Καθώς πέφτει η θερμοκρασία το σώμα σου ζητάει ένα ρόφημα γεμάτο ζέστη και θαλπωρή. Γι' αυτό και πολλές συνταγές για χειμωνιάτικα κοκτέιλ, όπως το eggnog και το coquito, παραμένουν εξίσου απολαυστικές, ακόμα και χωρίς αλκοόλ, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για όποιον δε θέλει να πιει ή δεν πρέπει γιατί οδηγεί.
Ακόμα για όλους τους δύσπιστους που θεωρούν ότι η γεύση αλλοιώνεται στις μη αλκοολούχες εκδοχές, πλέον υπάρχουν και εξαιρετικά μη αλκοολούχα αποστάγματα που μπορούν να αντικαταστήσουν το μπέρμπον ή το ρούμι.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το White Russian, το οποίο είναι ένα αρκετά απλό κοκτέιλ λόγω των συστατικών του - ίσα μέρη βότκας, Kahlúa και κρέμας γάλακτος - και εύκολα μπορείς να κάνεις αντικαταστάσεις του αλκοόλ. Η άγευστη βότκα για παράδειγμα, υπάρχει μόνο για την αλκοολική της δύναμη, ενώ το πιο κοντινό μη αλκοολούχο ισοδύναμο του Kahlúa είναι ένας εσπρέσο με τόση ζάχαρη ώστε να φλερτάρει επικίνδυνα με το σιρόπι. Το αλκοολούχο White Russian φτιάχνεται με ελάχιστη προσπάθεια, αλλά αποπνέει πολυτέλεια και απόλαυση.
Για να είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόφημα καφετέριας - κρύος καφές με κρέμα γάλακτος -, ένα virgin White Russian χρειάζεται κάτι παραπάνω, όχι τόσο επιδεικτικό ώστε να κλέβει την παράσταση, αλλά ούτε και τόσο διακριτικό ώστε να χάνεται. Επομένως, μια ποιοτική τζιτζιμπίρα τα δένει όλα μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να καταναλώσεις αλκοόλ.
Η γεύση της είναι δύσκολο να περιγραφεί, καθώς έχει σχεδιαστεί για να μπερδεύει: οι βασικές της νότες είναι ένα συνονθύλευμα από μπαχαρικά, φλοιούς δέντρων και φυτικές ρίζες που δεν βρίσκονται πια στη σύγχρονη γευστική καθημερινότητα και που δύσκολα θα συναντήσεις εκτός από ένα αναψυκτικό.
White Russian χωρίς αλκοόλ
Αν και δεν αποτελεί απόλυτο αντίγραφο του κλασικού White Russian, αυτή η virgin εκδοχή ενεργοποιεί πολλές από τις ίδιες αισθητηριακές απολαύσεις. Για να το κάνεις ακόμα πιο ξεχωριστό, επίλεξε την καλύτερη τζιτζιμπίρα που μπορείς να βρεις - μια ποιοτική, craft επιλογή κάνει αισθητή διαφορά στη γεύση.
Υλικά
- 120 ml κρύα τζιτζιμπίρα
- 1 κ.γ. σκόνη εσπρέσο, στιγμιαία, κανονική ή ντεκαφεϊνέ, και επιπλέον αν χρειαστεί
- πάγος
- 60 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
Διαδικασία
- Σε ένα χαμηλό ποτήρι ανακατευτούμε απαλά τη μισή ποσότητα τζιτζιμπίρας με τη σκόνη εσπρέσο μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει στο ποτήρι.
- Αφήνουμε τον αφρό να καταλαγιάσει, προσθέτουμε την υπόλοιπη τζιτζιμπίρα και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και στη συνέχεια ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος. Αν θέλουμε έντονο διαχωρισμό στρώσεων, ρίχνουμε την κρέμα αργά πάνω από το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
- Σερβίρουμε αμέσως, ανακατεύοντας το ποτό λίγο πριν το πιούμε.
Πηγή: The Washington Post