
Η αλήθεια είναι πως αν υπήρξε έστω και μια περίοδος της ζωής σου που έβγαινες για ποτό συστηματικά, τότε με το που είδες τη λέξη τεκίλα στον τίτλο σίγουρα θυμήθηκες κάποιο βράδυ με σφηνάκια τεκίλας, λάιμ και αλάτι. Διότι μπορεί τη σήμερον ημέρα να επιλέγεις πιο εκλεπτυσμένα κοκτέιλ, που απλώς περιέχουν τεκίλα και δεν ενδίδεις πια στον παραπάνω συνδυασμό, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό το απόσταγμα αποτελεί διαχρονική αξία. Γι' αυτό και αξίζει να μάθεις κάτι παραπάνω.
Η τεκίλα είναι ένα απόσταγμα που προκαλεί ακραία συναισθήματα, αγάπης και μίσους, αποτελεί κύριο συστατικό σε πολλά αγαπημένα κοκτέιλ, όπως το Tequila Sunrise, καταναλώνεται ως σφηνάκι με ιδιαίτερες διαδικασίες που παραπέμπουν σε ιεροτελεστία και έχει συνδεθεί με την εικόνα ενός σκουληκιού στη φιάλη.
Παράγεται στο Μεξικό και συγκεκριμένα σε μια ακτίνα 65 χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη Tequila, βορειοδυτικά της Guadalajara, και στα βουνά Jaliscan Highlands στην πολιτεία του Jalisco. Στην περιοχή της Tequila τα εδάφη είναι κόκκινα και ηφαιστειογενή και εκεί η τεκίλα έχει αρώματα βοτανικά και γήινα, αντίθετα στα βουνά του Jalisco τα αρώματα είναι περισσότερο φρουτώδη.
Η πρώτη ύλη για την παραγωγή της τεκίλα είναι ένα φυτό που ονομάζεται blue agave, δηλαδή μπλε αγαύη. Πρόκειται για ένα φυτό με χυμώδη αιχμηρά πράσινα φύλλα που περιβάλλουν ένα ωοειδές στέλεχος, τον πυρήνα. Τα φυτά αυτά ζουν για πολλά χρόνια, έως και τα 60, ανθίζουν μια φορά και μετά πεθαίνουν. Η καλλιέργεια γίνεται από εξειδικευμένους ανθρώπους που εμποδίζουν με κλάδεμα την ανθοφορία ώστε να πετύχουν την ιδανική ωρίμαση του πυρήνα.
Την κατάλληλη στιγμή κόβουν τα φυτά, απομακρύνουν τα φύλλα και βάζουν τους «καθαρούς πυρήνες» σε ειδικούς φούρνους για να απελευθερωθούν τα σάκχαρα. Ακολουθεί πολτοποίηση, ζύμωση του χυμού για να παραχθεί αλκοόλη και διπλή απόσταξη για να πάρουμε το άχρωμο απόσταγμα της μπλε αγαύης που είναι η γνωστή μας τεκίλα.
Μια τεκίλα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο 51% απόσταγμα μπλε αγαύης, όμως οι πιο ποιοτικές αναγράφουν 100% απόσταγμα μπλε αγαύης.
Ανάλογα με το χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια όσες αναγράφουν 100% απόσταγμα τεκίλα διακρίνονται στις Blanco (χωρίς παλαίωση), Reposado (2-12 μήνες παλαίωση), Añejo (1-3 χρόνια παλαίωση), Extra Añejo (περισσότερο από 3 χρόνια παλαίωση) και στην Cristalino που έχει παλαιώσει αλλά έχει φιλτραριστεί για να απομακρυνθεί το χρώμα που δίνει η δρυς. Η τελευταία είναι αρκετά δημοφιλής στους bartenders για δημιουργία κοκτέιλ.