
Υλικά
- 6 μερίδες μοσχαρίσιο οσομπούκο, με το κόκκαλό του
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε πολύ ψιλά καρεδάκια
- 1 πράσο πολύ ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο ξερό
- 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ, περασμένη από τον πολυκόφτη
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το οσομπούκο στη γάστρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα (ή κατευθείαν στη γάστρα, αν έχουμε από αυτές που μπαίνουν στις εστίες), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας, να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το δαφνόφυλλο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα και προσθέτουμε 2 φλ. νερό. Αν δεν έχουμε γάστρα, το μεταφέρουμε σε απλό ταψί που θα σκεπάσουμε καλά πρώτα με χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη. Αν στις 2 ώρες το κρέας δεν έχει μαλακώσει, το ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Σερβίρουμε το οσομπούκο συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.
- Αν το κρέας έχει μαλακώσει καλά αλλά η σάλτσα του στο ταψί δεν έχει δέσει, τη μεταφέρουμε στο μάτι και την πυκνώνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αν θέλουμε τη σάλτσα εντελώς λεία, την περνάμε από τον πολυκόφτη.