Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι 
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 75 γρ. χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο 
  • ½ κ.γ. κακουλέ
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 70 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 50 γρ. βούτυρο φυτικό, λιωμένο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. χουρμάδες
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου 
  • 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ½ κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι, σκόνη
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • λίγο γαρύφαλλο, σκόνη

Για την επάλειψη

  • 1 κ.σ. γάλα φυτικό
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη 

Λευκό, γλυκό Βοστιλίδι με αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και βερίκοκου στρογγυλό στο στόμα, με πλούσια μελένια επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ostria - Goumas Estate

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη vegan βασιλόπιτα τσουρέκι γεμιστή με χουρμάδες και μπαχαρικά βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε καλά τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ξεχωριστό, ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.  
  3. Όταν η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
  4. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια, τους ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με 3 κ.σ. από το νερό τους, το σιρόπι σφενδάμου και πολτοποιούμε.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια. Στρώνουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου 22-24 εκ. Πιέζουμε το φλουρί μέσα στη ζύμη.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και απλώνουμε την κρέμα των χουρμάδων. 
  7. Ανοίγουμε και το άλλο ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 22-24 εκ. και το εφάπτουμε πάνω στο πρώτο ζυμάρι. Πατάμε καλά τις άκρες για να κλείσει και να μη φύγει η γέμιση. 
  8. Ακουμπάμε στο κέντρο ένα ποτήρι και με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε περιμετρικά τη ζύμη σε 16 ίσα τρίγωνα. Πιάνουμε ανά δύο διπλανά τρίγωνα και τα γυρίζουμε με αντίθετη φορά το καθένα και ενώνουμε στο τέλος τις άκρες τους, σχηματίζοντας ένα «στεφάνι» γύρω από το ποτήρι.
  9. Αφαιρούμε το ποτήρι και μεταφέρουμε την πίτα όπως είναι με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε στρογγυλό ταψί που θα χωράει άνετα. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 20 λεπτά. 
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 35-40 λεπτά.
  11. Σε μπολάκι, ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψης. Μόλις βγει η βασιλοπιτα από το φούρνο, την αλείφουμε με το μείγμα και την αφήνουμε για 30 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  12. Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
  • Αν δεν έχουμε κακουλέ, αρωματίζουμε με τη βασιλόπιτα με 1 κ.σ. ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι.
  • Εκτός από χουρμάδες, μπορούμε να γεμίσουμε τη βασιλόπιτα με διάφορα αποξηραμένα φρούτα ή και άλειμμα σοκολατένιο φυτικό.