Να ένας ωραίος τρόπος να κάνουμε ακόμα και τους πιο δύσκολους να φάνε κουνουπίδι! Για τη σαλτσα και την κρούστα τυριών χρησιμοποιούμε κασέρι, γραβιέρα και παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

Υλικά
  • 300 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή άλλο μικρό ζυμαρικό όπως κοχυλάκι
  • 600 γρ. κουνουπίδι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα, ζεστό
  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 80 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, κρατάμε λίγη για το πασπάλισμα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • βούτυρο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα του σκεύους

Βηλάνα από την Κρήτη, με αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, φλούδες εσπεριδοειδών με νότες βοτάνων να ακολουθούν και κάποιες νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα έχει υπέροχη συμπύκνωση, κρεμώδη υφή και ευχάριστη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Βηλάνα Moinoterra Οινοποιητική

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το mac & cheese με κουνουπίδι κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι του σε μικρούς κύβους.
  2. Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  3. Κρατάμε το μισό κουνουπίδι, τα μπουκετάκια μόνο, και το υπόλοιπο με τα κοτσάνια, το πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή το λιώνουμε καλά με πιρούνι, μέχρι να γίνει πουρές.
  4. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος.
  6. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ενσωματώνουμε τον πουρέ κουνουπιδιού ανακατεύοντας με το σύρμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη γραβιέρα, το κασέρι και 1 κ.σ. από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να λιώσουν τα τυριά.
  9. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, με προσοχή, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  11. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά, λίγο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη παρμεζάνα ή το κεφαλοτύρι. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει τραγανή κρούστα.
  12. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 5 λεπτά για να κοπεί σωστά. Σερβίρεται ιδανικά ζεστό.

Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα και γεύση χρησιμοποιώντας λίγο καπνιστή πάπρικα ή θυμάρι μέσα στη σάλτσα.