Μόλις μπαίνει η άνοιξη, όλοι ανυπομονούν για μια αλλαγή από τα λαχανικά του χειμώνα που καταναλώνουν μήνες τώρα. Και σχεδόν πάντα, η πρώτη μεγάλη άφιξη στη λαϊκή αγορά είναι τα σπαράγγια.
Δεν υπάρχει λάθος τρόπος να μαγειρέψεις τα σπαράγγια -εκτός ίσως από το να τα βράσεις υπερβολικά. Βέβαια, μεταξύ μας αν δεν σου αρέσουν τα σπαράγγια, ίσως φταίει κι αυτό. «Τα σπαράγγια προσαρμόζονται σε πολλές παρασκευές, αλλά όσο λιγότερο τα μαγειρεύουμε, τόσο το καλύτερο -και μερικές φορές το ωμό είναι το ιδανικό», λέει η Abra Berens στο βιβλίο της Ruffage: A Practical Guide to Vegetables. Ωμά είναι τραγανά και δροσερά, ενώ το ελαφρύ μαγείρεμα αναδεικνύει τη γεύση τους ακόμα περισσότερο. Κι επειδή μαγειρεύονται γρήγορα, έχεις πολλές επιλογές που απαιτούν ελάχιστο κόπο.
Συμβουλές για την επιλογή και την προετοιμασία
- Προτίμησε σπαράγγια με σφιχτούς, σταθερούς βλαστούς, ομοιόμορφο πράσινο χρώμα και κλειστά άκρα.
- Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις άμεσα, βάλτα όρθια σε δοχείο με νερό στο ψυγείο.
- Ξέπλυνέ τα καλά και στέγνωσέ τα.
- Κόψε ή σπάσε τις σκληρές άκρες ή αφαίρεσε περίπου 2-3 εκ. από τη βάση τους και ξεφλούδισε το κάτω μέρος για να διατηρήσεις περισσότερο βλαστό.
Ψητά σπαράγγια
Το ψήσιμο με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι είναι εύκολο και ξεκούραστο. Αν τα ψήσεις στους 220°C για 12-15 λεπτά, θα είναι τρυφερά αλλά τραγανά στις άκρες. Μπορείς να τα ψήσεις και πάνω σε φύλλο σφολιάτας, για να έχεις το αποτέλεσμα μιας νόστιμης τάρτας.
Ζεματισμένα σπαράγγια (blanched)
Βούτηξέ τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και μετά σε παγωμένο για να διατηρήσουν το χρώμα και τη σφριγηλότητά τους. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σε ομελέτες αλλά και σε ριζότο ή ζυμαρικά.
Στον ατμό
Τοποθετώντας τα πάνω από το βραστό νερό, όχι μέσα, μειώνεις τον κίνδυνο υπερβολικού μαγειρέματος. Ο ατμός διατηρεί την υφή και το χρώμα τους. Ο χρόνος είναι περίπου 5-7 λεπτά, αλλά ξεκίνησε να τα ελέγχεις από το 3ο λεπτό περίπου. Γίνονται όσο πρέπει μαλακά με αυτό τον τρόπο.
Ψητά στη σχάρα (grilled)
Ψήνοντάς τα γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία, αποκτούν υπέροχη γεύση και μαυρισμένες άκρες. Δοκίμασέ τα με ελαιόλαδο και αλάτι και θα εκπλαγείς. Αν χρησιμοποιείς σχάρα, καλύτερα να τα περάσεις σε καλαμάκια για να μην πέσουν ή να τα ακουμπήσεις σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σοταρισμένα (stir-fry)
Με υψηλή θερμοκρασία και λίγο λάδι, μπορείς να τα σοτάρεις μόνα τους ή με άλλα υλικά (π.χ. σε stir fry με γαλοπούλα ή σολομό). Μην τα ανακατεύεις συνέχεια αν θέλεις να ροδίσουν καλά.
Ωμά σπαράγγια
Τα πιο φρέσκα και λεπτά τρώγονται και ωμά. Κόψτα σε μικρά κομμάτια και συνδύασέ τα με φασόλια, λεμόνι, φιστίκια και τυριά σε δροσερές σαλάτες.
Πηγή: The Washington Post