Αν είσαι και εσύ από αυτούς που μπορείς να φας όλο το βαζάκι με το φιστικοβούτυρο με το κουτάλι και λατρεύεις να αλείφεις αυτό ή κάθε μέλος της συλλογής βουτύρων από ξηρούς καρπούς στο ψωμί, να σου πούμε ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να τα εντάξεις στη διατροφή σου. Και αν σου φαίνεται πως το αγαπημένο σου φυτικό βούτυρο δεν ταιριάζει με μία αλμυρή συνταγή, να σου πούμε ότι απλά κάνεις λάθος και η παρακάτω λίστα με 10 δημιουργικούς τρόπους να το αξιοποιήσεις το αποδεικνύει. 

Ανακάτεψε το με βρώμη

Αν θέλεις ένα απολύτως δυναμωτικό και γεμάτο πρωτεΐνη πρωινό, και παράλληλα αγαπάς τη βρώμη και το βούτυρο ξηρών καρπών, δεν έχεις παρά να αναμείξεις αυτά τα δύο υλικά. Είτε σε ζεστή μορφή porridge είτε σε overnight oats, είτε ακόμη και βυθίζοντας 1 κουταλιά μέσα στο μείγμα για baked oats που έχεις φτιάξει, το αποτέλεσμα θα σε χορτάσει και θα σε εντυπωσιάσει γευστικά.

Ως υποκατάστατο αυγών για να δέσει το μείγμα

Στη vegan διατροφή ο συνηθέστερος αντικαταστάτης του αυγού είναι ο σπασμένος και μουλιασμένος λιναρόσπορος, όμως και τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι εξαιρετικά στη ζαχαροπλαστική, για να δέσουν το μείγμα σου σε μπισκότα, μπάρες και κέικ. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις κάθε αυγό με 60 γρ. βούτυρο ξηρών καρπών και θα μας θυμηθείς.

 

 

 

 

 

Σε smoothies 

Τι πιο τονωτικό για το ξεκίνημα της μέρας σου από ένα smoothie που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αγαπημένα σου φρούτα και βούτυρο ξηρών καρπών, δίνοντάς του έτσι και ένα boost πρωτεΐνης. Το είδος του βουτύρου που θα επιλέξεις έχει να κάνει με τον συνδυασμό των υπόλοιπων υλικών, όμως, για παράδειγμα σε ένα smoothie με βάση την μπανάνα ιδανικός συνοδός είναι το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου. 

Σε σαλάτες 

Τα βούτυρα ξηρών καρπών θα απογειώσουν τις σαλάτες σου, αν δοκιμάσεις να τα χρησιμοποιήσεις στο dressing που ετοιμάζεις. Φρόντισε να τα αραιώσεις με λίγο νερό ή λάδι, χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Θα ταιριάξει τέλεια σε πλούσιες σαλάτες που συνδυάζουν φυλλώδη και άλλα λαχανικά και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. 

Σε σάλτσες 

Μπορεί εμείς να μην το συνηθίζουμε, όμως ιδιαίτερα στις ασιατικές συνταγές, τα βούτυρα ξηρών καρπών χρησιμοποιούνται ουκ ολίγες φορές σε πιάτα με noodles, ρύζι και τόφου. Μη διστάσεις να πειραματιστείς και να εντάξεις, για παράδειγμα, το αμυγδαλοβούτυρο ή το φυστικοβούτυρο σε μία σάλτσα για ζυμαρικά. Η γεμάτη, γήινη γεύση, αλλά και η κρεμώδης υφή που θα της δώσει, θα σε κάνει να θέλεις να τη φτιάξεις ξανά και ξανά. 

