
Υλικά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4-5 χούφτες ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
- 1 κ.σ. κύμινο
- 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
- λίγο αλεύρι
- ηλιέλαιο
Για τη σάλτσα
- 4 φλ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, λιωμένα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- λίγο Vinsanto ή άλλο γλυκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ερυθρό, blend Μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νύξεις βιολέτας και μαύρου πιπεριού. Η πρόταση του WSPC: Messenicola Winery Monsieur Nicolas
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό. Στο στύβουμε καλά και το ρίχνουμε σε λεκανίτσα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να ανακατευτούν τα αρώματα.
- Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, το ξαναζυμώνουμε για λίγο και ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες και πλάθουμε σε σουτζουκάκια μακρόστενα.
- Βάζουμε αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και περνάμε τα σουτζουκάκια από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
- Ζεσταίνουμε 1,5 δάχτυλο ηλιέλαιο σε ευρύχωρο τηγάνι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε 3-4 δόσεις, πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Για τη σάλτσα: σουρώνουμε το λάδι από το τηγάνι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το κρασί και ανάλογο αλατοπίπερο. Δίνουμε μια καλή βράση.
- Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια σε ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να δέσει η σάλτσα με τα σουτζουκάκια.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια σε πιάτα με μπόλικη σάλτσα πάνω ρύζι, πατάτες ή πουρέ.