Η επίσκεψη στο Κτήμα Παπαργυρίου, στο Λαλιώτη Κορινθίας, αξίζει κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσεις με το αυτοκίνητό σου, αν και δε θα σου πάρει περισσότερο από μια ώρα και κάτι μέχρι να φτάσεις ως εκεί και να βρεθείς σε ένα τόσο εύφορο, πολύχρωμο και ελκυστικό τόπο. Εκεί όπου δεσπόζει το οινοποιείο, πέτρινο και λιτό.
Το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις φτάνοντας είναι να πάρεις βαθιά ανάσα και να αγκαλιάσεις ολόκληρο τον τόπο, κάνοντας ένα γύρο με τα μάτια σου. Μετά και από μια γρήγορη ματιά στο μποστάνι που έχει αρχίσει να δίνει καρπούς, κάνεις μερικά βήματα και μπαίνεις στο εστιατόριο Osteria Greca, που φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά στρώνει τα τραπέζια του κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Πρόκειται για ένα χώρο κλασικής αισθητικής με ένα ολόκληρο δωμάτιο, ειδικά διαμορφωμένο για να διατηρεί τα κρασιά σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης. Στο βάθος ένας ανεξάρτητος χώρος λειτουργεί σαν αίθουσα γευσιγνωσίας κρασιού και αν ενδιαφέρεσαι να ζήσεις αυτή την εμπειρία, θα πρέπει να την κλείσεις από πριν.
Ο οινοποιός και το κρασί
Ο Γιάννης Παπαργυρίου είναι οινοποιός δεύτερης γενιάς. Τα κρασιά του, που είναι πραγματικά ξεχωριστά, τα βρίσκεις σε ψαγμένες wine lists εστιατόριων και wine bars, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρώτα τα ξεχωρίζεις από τις ιδιαίτερης αισθητικής ετικέτες τους, μετά από την ονομασία τους, αφού πίσω από καθεμιά υπάρχει και ένα προσωπικό αφήγημα του οινοποιού και τρίτον, από την ποιότητά τους, καθώς ο ίδιος επιμελείται την παραγωγή τους, από το αμπέλι ως το ποτήρι.
Ύστερα από μια γρήγορη ξενάγηση στο οινοποιείο και βλέποντας με τα μάτια μου τον τρόπο παραγωγής τους, ένιωσα - ας μου επιτραπεί η αδόκιμη έκφραση - πως αυτά τα κρασιά είναι χειροποίητα και πως σε κάθε σταγόνα τους γεύεσαι το μεράκι του παραγωγού τους. Αν τα δοκιμάσεις μια φορά, νομίζω τα βάζεις για πάντα στην καρδιά και στην προσωπική σου λίστα.
Το εστιατόριο
Όταν το 2020 ολοκληρώθηκε το νέο οινοποιείο, ο Γιάννης Παπαργυρίου έβαλε στόχο να δημιουργήσει και ένα εστιατόριο στον ίδιο χώρο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν το κρασί τους σε συνδυασμό με καλό φαγητό. Ίσως, να φταίει το γονίδιο - οινόφιλο από τη μεριά του πατέρα του Αριστείδη που ήταν οινοποιός, καλοφαγάδικο από τη μεριά της μητέρας του της οποίας η οικογένεια ασχολούταν με την εστίαση -, ίσως τα πολλά εστιατόρια που είχε δοκιμάσει στα πολυάριθμα ταξίδια του, το όνειρο ρίζωσε βαθιά μέσα του. Δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα και έτσι το 2022 η Osteria Greca άνοιξε τις πόρτες της.
Το όνομα παραπέμπει στην Ιταλία, λόγω της προσωπικής αδυναμίας του Γιάννη στη γαστρονομία της. Ο ίδιος εκτός από οινοποιός και εστιάτορας, ανέλαβε να φτιάξει και τη λίστα των κρασιών, όπου όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι ιδιαίτερα μακροσκελής, με προσωπικές του επιλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σε τιμές που μόνο ένας πραγματικός οινόφιλος θα τολμούσε. Αυτό που τον ενδιαφέρει άλλωστε, δεν είναι μόνο το δικό του κρασί, αλλά να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο που επισκέπτεται την Osteria να δοκιμάζει πολύ καλό κρασί στην καλύτερη δυνατή τιμή. Στη ζεστή υποδοχή και το σέρβις η σύζυγός του Ελένη και η αδερφή του, οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις πως σε δέχονται κυριολεκτικά στο σπίτι τους.