Ζυμαρικά με σάλτσα από φιστικοβούτυρο

Φιστικοβούτυρο

Σε μπισκότα 

Η προσθήκη κάποιου βουτύρου ξηρών καρπών στα μπισκότα πίστεψέ μας, θα τα κάνει πολύ πιο δελεαστικά, αλλά και υγιεινά. Η φυσική λιπαρότητα αυτού του βουτύρου μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα το ζωικό, ενώ με αυτό τον τρόπο του δίνεις μία πιο θρεπτική νότα. Το βούτυρο ξηρών καρπών είναι επίσης αμυλούχο και πλούσιο σε πρωτεΐνες, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να φτιάξεις ακόμη και μπισκότα χωρίς αλεύρι, χωρίς γλουτένη, απλώς χρησιμοποιώντας το. 

Σε μαρινάδες

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να αναβαθμίσεις ένα ψητό κρέας, όπως για παράδειγμα ένα ουδέτερο κοτόπουλο, σκέψου να προσθέσεις στη μαρινάδα σου λίγο βούτυρο ξηρών καρπών. Βούτυρο από αμύγδαλο, φιστίκι, κάσιους ή όποιο άλλο, σε συνδυασμό με υλικά όπως μέλι, ξύδι, σόγια, σκόρδο, τσίλι, αλάτι, ακόμη και χυμό από εσπεριδοειδή, απλά θα το απογειώσει.


Σε σούπες 

Δε χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιείς κρέμα γάλακτος, κορν φλάουρ, αλεύρι ή ζωικό βούτυρο για να δέσεις τις σούπες σου. Αν αγαπάς τα βούτυρα ξηρών καρπών, πρόσθεσε λίγο μέσα στην κατσαρόλα όπου ετοιμάζεται η βελουτέ σούπα σου και θα μας θυμηθείς. Η κρεμώδης υφή τους δένει αμέσως με τα υπόλοιπα υλικά, δίνει αυτό το κάτι παραπάνω στη γεύση, ενώ βέβαια είναι και vegan, για εσένα που ακολουθείς αυτού του είδους τη διατροφή. Σε αυτή την περίπτωση ίσως ταιριάζει λίγο παραπάνω το αμυγδαλοβούτυρο, που έχει πιο ήπια γεύση σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Σε frostings 

Και ποιος δεν λατρεύει αυτά τα πληθωρικά κέικ που γαρνίρονται με βελούδινα frostings; Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ένα κέικ και είσαι έτοιμος να το αλείψεις με ένα ακόμη frosting από τυρί κρέμα, δοκίμασε να προσθέσεις το αγαπημένο σου βούτυρο ξηρών καρπών. Κέικ σοκολάτας, μπανάνας, καφέ και brownies θα κάνουν το τέλειο pairing.


Στον παγωμένο καφέ

Ίσως είναι ο πιο αναπάντεχος τρόπος να εκμεταλλευτείς το βούτυρο καρπών, όμως ναι, για εκείνες τις μέρες που θέλεις αυτή τη διαφορετική πινελιά, ο καφές σου θα ανέβει σε άλλο επίπεδο. Φουντουκοβούτυρο και φυστικοβούτυρο θα κάνουν τον καφέ σου να μοιάζει με ένα ευχάριστο επιδόρπιο, ενώ θα του δώσουν πιο κρεμώδη υφή. Απλώς ανακάτεψε μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα ακόμη κόλπο είναι να φτιάξεις τον κρύο καφέ σου μέσα στο βαζάκι με το βούτυρο που έχει σχεδόν τελειώσει: Αν έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν ξέρεις τι να κάνεις αυτό το σκληρό μέρος του που έχει κάτσει στον πάτο του γυάλινου δοχείου, μην το πετάξεις. Φτιάξε μέσα σε αυτό τον καφέ σου και χτύπησέ τον εκεί. 

Είναι πραγματικά πάρα πολλοί οι τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αγαπημένα σου βούτυρα ξηρών καρπών. Αντί απλώς να τα αλείφεις στο ψωμί, σε φρυγανιές και ρυζογκοφρέτες, δοκίμασε κάτι απ’ όλα τα παραπάνω και μη διστάζεις να πειραματιστείς και εσύ προσθέτοντάς τα σε ακόμη περισσότερες συνταγές. Όρεξη να έχεις για πειραματισμό και δοκιμές.