Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένη με γιορτινά τραπέζια και κατανάλωση τροφίμων όπως κρέατα, και πουλερικά, καθώς και παραδοσιακών γλυκών μεταξύ των οποίων μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι γιορτές συνοδεύονται συχνά από αύξηση των περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων, καθώς και σπατάλη τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ λοιπόν παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, την αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Πριν την αγορά των τροφίμων

  • Οργάνωσε τη λίστα αγορών σου, καταγράφοντας όσα θα χρειαστείς και αποφεύγοντας τις περιττές δαπάνες.
  • Απόφυγε την πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σακούλες για ωμά τρόφιμα (κρέατα, πουλερικά) και τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, όπως οι σαλάτες.
  • Λάβε υπόψη τις αλλεργίες των καλεσμένων σου. Ρώτησε τους για τυχόν τροφικές αλλεργίες και επίλεξε υλικά με προσοχή.

Κατά την αγορά των τροφίμων

  • Επίλεξε ελεγχόμενα σημεία πώλησης και απόφυγε αγορές από μη αδειοδοτημένους πωλητές.
  • Δώσε έμφαση στην καθαριότητα. Έλεγξε τις συνθήκες καθαριότητας προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού.
  • Έλεγξε τις ετικέτες και βεβαιώσου ότι αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και οι ενδείξεις αλλεργιογόνων.

Ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένα τρόφιμα

  • Κρέατα: Αγόρασε νωπά ή κατεψυγμένα κρέατα μόνο από ψυγεία. Έλεγξε την προέλευση και τις σφραγίδες καταλληλότητας.
  • Πουλερικά: Διάλεξε συσκευασμένα προϊόντα με σήμανση αναγνώρισης και ημερομηνία ανάλωσης.
  • Γαλακτοκομικά: Τυριά και λοιπά προϊόντα πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία και να φέρουν την κατάλληλη σήμανση.
  • Αυγά: Έλεγξε τον κωδικό παραγωγού στο κέλυφος και αποθηκεύστε τα σε δροσερό χώρο ή ψυγείο. Μην καταναλώνεις ωμά αυγά ή αυγά με ακάθαρτο κέλυφος.

Κατά την αποθήκευση των τροφίμων

  • Τοποθέτησε ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στα επάνω ράφια.
  • Διατήρησε τη θερμοκρασία του ψυγείου κάτω από τους 5°C.

Κατά το μαγείρεμα και την κατανάλωση

  • Απόψυξε κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο και χρησιμοποίησε κατάλληλα δοχεία.
  • Ακολούθησε τις οδηγίες ψησίματος για ασφαλή κατανάλωση.
  • Φύλαξε τα περισσεύματα του φαγητού στο ψυγείο ή την κατάψυξη εντός 2 ωρών. Χρησιμοποίησε τα leftovers για νέα γεύματα.

Σε περίπτωση προβλημάτων, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ

  • Μέσω της ιστοσελίδας www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli
  • Τηλεφωνικά στο 11717

Με αυτές τις απλές οδηγίες, μπορείς να απολαύσεις ασφαλή και γευστικά γιορτινά γεύματα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.