
H χαρουπιά (Ceratonia siliqua L.) είναι ένα μεγάλο και όμορφο δέντρο που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Η ακριβής προέλευσή του δεν μας είναι ξεκάθαρη γιατί, καθώς καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα λόγω του καρπού του (το γνωστό σε εμάς χαρούπι) το έχουμε συναντήσει σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς όπως στους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στους Άραβες.
Το όνομα του Ceratonia siliqua L. προέρχεται από το ελληνικό «κερατο» εξαιτίας των χαρακτηριστικών του καρπών που μοιάζουν σαν κέρατα. Για χιλιάδες χρόνια, το χαρούπι χρησιμοποιήθηκε ως τροφή αρχικά για τα ζώα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε ως τροφή για τα ζώα και, το αλεύρι του χρησιμοποιήθηκε ως τροφή για τους φτωχούς πληθυσμούς σε περιόδους λιμού, δεν έγινε γρήγορα δημοφιλής όσο του αρμόζει. Οι καρποί του είχαν υποτιμηθεί και είχαν θεωρηθεί «χαμηλής ποιότητας» τροφή στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη διατροφή των ζώων.
Στην αρχαιότητα, οι σπόροι χρησιμοποιούνταν κυρίως ως μονάδα βάρους (καράτια) για πολύτιμα υλικά (ράβδοι χρυσού, διαμάντια, κοσμήματα κ.λπ.). Σήμερα χρησιμοποιείται στα τρόφιμα επειδή έχει γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο της σοκολάτας στη ζαχαροπλαστική αλλά θα το συναντήσουμε πλέον σε πολλά προϊόντα όπως παξιμάδια χαρουπιού, αλεύρι ή σοκολάτες. Εδώ φτιάχνουμε υγιεινές μπάρες ενέργειας από χαρούπι σε σκόνη, που συνδυάζουμε με αλεύρι αμυγδάλου, καρύδια, μέλι και φυστικοβούτυρο.
- ½ κούπα χαρούπι σε σκόνη
- ¾ κούπα φυστικοβούτυρο
- ¼ αλεύρι αμυγδάλου
- 1 ½ κ.σ μέλι
- ½ κούπα καρύδια αλεσμένα
- 1 κ.γ ξηρό γάλα σε σκόνη
- σουσάμι για επικάλυψη
- Για τις μπάλες χαρουπιού ανακατεύουμε τη σκόνη χαρουπιού, το μέλι, το φιστικοβούτυρο, τα σπασμένα καρύδια, το αλεύρι αμυγδάλου και το γάλα σε σκόνη μέσα σ' ένα μπολ.
- Πλάθουμε το μείγμα μας και δημιουργούμε μικρές μπάλες. Στη συνέχεια τις περνάμε από το σουσάμι και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Μόλις έχουν σφίξει μπορούμε να σερβίρουμε.
Μπορούμε να απολαύσουμε τη σκόνη χαρουπιού και ως ρόφημα σε συνδυασμό με μέλι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.