Η γαστρονομία της Αθήνας συνεχίζει να εντυπωσιάζει, με 36 εστιατόρια να ξεχωρίζουν φέτος στον Οδηγό Michelin, επιβεβαιώνοντας τη θέση της πόλης ως άξιου γαστρονομικού προορισμού.
Ο Οδηγός Michelin ανακοίνωσε τις κορυφαίες επιλογές του για τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας για το 2024, με το Makris Athens να κερδίζει το πρώτο του αστέρι κι ας έχει μόλις 15 μήνες λειτουργίας.
Τα φετινά αστέρια της Αθήνας
Στα ευχάριστα, αν και αναμενόμενα νέα, το Makris Athens απέκτησε το πρώτο του αστέρι. Είναι κάτι που όσοι έχουμε απολαύσει τις γεύσεις του Πέτρου Δήμα και της ομάδας του περιμέναμε να συμβεί. Υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Δήμα, το Makris Athens επαναπροσδιορίζει την ελληνική κουζίνα. Με έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική παράδοση της χώρας και βασικό προμηθευτή την ιδιόκτητη φάρμα του σεφ στην Κόρινθο, το εστιατόριο παρουσιάζει τρία μοναδικά μενού: Γένεσις, Ουτοπία, και Φύσις Vegan. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα κτίριο που αφηγείται τη δική του συναρπαστική ιστορία με έναν εσωτερικό χώρο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική. Μάλιστα διαθέτει γυάλινο δάπεδο, το οποίο αποκαλύπτει αρχαιολογικά ευρήματα και συνδέει τους επισκέπτες με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Το Delta διατηρεί την υψηλή διάκριση των δύο αστεριών του, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall, τα οποία διατηρούν το αστέρι τους.
Με πράσινο αστέρι
Τα εστιατόρια που τιμούνται με αυτή τη διάκριση αποδεικνύουν πως η γαστρονομική καινοτομία και η αριστεία μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με την περιβαλλοντική και οικολογική υπευθυνότητα. Αυτή η φιλοσοφία ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών, οι οποίοι δίνουν πλέον μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα και στην εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών σε κάθε τομέα. Η γαστρονομία, πέρα από τέχνη και απόλαυση, λειτουργεί ως ένα ισχυρό μέσο προώθησης αυτών των αξιών, που πλέον δεν είναι απλώς επιθυμητές αλλά αναγκαίες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.
Στην Αθήνα λοιπόν τη διάκριση πράσινου αστεριού κατέχουν 3 εστιατόρια που παραμένουν και φέτος στη λίστα - το Delta, το Patio και το Soil.
Ιδανική σχέση ποιότητας - τιμής
Η κατηγορία Bib Gourmand τιμά τα εστιατόρια που διακρίνονται για την εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Στη φετινή λίστα του Οδηγού Michelin 6 εστιατόρια ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να προσφέρουν ολοκληρωμένα γεύματα σε προσιτές τιμές. Το Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους, ενώ δύο νέα εστιατόρια κάνουν την είσοδό τους στη λίστα, το Άκρα και το Pharaoh.
Το Άκρα, μια δημιουργία των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, συνδυάζει έναν χώρο εστίασης με αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο, όπου το μενού αλλάζει καθημερινά, ενώ το Pharaoh όπου ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης αντλεί έμπνευση από την ελληνική γαστρονομική παράδοση, αναδεικνύει την ιστορία της μέσα από μοντέρνα πιάτα.
Νέες προσθήκες στα προτεινόμενα
Εκτός από τα εστιατόρια που τιμήθηκαν με Αστέρια Michelin, Πράσινα Αστέρια και Bib Gourmand, 4 νέα εστιατόρια κατάφεραν φέτος να ενταχθούν για πρώτη φορά στις προτεινόμενες επιλογές του οδηγού, χάρη στην υψηλή ποιότητα της κουζίνας τους. Ίσως, του χρόνου τα βρούμε και με αστέρι, ποιος ξέρει;
Με τις προσθήκες των Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio, ο συνολικός αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων στην Αθήνα για το 2024 φτάνει τα 18, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Στο Main Selection βρίσκουμε ακόμη τα Veri Table, Aleria, Le Pavillon, Λινού Σουμπάσης και Σία, Βαρούλκο, Merceri, Άνετον, Vezene, Sense, GB Roof Garden, Okio, Annie's Fine Cooking, Seeds και Simul.
Η απώλεια αστεριού που μας εξέπληξε
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αφαίρεση του αστεριού από το Varoulko Seaside, που το είχε στην κατοχή του για περισσότερα από 20 χρόνια. Πλέον το εστιατόριο παραμένει στη Main Selection του οδηγού για το 2024, χωρίς αστέρι.
Οι προτάσεις του οδηγού Michelin για την Αθήνα
- Δύο Αστέρια: 1 εστιατόριο (Delta)
- Ένα Αστέρι: 11 εστιατόρια (Makris Athens, Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers, Tudor Hall)
- Πράσινο Αστέρι: 3 εστιατόρια (Delta, Patio, Soil)
- Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár, Nolan, Άκρα, Pharaoh)
- Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (Dolli’s, Esthiō, Gallina, Ovio, Veri Table, Aleria, Le Pavillon, Λινού Σουμπάσης και Σία, Βαρούλκο, Merceri, Άνετον, Vezene, Sense, GB Roof Garden, Okio, Annie's Fine Cooking, Seeds, Simul)