Οι πρόποδες του Φαλακρού, στην Προσοτσάνη Δράμας είναι συνδεδεμένοι με ένα όνομα: Σαρήμπογιας. Ή αλλιώς, την αλλαντοποιεία Sary με ιστορία που έρχεται από την Καππαδοκία και καταγράφει πάνω από 100 χρόνια πορείας και από τότε, δημιουργεί τα προϊόντα της με το ίδιο μεράκι. Η εκπομπή του ΣΚΑΙ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε εκεί για να πάρει μία γεύση από την ιστορία και την τέχνη της γνωστής εταιρίας που συνεχίζει μέχρι και σήμερα την παραγωγή της.
Από τον πρώτο παστουρμά, στο εργαστήριο του σήμερα
Η οικογένεια ξεκίνησε την παράδοσή της το 1890 από μία μικρή οικοτεχνία στους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας. Εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά και τότε ήταν η μόνη εταιρία που ασχολήθηκε με την παραγωγή παστουρμά. Παράλληλα όμως, έφερε στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Το 1938 βρέθηκε στη Δράμα, δημιουργώντας το πρώτο εργαστήριό της και σήμερα, η τέταρτη γενιά συνεχίζει την ιστορία, τιμώντας τις ρίζες της.
«Εφαρμόζουμε το διεθνές πρότυπο στην παραγωγή μας για την ασφάλεια των τροφίμων, παρακολουθούμε όλα τα στάδια, από τον έλεγχο των προμηθευτών μέχρι και το τελικό προϊόν, γιατί κύριο μέλημά μας είναι η ποιότητα των προϊόντων. Ωστόσο, δεν μένουμε σε αυτό, γιατί ασχολούμαστε και με το ερευνητικό κομμάτι στην αλλαντοποιία», εξηγεί στην κάμερα της εκπομπής ο Ηλίας Καρανάσιος, Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρείας.
Στην γκάμα των προϊόντων της αλλαντοποιίας βρίσκουμε μεταξύ άλλων από το κλασικά μέχρι εξεζητημένα και premium προϊόντα, όπως παστράμι και μία ιδιαίτερη γαλοπούλα με μαύρη τρούφα. Βέβαια, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρίας, best seller τους εξακολουθεί να είναι ο all time classic παστουρμάς, με τον οποίο συστήθηκε και στο κοινό. Από εκεί και πέρα, τα είδη ποικίλλουν. Παράγουν βοδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο και διάφορα άλλα. Και κάπως έτσι, η Sary καταφέρνει να παντρέψει την παράδοση με τη σύγχρονη φιλοσοφία.