Το eggnog αποτελεί χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη επιλογή στην Αμερική, όπου τις περισσότερες φορές προσφέρεται με το επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι. Βέβαια, είναι πλέον τόσο δημοφιλές, ώστε το φτιάχνουμε τακτικά και από τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού και όχι άδικα, αφού αυτό το βελούδινο γιορτινό ποτό είναι απολαυστικότατο και θυμίζει κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Σε πολλές εκδοχές του προσθέτουν μια γενναία δόση από ρούμι, μπράντι, κονιάκ ή ουίσκι. Εμείς ωστόσο επιλέγουμε να φτιάξουμε τη virgin εκδοχή του, χωρίς αλκοόλ, για να το απολαμβάνουν όλοι, κάθε στιγμή της ημέρας.
Θες να δεις πώς γίνεται στην πράξη; Δες το ΒΙΝΤΕΟ
Υλικά (για 6 ποτήρια)
- 6 κρόκοι αυγών
- 200 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 ml γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- σαντιγί για το σερβίρισμα
- ξυλάκια κανέλας για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε κουταλιές από το ζεστό μείγμα του γάλακτος και τις προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα, σαν να φτιάχνουμε αυγολέμονο.
- Μόλις προστεθεί το περισσότερο γάλα στο μπολ με τους κρόκους, μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε κανάτα, περνώντας το μείγμα από σουρωτήρι.
- Αφήνουμε το eggnog να κρυώσει καλά, πριν το σερβίρουμε σε ποτήρια. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με σαντιγί, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και ένα ξυλάκι κανέλας σε κάθε ποτήρι.