Η κανέλα ταιριάζει σχεδόν σε κάθε τι που μπορείς να σκεφτείς, από ροφήματα, μέχρι γλυκά και αλμυρές συνταγές και σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, αυτόν τον απόλυτο πειρασμό που λέγεται cinnamon roll. Εκτός από το μεθυστικό άρωμα και τη χαρακτηριστική και ακαταμάχητη γεύση της, η κανέλα κρύβει και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, που ούτε φανταζόσουν.

Ήξερες, για παράδειγμα, ότι η τακτική ενσωμάτωση μιας μέτριας δόσης κανέλας στη διατροφή σου μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πέψης, ακόμη και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα; Και η αλήθεια είναι πως απλώς και μόνο ένα πασπάλισμα στον πρωινό καφέ, μπορεί να τον απογειώσει και να σου προσφέρει μία στιγμή απόλαυσης, ενώ παράλληλα ενισχύει τον οργανισμό και την ευεξία σου. Μα τι άλλο να ζητήσεις;

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας

Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο περισσότερο στα οφέλη της κανέλας. Καταρχάς, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Επειδή είναι πλούσια σε ισχυρές φυτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό σου από φλεγμονές. Επιπλέον, σε διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων, ενώ διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), υποστηρίζοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ, αφού το συστατικό κανναμαλδεΰδη της κανέλας έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνες. Συστατικό το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, καθιστώντας τη χρήσιμη στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Παράλληλα, η κανέλα πετυχαίνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αφού έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη, ενώ, τέλος, έχει και νευροπροστατευτικά οφέλη, αφού σύμφωνα με μελέτες συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης ότι η κανέλα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, αν και αυτό ακόμη εξετάζεται. 

Όσο για τη γεύση, άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι τη μισούν, όμως αδιαμφισβήτητα αποτελεί το μπαχαρικό - απόλυτο πρωταγωνιστή της εποχής.

Κανέλα: Τα οφέλη της για τον οργανισμό


Κανέλα Κεϋλάνης VS Κασσία

Στην αγορά μπορείς να βρεις δύο είδη κανέλας, την Κεϋλάνης και την κασσία. Η κασσία είναι αυτή που θα συναντήσεις πιο συχνά, αφού είναι η κλασική κανέλα που έχουν όλα τα σούπερ μάρκετ, ενώ την Κεϋλάνης θα τη βρεις σίγουρα σε μπαχαροπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ.

Ποιες είναι οι διαφορές τους; Η κανέλα Κεϋλάνης έχει ανοιχτόχρωμα ξυλάκια, με πολλές στρώσεις, που σπάνε εύκολα. Η κασσία από την άλλη, είναι συγγενές είδος της κανέλας Κεϋλάνης, που καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία. Έχει σκούρα, χοντρά ξυλάκια, με λίγες στρώσεις, που σπάνε δύσκολα. Επιπλέον, η κασσία έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, μια ουσία που είναι τοξική και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νεφρά και το συκώτι.