Η βασιλόπιτα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γιορτινό γλυκό: είναι ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική παράδοση, που συνδέει την οικογενειακή συγκέντρωση με την ελπίδα για καλή χρονιά.

Όπως ήδη ξέρεις, η ιστορία της έχει να κάνει με τον Άγιο Βασίλειο και την παράδοση της προσφοράς, ενώ το κρυμμένο φλουρί στο εσωτερικό της συμβολίζει την τύχη, την ευλογία και το νέο ξεκίνημα. Κομμένη τις πρώτες μέρες του χρόνου, με κομμάτια αφιερωμένα στο σπίτι και στα αγαπημένα πρόσωπα, η βασιλόπιτα αποτελεί μια τελετουργία.

Άλλοτε αφράτη και αρωματική, άλλοτε πιο λιτή ή πιο πλούσια, με διάφορα υλικά, με επικαλύψεις, σε μορφή κέικ ή μαστιχωτό τσουρέκι, όπως και να είναι παραμένει κάθε χρόνο αναπόσπαστο μέρος του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και ίσως το πρώτο γλυκό που απολαμβάνουμε με το που μπει ο νέος χρόνος. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η βασιλόπιτα γίνεται αλμυρή, με τυρί ή κρέας και έχει και αυτή τη δική της χάρη.

Ό,τι και αν προτιμάς να κόψεις φέτος, με την αλλαγή του χρόνου, σου έχουμε μερικές απολαυστικές συνταγές για να βρεις τη δική σου αγαπημένη βασιλόπιτα.