
Η βασιλόπιτα με καταγωγή από την Πόλη είναι ένα αφράτο τσουρέκι, αρωματισμένο με μπαχαρικά, όπως μαχλέπι και μαστίχα. Το μυστικό για να κάνει αυτά τα υπέροχα «κορδόνια» είναι το καλό βούτυρο, το ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι και φυσικά, το καλό ζύμωμα. Όσο περισσότερο τη ζυμώσετε, τόσο καλύτερη θα γίνει.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 480 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κ.γ. κοφτή μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 125γρ. βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 3 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρώς χτυπημένα
Για τo φινίρισμα και τη διακόσμηση
- 1 αυγό χτυπημένο
- ζάχαρη άχνη
- σπόροι ροδιού
- κλαδάκια δενδρολίβανου, φρέσκα
Λευκό, γλυκό Λιάτικο με πολύπλοκα αρώματα από ώριμα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Η πρόταση του WSPC: Λιάτικο - Κτήμα Μοντοφώλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πολίτικη βασιλόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C. Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά με 1 φλ. από το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό προς ζεστό και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Αφήνουμε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού, προσαρμόζουμε τον γάντζο και ανακατεύουμε για λίγο σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το προζύμι, εξακολουθώντας να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο σταδιακά στη ζύμη, ζυμώνοντας μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 40 λεπτά με 1 ώρα στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο, την πιέζουμε να κάτσει, τις κάνουμε 2-3 διπλώματα, την κάνουμε μπάλα και την απλώνουμε σε βουτυρωμένο, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-32εκ.
- Βάζουμε το ταψί με την πίτα στον φούρνο και αφήνουμε να περιμένει για 20' περίπου ή μέχρι να ξαναφουσκώσει.
- Αλείφουμε την επιφάνειά της πίτας πολύ απαλά με το χτυπημένο αυγό και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C στον αέρα. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Τυλίγουμε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας, σε τυχαίο σημείο.
- Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, διακοσμούμε με κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου και σπόρους από ρόδια και σερβίρουμε.
Η πολίτικη βασιλόπιτα διατηρείται τυλιγμένη σε μεμβράνη τροφίμων.