
Αυτές οι πατατούλες είναι χάρμα οφθαλμών, καθώς μοιάζουν με ακορντεόν που στα κάτω μέρος μένει κλειστό και ανοίγει μόνο από πάνω. Και πράγματι, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό συνοδευτικό για ψητά κρεατικά και όχι μόνο. Δεν φτάνει όμως να φαίνονται τέλειες, πρέπει επίσης να είναι νόστιμες και καλοψημένες, γι’ αυτό ακολούθησε τις συμβουλές μας.
Όσο πιο σωστά κόψεις τις πατάτες, τόσο καλύτερα θα ψηθούν
Κόψε τις πατάτες με υπομονή και σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείς. Αν τις κόψεις χοντρές, θα μείνουν άψητες στο εσωτερικό τους και δεν το θέλεις αυτό. Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσεις η κάθε φέτα να μην ξεπερνά σε πάχος το ⅓ του εκατοστού.
Προσοχή στο κόψιμο!
Όταν κόβεις σε φέτες, δεν πρέπει να φτάσεις με το μαχαίρι μέχρι κάτω, γιατί το ζητούμενο είναι να μείνουν ολόκληρες οι πατάτες ώστε να ανοίξουν μόνο στο πάνω μέρος και να μοιάζουν με ακορντεόν.
Για να τα καταφέρεις χρειάζεσαι «οδηγό»
Πρώτα κόβεις κατά μήκος της πατάτας ένα μικρό κομμάτι από τη μια πλευρά τους, ώστε να στέκονται ακίνητες όπου τις ακουμπάς. Μετά τοποθετείς τις πατάτες οριζόντια μπροστά σου, με τους οδηγούς πάνω και κάτω. Μην ανησυχείς, δεν θα χρειαστείς ειδικά εργαλεία, αρκούν μόνο 2 chopsticks ή 2 ξύλινες κουτάλες. Θα τα τοποθετήσεις αριστερά και δεξιά της κάθε πατάτας και καθώς θα την κόβεις σε φέτες πιέζοντας το μαχαίρι προς τα κάτω, η λάμα θα χτυπάει στα ξυλάκια, εμποδίζοντάς σε από το να φτάσεις μέχρι κάτω. Και κάπως έτσι, το κάτω μέρος τους θα μείνει άθικτο.
Το σωστό ψήσιμο
Για να γίνουν οι πατάτες τραγανές εξωτερικά και τρυφερές εσωτερικά, το ψήσιμο πρέπει να γίνει με προσοχή και σε δύο στάδια. Αρχικά, αλατοπιπερώνεις τις πατάτες, τις περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνεις στον φούρνο για 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τις τσιμπάς με ένα πιρούνι για να καταλάβεις αν είναι έτοιμες και αφού βεβαιωθείς πως μαλάκωσαν, τις βγάζεις από τον φούρνο και τις αλείφεις με λιωμένο σκορδοβούτυρο. Αυτό το κάνεις αφενός για να βελτιώσεις τη γεύση τους, αφετέρου για να μη στεγνώσουν όταν τις ξαναβάλεις στον φούρνο και συνεχίσεις το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν όπως πρέπει.
Ο αναφερόμενος χρόνος ψησίματος είναι κατά προσέγγιση και στην ουσία μπορεί να διαφέρει, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος της πατάτας που θα χρησιμοποιήσεις. Γι' αυτό και ελέγχεις το ψήσιμό τους με πιρούνι και αν χρειαστεί ψήνεις λίγο περισσότερο.
Το σωστό αλάτισμα
Αλατοπιπερώνεις τις πατάτες hasselback ενδιάμεσα του ψησίματος και πριν τις σερβίρεις. Είναι δύσκολο να καρυκεύσεις ενδιάμεσα σε κάθε φέτα πατάτας όσο είναι ωμές ή μερικώς ψημένες, καθώς δεν μπορείς να μετακινήσεις τις φέτες χωρίς να διακινδυνεύσεις να σπάσει η πατάτα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τις αλατοπιπερώσεις μετά το ψήσιμο, όταν οι φέτες θα έχουν ανοίξει. Τις αλείφεις με περισσότερο σκορδοβούτυρο και αλατοπιπερώνεις γενναία.
