Θεωρούνται χειμωνιάτικο φρούτο, όμως στην αγορά μήλα βρίσκουμε όλο το χρόνο εφόσον έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας μην ξεχνάμε όμως, πέρα από φρούτο είναι και σύμβολο και πως το μήλο από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με μύθους, με θρησκείες, με ιστορίες, με την επιστήμη, με παραμύθια και παροιμίες, αλλά και με διεθνώς επιτυχημένα brands (βλέπε Apple, Applebee, κλπ).
Ένα μήλο την ημέρα μας συστήνει και ο γιατρός και έτσι τα καταναλώνουμε ωμά, πότε με τη φλούδα τους και πότε χωρίς αυτήν, άλλες φορές μόνα τους και άλλες συνδυασμένα με άλλα φρούτα σε διάφορες φρουτοσαλάτες, χυμούς και smoothies. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη τρόποι.
Γενικά
Από μήλα παράγεται ξύδι, το υπέροχο μηλόξιδο αλλά και κάποια αλκοολούχα ποτά. Πιο διάσημο είναι ο - χαμηλός σε περιεκτικότητα αλκοόλ (1-8%) - μηλίτης, αλλά και το γαλλικό brandy Calvados που αποτελεί απόσταγμα μήλων.
Στη Ζαχαροπλαστική
Κομπόστα: Βράζονται μέσα σε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ένα ελαφρύ επιδόρπιο το οποίο θα σου συστήσει ανεπιφύλακτα και ο γιατρός.
Ψητά: Μπαίνουν στο ταψί μαζί με μπαχαρικά, γλυκό κρασί και λίγη ζάχαρη ή μέλι, σκεπάζονται και ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι τους. Σερβίρονται σκέτα ή παρέα με γιαούρτι ή παγωτό σαν επιδόρπιο.
Μαρμελάδα: Το μήλο γίνεται εξαιρετική μαρμελάδα. Μάλιστα συχνά συνδυάζεται με άλλα φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά (αχλάδι, καρότο, κολοκύθα, τζίντζερ, κανέλα, κλπ). Επίσης, συχνά προστίθεται σε μαρμελάδες άλλων φρούτων για να τους δώσει καλύτερη υφή (λωτός, ακτινίδιο κλπ).
Γλυκό κουταλιού: Η ιδανική ποικιλία για γλυκό κουταλιού είναι το φιρίκι και πραγματικά είναι ένα ξεχωριστό γλυκό, ιδιαίτερα όταν του προσθέτουν ασπρισμένο αμύγδαλο. Παραδοσιακά φτιάχνεται στο Πήλιο, από όπου και προέρχεται η συγκεκριμένη ποικιλία.
Μηλόπιτα: Η πίτα με τις περισσότερες παραλλαγές μπορεί να είναι σκεπαστή, ξεσκέπαστη, ταψιού ή ατομική, σε σχήμα πουγκιού, τριγωνικό ή τετράγωνο, με ζύμη τραγανή, με ζύμη αφράτη, με φύλλα κρούστας του εμπορίου, με φύλλα χειροποίητα, με σφολιάτα, με ζύμη κουρού, στριφτή, τυλιγμένη σε ρολάκια, με κράμπλ, με σοκολάτα, με κρέμα, ψημένη από την καλή ή από την ανάποδη σαν τάρτ τατέν.
Γέμιση σε τάρτες, μπισκότα και galette: Στη λογική της μηλόπιτας με μικρές διαφορές το μήλο αρχικά σοτάρεται ή μαγειρεύεται και γίνεται νόστιμη γέμιση για όλα αυτά.
Στρούντελ: ένα γλυκό αυστρο-γερμανικής προέλευσης, παγκοσμίως γνωστό. Πρόκειται για ζύμη ανοιγμένη σε φύλλο που γεμίζεται από κύβους μήλου, σταφίδες και μπαχαρικά, τυλίγεται σε ρολό και ψήνεται για να σερβιριστεί στο τέλος πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Κέικ: υπάρχουν άπειρες συνταγές για κέικ λαδιού ή βουτύρου, με μήλο στη ζύμη τους.
Λουκουμάδες, ντόνατς, τηγανίτες και pancakes: Συνήθως κόβονται σε λεπτές φέτες ή κύβους, βουτιούνται στο χυλό και τηγανίζονται ή τρίβονται και ανακατεύονται μέσα στη ζύμη πριν ψηθούν στο τηγάνι.
Τσιπς: Κόβονται σε λεπτές φέτες και ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή και να γίνουν τραγανά.
Στη μαγειρική
Σαλάτες: Μήλα κομμένα σε φετούλες ή σε κύβους προσθέτουμε στις πράσινες σαλάτες με πιο γνωστή όλων τη Waldorf (με μήλο, καρύδια και ροκφόρ). Μήλο ταιριάζει επίσης πολύ στις λαχανοσαλάτες.
Πλατό τυριών και αλλαντικών: Λεπτές φέτες μήλου δε διακοσμούν απλώς τα πλατό, συνοδεύουν άψογα και τα κρασιά.
Σάλτσες: Η applesauce είναι μια κλασσική σάλτσα που συνοδεύει ψητά κρέατα. Φτιάχνεται με μήλα, μηλόξιδο, μαύρη ζάχαρη και μπαχαρικά.
Chutney: Μια γλυκόξινη μαρμελάδα εμπλουτισμένη με κρεμμύδι, μπαχαρικά και μηλόξιδο, συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά και αλλαντικά.
Ψητά κατσαρόλας και φούρνου: Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και αφού τα περάσουμε από το τηγάνι να κάνουν κρούστα τα προσθέτουμε σε ψητά κατσαρόλας και φούρνου όπως κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, μοσχάρι. Εδώ προτιμούνται τα ξινόμηλα.
Γέμιση σε πουλερικά: Κυβάκια μήλου ελαφρώς σοταρισμένα μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση της γαλοπούλας ή της κότας.
Σούπες και πουρέδες: Τα μήλα - ιδιαίτερα τα ξινόμηλα συχνά προστίθενται στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά γιατί όταν λιώνουν δίνουν καλύτερη υφή στα συγκεκριμένα φαγητά.
Πώς διαλέγουμε και αποθηκεύουμε τα μήλα
- Τα διαλέγουμε προσεκτικά ένα προς ένα, ελέγχοντας μην έχουν χτυπήματα και κοψίματα.
- Αποθηκεύουμε τα μήλα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε.
- Πριν τα καταναλώσουμε τα πλένουμε πολύ καλά ακόμη και αν έχουμε σκοπό να τα ξεφλουδίσουμε. Αν μάλιστα θέλουμε να τα φάμε με τη φλούδα τα βάζουμε σε ξιδόνερο και τα βουρτσίζουμε με βουρτσάκι λαχανικών. Μετά τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά.