Υλικά

για 10-12 κομμάτια 

  • 1 πακέτο μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδος (250 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1½ κ.γ. κανελογαρίφαλα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ¾ φλ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
  • ¾ φλ. καρύδι ψιλοκομμένο στον πολυκόφτη

Για το γλάσο

  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. μέλι απαλό
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Λευκό γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι, με αρώματα αποξηραμένου σύκου, μελιού, ξηρών καρπών και μόκας. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Κτήμα Σιγάλα 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη δίχρωμη βασιλόπιτα με σοκολάτα, μπαχαρικά, πορτοκάλι και γλάσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.
  4. Σε δεύτερο, μεγάλο μπολ, χτυπάμε μόνη της τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Ρίχνουμε τον χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα. Με σπάτουλα, ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις.
  7. Παίρνουμε το μισό μείγμα και το μεταφέρουμε σε ξεχωριστό μπολ.
  8. Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το καρύδι, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
  9. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. -αν βρέξουμε και τσαλακώσουμε το χαρτί θα εφαρμόσει πιο εύκολα.
  10. Απλώνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και προσεχτικά απλώνουμε πάνω του το πορτοκαλένιο μείγμα.
  11. Με τη μαρίζ χαράζουμε μια διαδρομή από τη μια άκρη του ταψιού στην άλλη, έτσι η βασιλόπιτα θα φουσκώσει ομοιόμορφα.
  12. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να βυθίσουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και η λάμα του να βγει καθαρή.
  13. Για το γλάσο, ανακατεύουμε σε μπολ με πιρούνι όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γυαλίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη 1 κ.γ. νερό, ανάλογα πόσο σφιχτό ή αραιό θέλουμε το γλάσο μας.
  14. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και απλώνουμε στην επιφάνειά της το γλάσο. Μπορούμε αν θέλουμε να τη διακοσμήσουμε με ρόδι, κράνμπερις ή φυλλαράκια δενδρολίβανου για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.
  • Η βασιλόπιτα θα γίνει πιο αφράτη αν κοσκινίσουμε το αλεύρι την ώρα που το ρίχνουμε στο γλυκό, μέσα από ψιλό σουρωτήρι.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καρύδι με οποιονδήποτε ξηρό καρπό.