Υλικά
  • 400 γρ. ριγκατόνι ή πένες
  • 500 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα (ζεστό)
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 80 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι (κρατάμε λίγη για την επιφάνεια)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Κρασί, Verdicchio με έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα, αχλαδιού, lime και ακακίας, ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Le Oche Fattoria San Lorenzo

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ριγκατόνι στο φούρνο με μπρόκολο βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 5–6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει το σχήμα του.
  2. Το στραγγίζουμε, κρατάμε περίπου ½ φλιτζάνι από το νερό του και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βράζουμε τα ριγκατόνι για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο της συσκευασίας. Αφού αυτός περάσει, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  5. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  6. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3–4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο.
  7. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς 1–2 λεπτά να γίνει λείο και να πήξει.
  8. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  9. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τελείωμα) μέχρι να λιώσουν.
  10. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε ελαφρώς να την αραιώσουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το μπρόκολο αλλά χωρίς να γίνει πολύ ρευστή.
  11. Σε μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα ριγκατόνι με τη σάλτσα και τέλος ανακατεύουμε απαλά μέσα το μπρόκολο.
  12. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος.
  13. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα τυριά και να το αλλάξουμε τελείως, όπως για παράδειγμα φέτα ή ανθότυρο ή να το κάνουμε πιο πλούσιο με τσένταρ ή να βάλουμε κάποιο μπλε τυρί ή κάποιο καπνιστό.
  • Το κοτσάνι του μπρόκολου το φυλάμε για σούπες, ζωμούς, σάλτσες, stir-fries ή το τρίβουμε ωμό σε σαλάτες.