Ο μάγειρας
Μπορεί το Osteria Greca να παραπέμπει στην Ιταλία, το φαγητό του όμως είναι απόλυτα ελληνικό, αφού στο τιμόνι της κουζίνας του εστιατορίου βρίσκουμε τον Γιώργο Αντωνέλλο. Ο Γιώργος δεν είναι ένας ακόμη μάγειρας, είναι ένας απόλυτα συνειδητοποιημένος νέος άνθρωπος, εστιασμένος στην ελληνική κουζίνα, την οποία υπηρετεί με αγάπη, άποψη και ήθος.
Κεφαλλονίτης στην καταγωγή, μετά από σπουδές στα οικονομικά και τα ναυτιλιακά και αφού τα υπηρέτησε και τα δύο, τα άφησε πίσω του για να αφιερωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τη μαγειρική. Σπούδασε στην Le Monde και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με consulting και private dinners. Είναι στο πλευρό του Γιάννη Παπαργυρίου από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του εστιατορίου, αφού από πριν και πάνω απ’ όλα είναι φίλοι και μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία για το φαγητό.
Το φαγητό
Με κριτήριο την εντοπιότητα, επιλέγουν τις πρώτες ύλες και τις συνταγές τους από την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα και έχουν δημιουργήσει ένα μενού που θες στην κυριολεξία να δοκιμάσεις ολόκληρο. Από πού ν’ αρχίσω να σου λέω;
Σαλάτα με ντομάτες ορεινής Κορινθίας και ελληνική μπουράτα, πατατοσαλάτα με ψητά πράσα, μήλο Μαρκασίου, κατσικίσιο τυρί και ντρέσινγκ ξινόγαλου, κουνουπίδι στα κάρβουνα με κάππαρη, φιλέ αμυγδάλου και ντρέσινγκ μελιού, άγρια μανιτάρια με φάβα Φενεού, μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδια, πράσινο μήλο, κουκουνάρι και σταφίδα, κάστανα στιφάδο, κρεμμυδοντολμάδες με πλιγούρι ονειρεμένοι, γαρίδες σοτέ με πράσινες ελιές και φινόκιο λέει ο κατάλογος όμως εμείς τις γευτήκαμε με άγρια σπαράγγια μαζεμένα από το κτήμα, από όπου προέρχονται και όλα τα βότανα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα, κεφτεδάκια αγριογούρουνου με ζυμαρικό bucatini, κρασάτα μάγουλα μαύρου χοίρου με τραχανά, κόκορας κρασάτος με τουτουμάκια.
Δεν ξέρω πώς καταφέρνει να βάζει σε κάθε πιάτο του τόση χαρά της ζωής και νοστιμιά μερακλούς μαμάς, που την ίδια στιγμή συνδυάζει με άψογη τεχνική, όμως όλα τους είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και θα χρειαστείς πολλές επαναλήψεις μέχρι να εξαντλήσεις το μενού.
Αν μάλιστα βρεθείς εκεί κάποιο Σαββατόβραδο, θα απολαύσεις το φαγητό σου μαζί με ζωντανή μουσική από πιάνο και φωνή. Μετά μουσικής ή χωρίς, μια επίσκεψη στο οινοποιείο Παπαργυρίου, αξίζει από κάθε άποψη.
Osteria Greca
Επαρχιακή οδός Κιάτου - Μάννας, Λαλιώτης, Κορινθία 20200
Τηλέφωνο: 694-45.11.107
Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 13:00 -17:00 & 19:00-23:00, Κυριακή 13:00 -17:00
Κόστος: 30 ευρώ / άτομο χωρίς κρασί