Για να φτιάξουμε την τούρτα θα χρειαστούμε κουζινομηχανή, θερμόμετρο, τσέρκι, κορνέ ζαχαροπλαστικής και σπάτουλα με δοντάκια για να κάνουμε ανάγλυφο το γύρω - γύρω της.
Υλικά
για μία 3ώροφη ή 4ώροφη τούρτα διαμ. 20 εκ. (για 20 κομμάτια)
Για το κέικ
- 375 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 375 γρ. ζάχαρη
- 7 αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή
- 1 κ.σ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 60 ml (4 κ.σ.) γάλα
Για το σιρόπι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
- ½ στικ κανέλας
Για τη βουτυρόκρεμα
- 150 γρ. ασπράδια (από 5 αυγά)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. βούτυρο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. βανίλια υγρή
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε από το σιρόπι
- Για τη χριστουγεννιάτικη τούρτα με βουτυρόκρεμα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ψήνουμε τα κέικ
- Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο της κουζινομηχανής, προσαρμόζουμε το φτερό και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει μια αφράτη κρέμα.
- Στο μεταξύ αλείφουμε με βούτυρο 2 ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και βάθους 7 εκ. και ντύνουμε τον πάτο τους με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, κομμένο στην ίδια διάσταση.
- Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα τα αυγά και τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι σε 3 δόσεις, εναλλάξ με το γάλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και μοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια που ετοιμάσαμε. Τα χτυπάμε πάνω στον πάγκο να ισιώσει η ζύμη και να ισομοιραστεί παντού και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
- Αφού ψηθούν τα κέικ τα ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα
- Τοποθετούμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μεταλλικό μπολ και το προσαρμόζουμε πάνω από κατσαρόλα με 2-3 δάχτυλα νερό, που έχουμε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να εφάπτεται στο νερό.
- Ανακατεύουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη με σύρμα, μέχρι αυτή να λιώσει εντελώς. Τσεκάρουμε το μείγμα της μαρέγκας με θερμόμετρο. Πρέπει η θερμοκρασία να φτάσει στους 70°C.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε τα χτυπητήρια. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φουσκώσει και να κρυώσει εντελώς η μαρέγκα. Θα πάρει ώρα.
- Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και τσεκάρουμε τη μαρέγκα. Πρέπει να είναι κρύα, ελαστική, γυαλιστερή και πολύ σταθερή.
- Ξαναβάζουμε σε λειτουργία την κουζινομηχανή και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο κύβο - κύβο. Μόλις απορροφάται η πρώτη δόση, συνεχίζουμε με την επόμενη, μέχρι να την πάρει όλη.
- Μεταφέρουμε τη μισή βουτυρόκρεμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την υπόλοιπη σε μπολ. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Στήνουμε την τούρτα
- Κόβουμε τα δυο κέικ στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά την κόρα από το πάνω μέρος και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο σε πιατέλα και σιροπιάζουμε ελαφρά.
- Όταν βεβαιωθούμε πως απορροφήθηκε πλήρως, συνεχίζουμε με μια στρώση βουτυρόκρεμας που ρίχνουμε από το κορνέ και ισιώνουμε.
- Συνεχίζουμε με δεύτερο δίσκο κέικ, σιροπιάζουμε, απλώνουμε άλλη μια στρώση βουτυρόκρεμας. Συνεχίζουμε με κέικ και βουτυρόκρεμα, μέχρι να τελειώσουν οι δίσκοι κέικ.
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει και ύστερα καλύπτουμε περιμετρικά την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα. Αν έχουμε την ειδική σπάτουλα με τα δοντάκια που δίνει ριγωτή υφή την περνάμε γύρω - γύρω από την τούρτα, όμως δεν είναι απαραίτητο.
- Βάζουμε ξανά την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
- Πριν σερβίρουμε διακοσμούμε την επιφάνεια της με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τους τρεις από τους τέσσερις δίσκους κέικ και να χρησιμοποιήσουμε τον τελευταίο για να φτιάξουμε cake pops.
Ιωάννα Σταμούλου