Υλικά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 χούφτες ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το τηγάνισμα

  • λίγο αλεύρι
  • ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα

  • 4 φλ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, λιωμένα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • λίγο Vinsanto ή άλλο γλυκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό, blend Μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νύξεις βιολέτας και μαύρου πιπεριού. Η πρόταση του WSPC: Messenicola Winery Monsieur Nicolas

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό. Στο στύβουμε καλά και το ρίχνουμε σε λεκανίτσα.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να ανακατευτούν τα αρώματα.
  3. Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, το ξαναζυμώνουμε για λίγο και ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες και πλάθουμε σε σουτζουκάκια μακρόστενα.
  4. Βάζουμε αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και περνάμε τα σουτζουκάκια από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
  5. Ζεσταίνουμε 1,5 δάχτυλο ηλιέλαιο σε ευρύχωρο τηγάνι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε 3-4 δόσεις, πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
  6. Για τη σάλτσα: σουρώνουμε το λάδι από το τηγάνι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το κρασί και ανάλογο αλατοπίπερο. Δίνουμε μια καλή βράση.
  7. Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια σε ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να δέσει η σάλτσα με τα σουτζουκάκια.
  8. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια σε πιάτα με μπόλικη σάλτσα πάνω ρύζι, πατάτες ή πουρέ.