποιώντας σωστή αναλογία γλυκών ή πικρών χόρτων. Αν τα πικρά χόρτα δεν μας αρέσουν τα παραλείπουμε τελείως.
Εδώ, μαζί με το μαρούλι, χρησιμοποιούμε χόρτα που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά όπως σέσκουλα, και αντίδια. Το μαρούλι δίνει μια πιο απαλή και γλυκιά γεύση, ενώ τα αντίδια ή τα σέσκουλα δίνουν μια ελαφριά πικράδα, που ταιριάζει πολύ με το αυγολέμονο! Παράλληλα προσθέτουμε και αγαπημένα μυρωδικά όπως μυρώνια, καυκαλήθρες και άνηθο που δένουν με όλα μας τα υλικά φανταστικά!
Αφού μαγειρέψουμε το κρέας και μαλακώσει καλά, προσθέτουμε τα χόρτα, χοντροκομμένα για να μην λιώσουν. Πρώτα βάζουμε τα χόρτα που θέλουν παραπάνω βράσιμο όπως τα αντίδια, ενώ το μαρούλι που μαραίνεται γρήγορα το προσθέτουμε στο τέλος.
Το αυγολέμονο το φτιάχνουμε εύκολα με τον υπέροχο ζωμό που ετοιμάσαμε, προσέχοντας να μην κόψουν τα αυγά από τον ζεστό ζωμό. Δένει τη σάλτσα του φαγητού και την κάνει ανάρπαστη με τα ωραία μυρωδικά του.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε ένα τέτοιο ιδιαίτερο φαγητό όπως του αρμόζει είναι να το συνοδεύσουμε με ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί!
- 1,200 γρ. κατσίκι (ιδανικά χεράκι), κομμένο σε μερίδες
- 1 μαρούλι, πλυμένο και χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι σέσκουλα, πλυμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι αντίδια, πλυμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
- 1 ματσάκι μυρώνια χοντροκομμένα
- 1 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο ή 2-3 σκελίδες, ψιλοκομμένες
- 170 ml λευκό κρασί
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό μας αρέσει)
- ½ κούπα ζωμό από την κατσαρόλα
Λευκό Κρασί, Ασύρτικο με αρώματα λεμονιού, lime και κίτρου, έντονο ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και πολυπλοκότητα. Η πρόταση του WSPC: Santorini Familia Hatzidakis Winery
- Για το κατσικάκι φρικασέ βήμα-βήμα, πλένουμε το κατσίκι και στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
- Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κατσίκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Τοποθετούμε το κατσίκι πάλι μέσα στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και περιμένουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα πρώτα τα σέσκουλα και τα αντίδια (που είναι πιο σκληρά). Κλείνουμε το καπάκι για να τα βοηθήσουμε να μαραθούν γρηγορότερα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε και το μαρούλι.
- Μετά από 3-4 λεπτά περίπου προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και τον άνηθο. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
- Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αφαιρούμε με μια κουτάλα της σούπας ½ κούπα ζωμό από την κατσαρόλα για το αυγολέμονο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό ζωμό, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακινώντας καλά για να ανακατευτεί.
- Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο και χωριάτικο ψωμί.