Λίγοι γνωρίζουν ότι το Ναύπλιο διαθέτει το δικό του αποστακτήριο – ποτοποιία και μάλιστα ένα από τα ιστορικότερα εν λειτουργία σε όλη τη χώρα. 

Το αποστακτήριο Καρώνη μετρά πάνω από 150 χρόνια ζωής. Ο Γιάννης Καρώνης κρατά τη σκυτάλη της 5ης γενιάς και ξενάγησε την εκπομπή του ΣΚΑΙ «Όπου υπάρχει Ελλάδα» σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα, μνήμες και γεύσεις που ταξιδεύουν από το χθες στο σήμερα.

Ιδρυτές της επιχείρησης ήταν δύο αδέρφια, ο Γιάννης και ο Βασίλης. Μικροί παραγωγοί τσίπουρου που άφησαν το χωριό τους στην Αρκαδία για να έρθουν στο Ναύπλιο. Σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλοί ιδέα να μεταφέρουν το καζάνι που χρησιμοποιούσαν τότε και να φτιάξουν μία μικρή ποτοποιία κοντά στο λιμάνι, το οποίο είχε κάθε μέρα επισκέπτες. Έτσι και έκαναν, το μακρινό πια 1869. 

Έκτοτε, η μικρή ποτοποιία έφτασε να φτιάχνει τσίπουρο το οποίο έπινε στις διακοπές του, στο Ναύπλιο, ο Mick Jagger, έλαβε πολλά βραβεία και η ιστορία συνεχίζεται. 

«Μου άρεσε το όραμα που είχε η πρώτη γενιά της επιχείρησης και έτσι αποφάσισα, βασιζόμενος σε αυτό, να το εξελίξω», λέει ο Γιάννης Καρώνης στην κάμερα της εκπομπής. 

«Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να βοηθάω στη δουλειά και ιδιαίτερα να βρίσκομαι στο κομμάτι της διανομής. Μου άρεσε να ανεβαίνω στο φορτηγό με τους οδηγούς και πηγαίνουμε μακριά. Μου άρεσε έτσι να γνωρίζω νέα μέρη», θυμάται με νοσταλγία. 

Στην παραγωγή της η εταιρία περιλαμβάνει από ετικέτες τσίπουρου, μέχρι μαστίχας και μπράντι. Πρωταγωνιστής όμως είναι το ούζο. Και τι χρειάζεται ένα απόσταγμα για να ονομάζεται ούζο; Το βασικό συστατικό που είναι οι σπόροι του γλυκάνισου και του μάραθου. Και βέβαια, υπάρχουν μετά οι πιο ιδιαίτερες εκδοχές, είτε με αστεροειδή γλυκάνισο, είτε με πιπερόριζα και άλλα υλικά.