Υλικά
- 400 γρ. ριγκατόνι ή πένες
- 500 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 30 γρ. αλεύρι
- 500 ml γάλα (ζεστό)
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 80 γρ. κασέρι τριμμένο
- 50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι (κρατάμε λίγη για την επιφάνεια)
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Κρασί, Verdicchio με έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα, αχλαδιού, lime και ακακίας, ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Le Oche Fattoria San Lorenzo
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ριγκατόνι στο φούρνο με μπρόκολο βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 5–6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει το σχήμα του.
- Το στραγγίζουμε, κρατάμε περίπου ½ φλιτζάνι από το νερό του και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βράζουμε τα ριγκατόνι για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο της συσκευασίας. Αφού αυτός περάσει, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3–4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς 1–2 λεπτά να γίνει λείο και να πήξει.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τελείωμα) μέχρι να λιώσουν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε ελαφρώς να την αραιώσουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το μπρόκολο αλλά χωρίς να γίνει πολύ ρευστή.
- Σε μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα ριγκατόνι με τη σάλτσα και τέλος ανακατεύουμε απαλά μέσα το μπρόκολο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα τυριά και να το αλλάξουμε τελείως, όπως για παράδειγμα φέτα ή ανθότυρο ή να το κάνουμε πιο πλούσιο με τσένταρ ή να βάλουμε κάποιο μπλε τυρί ή κάποιο καπνιστό.
- Το κοτσάνι του μπρόκολου το φυλάμε για σούπες, ζωμούς, σάλτσες, stir-fries ή το τρίβουμε ωμό σε σαλάτες.
Καρολίνα Δωρίτη