Μπορούμε αν θέλουμε να τη διακοσμήσουμε με νούμερα ή γιορτινά στολίδια ή να την πασπαλίσουμε με λίγη βρώσιμη χρυσόσκονη. Για πιο απλή εκδοχή, μπορούμε να παραλείψουμε την επικάλυψη και να την πασπαλίσουμε κλασσικά με άχνη ζάχαρη. Είναι μια σχετικά εύκολη, πρωτότυπη και εγγυημένα απολαυστική επιλογή για την Πρωτοχρονιά!
Μην ξεχάσουμε: Για τη συνταγή θα χρειαστούμε ένα φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
- 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 ml χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- 60 ml γάλα
- 80 γρ. κακάο άγλυκο
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- λίγο αλάτι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, αν δεν μπει σοκολατένια επικάλυψη)
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά, για γυαλάδα)
- ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λευκό γλυκό κρασί, από τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Μονεμβασιά & Ασπρούδες, με απίστευτη πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Η πρόταση του WSPC: Μονεμβασιά – Malvasia Tsimbidi Monemvasia Winery
Φτιάχνουμε την πίτα
- Για τη σοκολατένια βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι και επικάλυψη σοκολάτας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C,στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό και ανακατεύουμε.
- Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, βάζουμε μέσα το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, αλλά να μην βράσει.
- Τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφήνουμε 1 λεπτό να λιώσει.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να έχουμε μια λεία γκανάς.
- Ανακατεύουμε μέσα το μέλι, αν θέλουμε πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με τη γκανάς τη βασιλόπιτα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και αν θέλουμε τη διακοσμούμε.
Αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού στο μείγμα του κέικ.
Καρολίνα Δωρίτη