Υλικά

για περίπου 60 κομμάτια

  • 650 γρ. αλεύρι
  • 270 ελαιόλαδο, ελαφρύ κατάλληλο για γλυκά
  • 100 γρ. καστανή ή λευκή κρυσταλλική
  • 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 80 γρ. γάλα φυτικό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα ή αμμωνία
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/3 κ.γ. μαχλέπι ή μαστίχα σκόνη
  • 2-3 κάψουλες βανιλίνη ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 2 κ.σ. κονιάκ, προαιρετικά

Για την επάλειψη

  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
  • 1 κ.σ. γάλα φυτικό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα vegan πασχαλινά κουλουράκια, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το φυτικό γάλα.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη βανίλια, το κονιάκ και τα μπαχαρικά της επιλογής μας.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό και διαλύουμε μέσα τη σόδα ή την αμμωνία, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και το προσθέτουμε στο μείγμα ελαιόλαδου.
  5. Προσθέτουμε σε 3 δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 ℃ στο αερόθερμο.
  7. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δίσκο ψησίματος.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια περίπου 30 γρ. και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε πλεξούδες ή στρογγυλά.
  9. Τοποθετούμε τα κουλουράκια, το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  10. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της επάλειψης και αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
  11. Ψήνουμε τα κουλουράκια στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.
  12. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε κουτί ή γυάλα που κλείνει ερμητικά για να διατηρηθούν τραγανά.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τα πασχαλινά μας κουλουράκια με τα μπαχαρικά της ή με άρωμα εσπεριδοειδών της επιλογής μας
  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα το αντικαθιστούμε με σόδα αναψυκτικό ή γλυκό κρασί.